Skocz do zawartości

318d, wibracje na biegu jałowym, spalanie, sugestie ??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jak cześć forumowiczów już wie mam nowy nabytek BMW E46 318d Touring 2002 :lol: , 176000 km serwisowana itp... itd..., i po przejechaniu troszkę km w Polsce pojawił się mały problem: wibracje silnika na biegu jałowym... powodują rezonans wydechu oraz wibracje odczuwalne na fotelu i drązku zmiany biegów. Mało się zastanawiając podjechałem do Pana Piórkowskiego w Wojkowicach spec od BMW w naszym regionie, stwierdził iż wibracje pochodzą od silnika nierówna praca, podłączył autko pod kompa, diagnoza zabrudzone wtryski, prawdopodobnie złe paliwo w drodze z Niemiec - Orlen ehhh...., zaaplikował autku jakiś środek firmy LiQUI MOLY, podobno ma pomóc, lecz narazie bez poprawy, przejechałem ok 150 km, czuć wibracje na fotelach, drążku, autko zapala bez problemu, spalanie 8l/100 km wg b.c., przyspiesza czy dobrze, nie mam porównania choć wydaje mi się że jest teraz lekko przymulona, nie kopci. Ja się tak zastanawiam czy problem leży w wtryskach, podobne wibracje miałem w poprzednim autku Tds, i były to poduszki silnika, zastanawia mnie to że przy gaszeniu silniczkiem dość mocno trzęsie, tylko że tu te wibracje są zmienne, niekiedy obroty delikatnie spadają, ehh... Piórkowski dodał, że jak nie pomoże to trzeba wyjąc i czyścić wtryski, bo tak wszystko jest ok.... Panowie jakieś sugestie może ktoś miał podobny problem............. Dodam że jak kupiłem przejechałem całe Niemcy zero problemów, wibracji ehh.... co dalej robić nie chce utopić kasy w ślepo ............ :(

Pozdrawiam Tomek

http://imagizer.imageshack.us/v2/150x100q90/834/uaec.jpg

Był Polonez, Golf III, E36, E46, .................

Jest E61i jest Git ..................................... :)

Opublikowano
Witam.Diagnoza z wtryskami może byc trafna.Mam co prawda m43 316i chodził poprawnie żadnych falowań wibracji.aż do dnia założenia lpg.Najpierw zaczął falować.Po regulacji przestał falować(teraz się trzęsie lekko,występują trzęsienia budą),w wydechu podobna reakcja jak u Ciebie(lekkie drgania).Wykręciłem świece(nowe)okazało się że czarne-całe okopcone.Więc myślę,że możemy mieć podobne objawy-ZŁA MIESZANKA PALIWOWA.Jutro jadę na ponowne ustawienia instalacji.Na benzynie chodzi podobnie ............pi pi pi , zle :)
Opublikowano

hmm jak rozwiąże problem to dam znać nie dokonca jestem przekonany że to problem z układem wtryskowym dokładnie obejżę zawieszenie silnika bo jak gaszę to jest taki bujnięcie, miałem taki objaw w poprzednim E36 i wszystko ustało po wymianie poduszek, dodam że w Niemczech jeździłem przez tydzień i było idealnie zaczęło się w kraju jak troszkę pojeździłem po kraju po tych naszych dziurach ...................

pozdrawiam

Opublikowano
Ostatnio byłem na kompie i okazało się,że mam walnięta przepływkę.Autko aktualnie prawie przygasa na wolnych obrotach.Jestem w trakcie zakupu przepływki.Do sprawdzenia równierz(wąż idący do zaworu skrzyni korbowej,jak i cały układ dolotowy).Sa najczestszymi powodami wibrowania silnika.A oto linka do wykresów z kompa. viewtopic.php?f=16&t=116283&start=0
Opublikowano
Witam prócz Wojkowic jest też drugi spec naprzeciwko giełdy w Mysłowicach zaraz jak jedziesz od Sosnowca to za rondem pierwszy budynek (po Daewoo). Firma nazywa się BM Cars i z tego co wiem przenieśli się s Katowic a gość wcześniej pracował w ASO bmw. Umówiłem się na poniedziałek na kompa (za podłączenie bierze 61 zł brutto a za 100 masz pełne sprawdzanie łącznie z grubością lakieru czy stanem zawieszenia. Wiem że jest tani i jest specem od BMW. O gościu w Wojkowicach też słyszałem ale kumple mając warsztat w Grodźcu parę Beemek do niego zawieźli nie byli zadowoleni poza tym był drogi. Jak chcesz namiary na BM Cars daj znac na priva to poszukam wizytówki
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

witam byłem u dwojga mechaników pierwszy podpioł pod kompa powiedział że jeden wtrysk szaleje - dał preparat do czyszczenia wtryskóW (stp) NIE POMOGŁO!!!, drugi fachowiec (M-Auto) diagnoza prawdopodobnie zuzyte poduszki !!! silnika choc brak wycieku oleju oraz brak widocznych uszkodzeń ...... koło pasowe osprzęt silnika niby wszystko ok było rozpinane w M-Auto. Więc pytanie jest takie czy poduszki mogą byc zużyte nawet jak nie widać wcieków ..... dodam iż w czasie mrozów jak autko postało na zimnym to wibracje były wyraźnie większe (w szczególności na biegu jałowym), nie wiem czy wymieniać te poduszki ?? proszę o jakąs poradę .............. PS a może jest ktoś z sląska na formu kto ma 318d 2002 r z checia bym porównał odgłos pracy silnika itp......

Pozdrawiam

Opublikowano

A może jest ktos na forum ze sląska z 318d 2002 rok z chęcia bym sie spotkał posłuchał pracy silnika i jak zapalna i gasnie porównał ............. bo naprawde nie chce wymieniac pół autka na darmo ......... z tymi wibracjami to duzo forumowiczów ma kłopot i przyczyny sa różne ............ u mnie na razie obstawiono poduszki silnika ale ta dignoza to nie 100% i to mnie martwi

PS. przebieg autk 180000 km (udokumnetowany ;)

pozdro

Opublikowano
jak Ci wtrysk mocno "szaleje" jak to powiedzial spec to czyszczenie raczej niewiele da ... poza niekoniecznie musi byc to ten wtrysk ... wymien poduszki pod silnikiem i skrzynia przy tym przebiegu moga juz miec dosc ... koszt jest tanszy niz jednego wtrysku i juz bedziesz cos wiedzial ... hunter ma dobre wlasne doswiadczenia z wtryskami wiec mozesz go podpytac o to i owo ... moze z dzialu diagnostyki ktos sie znajdzie blisko Ciebie ... na kompie jak jest wiecej niz +-3 na korekcji to niestety czeka Cie wymiana (kompletu) :)
Opublikowano

bardzo bym chciał aby to były poduchy w M-Auto tak powiedzieli, ale może tak jak powiadasz przed wymianą warto sprawdzić na kompie wtryski ehh tylko nie chce znów za kompa 100 zł płacić................ ;), jeszcze jest dwumass ale w M-Auto stwierdzili że odpada jeszcze jadę na kanał sam obejrzeć popatrzeć........... w styczniu muszę to zrobić jak sobie wspomnę jak przyprowadziłem autko i była zupełna cisza .................. a teraz te wibracje ehh.....

pozdrawiam

Opublikowano
dlatego napisalem luknij (napisz) w dzial diagnostyki moze ktos jest blisko Ciebie i pomoze sprawdzic wtryski za przyslowiowy browar :)
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam mój problem już rozwiązany :D :D :D :D :D

Zagrałem trochę w ciemno kupiłem poduszki pod silnik w ASO wymieniłem i powiem że w aucie cisza, wogule tak jakby autko delikatniej - tak miękko pracowało, słychać silnik a nie wszystkie plastyki itp.... Dodam że jeszcze wymienię poduszki pod skrzynią biegów bo wygląda na to że w DE (stamtąd jest autko przejechanie 180000 km) to może by jeszcze wytrzymały ale nasze dziury zaraz odcisną piętno na nich. Poduszki nie są porozrywane lecz lekko już naderwane oraz takie jakby miękkie............. były w autku od nowości i bez wymiany jednoznacznie nie dało się ocenić że to one powodują wibrowanie autka ........

ps. szarpnięcie przy zapalaniu praktycznie nie występuje przy gaszeniu troszkę pozostało ale jest o niebo lepiej ...

• 1 rok później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

przeszukaj dokładnie forum bo temat wałkowany wielokrotnie i nie ma jednej przyczyny wibracje to mogą być poduszki silnika, wtryski, dwumasa, ostatnio wiele osób za uwarzyło poprawę po usztywnieniu wydechu dodatkowy łącznik elastyczny ..... ogólnie temat wibracji w E46 diesel to chyba pięta achillesowa tego modelu ;)

• 4 lata później...
Opublikowano

Witam,

tematów drżenia e46 są setki jak nie tysiące ale takiego jak ten po prostu będzie.

Otóż każdy ma problem z drżeniem i każdy nie wie co wymienić, ja wymieniłem wszystko chyba tylko skrzynia jeszcze seryjna została ;)

W 99,99% przypadków na drżenie samochodu pomagają następujące rzeczy.

1) Poduszki silnik - wymieniłem na nowe nawet 2x... - gdyby to mi pomogło płakałbym, ze szczęścia.

2) Wtryski - No tak silnik może nie równo pracować ale nie na 4 nowych sztukach... Pracuje nadal równiutko.

3) Jak coś wali to na pewno koło dwumasowe, ale nie jak jest nowe... Nowy Luk wymieniony a drżeniu nie ma absolutnie żadnych zmian.

4) A drugiej strony koło pasowe, kupujcie Corteco będzie dobrze. Tak było lepiej trochę. Koło pasowe wymieniłem 3 lata temu. Może to ono się rozwaliło?

5) Mamy tłumik jeszcze on może drżeć i to prawda. Ale jak leży na ziemi i jak samochód drży nadal to chyba to nie jest to....

Nie wiem o czym zapomniałem o poduszkach pod skrzynią nie będę pisał bo to oczywiste.

Reasumując drżenie występuje na biegu jałowym, przy obrotach zwiększonych 950-980 powstaje kulminacja i jest drżenie największe.

Wyczuwam również podczas jazdy "stukania" "mrowienie" w pedale sprzęgła. Pod obciążeniem silnika są największe.

Ale sprzegło ma 2 lata, teraz właśnie wymieniłem znowu dwumasę, reszta była sprawna.

Została skrzynia ale przy wciśniętym sprzęgle drżenie jest dokładnie takie samo....

Wszystko wymieniłem w ostatnie 2-3miesiące poza kołem pasowym. Ono ma 3 lata czy możliwe, ze od tego cały wał korbowy wali całym silnikiem góra dół?

Drżenie jest takie jakby ktoś siedział pod autem i bujałbym bardzo szybko jakby w rytm silnika.

Czy cokolwiek jest jeszcze przymocowane pod podłogą tak aby to wszystko tak drżało ?

Dziękuje wszystkim z uwagę w tych trudnych dla mnie chwilach.

:( :oops:

• 1 miesiąc temu...