Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mój problem generalnie polega na tym, że kupiłem sobie płytkę z mapa polski 2009-2 do NAVI business. Po włożeniu płyty do czytnika znajduje mi miejsca docelowe i prowadzi ale nie pokazuje trasu w sesie pokazuje skręć w lewo w prawo ale nie ma mapy na wyświetlaczu. Gość od którego kupiłem mapę mówi że należałoby wymienić soft w NAVI aby wyświetlało mapę. CZy ktoś mi może pomóc? Kogoś polecić, gdzie to mogę zrobić? Ile to kosztuje? Czy to wogóle do zrobienia?

Z góry dzięki za odpowiedzi

pozdrawiam

Opublikowano

Gość coś ściemnia..

Oczywiście kupiłeś ori mapę ;P hehe.

Płyta jest źle nagrana pewnie. U mnie tą mapę czyta bez problemu i wcześniejsze też czyta. Ty masz auto z 06 roku to tymbardziej powinno czytać, no chyba że soft w Twojej navi jest starszy niż w mojej :wink:

Kwestia dobrego nagrania.

Pzdr.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Moment eXiDe piszesz, że u Ciebie jest widziana trasa z mapą a nie tylko strzałki kierunków na zielonym tle ?? Takie cuda to były w wersjach po 2008 a kolega ma auto z 2006 więc będzie miał tylko strzałki.
Krzysztof
Opublikowano
Moment eXiDe piszesz, że u Ciebie jest widziana trasa z mapą a nie tylko strzałki kierunków na zielonym tle ?? Takie cuda to były w wersjach po 2008 a kolega ma auto z 2006 więc będzie miał tylko strzałki.

Hmm czekaj czekaj :/ bo już nie wiem o co chodzi :)

No jest trasa, są linie a po nich zasuwa strzałka i kieruje. :/ Może foto jakieś jak jest u kolegi?

Hmm przemyślałem, mapa jest po lewej a te strzałki po prawej w małym okienku, tak o to chodzi?

EDIT2: NIE CZAJĘ :D :mrgreen:

Pzdr.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zamiast trasy tak jak w "normalnych" navi takich dokładanych jest zielone tło i jasne strzałki z kierunkami a na dole są nazwy ulic, miast itd... Nie ma mapy topograficznej terenu ani dróg, skrzyżowań. Same strzałki i babka zasuwa po anglijsku gdzie masz jechać. Foty masz w tym linku podaje je użytkownik piteerus: viewtopic.php?f=91&t=111389&start=15
Krzysztof
Opublikowano

w navi business pokazywane są tylko strzałki

dopiero w navi professional jest cała mapa

ekrany obu nawigacji róznią sie średnicą

Audi B2 4.2 V8 yeahh

BMW e91 2.0d

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
mam business i jest mapa (drogi miasta itp) oraz zaznaczona na biało droga którą prowadzi mnie nawigacja. Prucz tego są jeszcze strzałki. auto z maja 2007
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja mam tylko strzałki. Czy ktoś może wyjasnić czym różni się navi bussines z 09-2006 od tej z 05-2007. Czy jest to kwestia tylko softu, czy konieczna jest wymiana elementów jeżeli tak to jakich.
Opublikowano
Koledzy nie będę zakładał nowego tematu

Czy ktoś z was orientuje się jak można wgrać polskie menu do E90 navi professional ??

Czy jest to dostępne gdzies w necie do pobrania ??

Z tego co wiem nie ma takiej możliwośći.

Opublikowano

Na allegro też coś takiego chyba widziałem, ciekawe ile w serwisie taka operacja i czy w ogóle jest możliwa? Hmm jutro zadzwonię do ASO i spytam.

Pzdr.

Opublikowano

Wszystko wiem, i tak jak myślałem.

Otóż NIE MA OFICJALNEJ konwersji menu na jezyk polski, gość z ASO podpowiedział mi, że na alledrogo są tacy patenciarze, ale nie ma to nic wspólnego z ori BMW. Także jest to metoda trochę 'garażowa' a jak działa trudno powiedzieć, mi tam nie przeszkadza język angielski ;)

Pzdr.

Opublikowano
Czyli ja generalnie sie nie dowiedziałem czy jest możliwość zmienić soft czynie? W ramach ścisłości mam strzałki na zielonym tle oraz nazwy ulic na dole a jak jest rondo to się ono pojawia na środku.
Opublikowano
Czyli ja generalnie sie nie dowiedziałem czy jest możliwość zmienić soft czynie? W ramach ścisłości mam strzałki na zielonym tle oraz nazwy ulic na dole a jak jest rondo to się ono pojawia na środku.

Kolego jaknajabrdziej jest możliwość uaktualnienie softu w Twojej NAVI. Zadzwoń do ASO.

Pzdr.

Opublikowano
Parę miesięcy temu aktualizowałem soft w ASO w E60 z nawigacją business i kosztowało to 460 zł.

A czy tylko w ASO jest możliwy ten zabieg??

Opublikowano
Parę miesięcy temu aktualizowałem soft w ASO w E60 z nawigacją business i kosztowało to 460 zł.

A czy tylko w ASO jest możliwy ten zabieg??

Nie koniecznie, jeśli serwis ma autoryzację BMW ;) u mnie jest taki serwis, który nie jest ASO a programowanie sterowników kosztuje u nich 250zł a w ASO 400zł.. także różnica jest. A mają to samo oprogramowanie co ASO i na bieżąco aktualizowane.

Pzdr.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Kolego jaknajabrdziej jest możliwość uaktualnienie softu w Twojej NAVI. Zadzwoń do ASO.

Pzdr.

Czy udalo Ci sie zmienic soft w Navigacji Business aby zamiast strzalek pokazywala trase, tak jak Navigacja Business z 2007 roku? Ja pytalem sie w ASO i dostalem odpowiedz ze nie jest to mozliwe, z uwagi na wyswietlacz itd.

W skrocie powiedzieli mi, ze nic nie trzeba uaktualniac bo i tak nie bedzie pokazywala kolorowej trasy.

Sprzedam:

1. Agregat DSC kompletny

2. HCU do DSC nowka w atrakcyjnej cenie.

3. Junctionbox control unit - sterownik sterujacy elektronika auta.

Opublikowano

Pzdr.

Czy udalo Ci sie zmienic soft w Navigacji Business aby zamiast strzalek pokazywala trase, tak jak Navigacja Business z 2007 roku? Ja pytalem sie w ASO i dostalem odpowiedz ze nie jest to mozliwe, z uwagi na wyswietlacz itd.

W skrocie powiedzieli mi, ze nic nie trzeba uaktualniac bo i tak nie bedzie pokazywala kolorowej trasy.

Ja mam navi professional w swoim aucie.

Zmienić nie znaczy uaktualnić (!) ;)

Pzdr.

Opublikowano

Czyli podsumowujac:

Navigacja Professional to duzy wyswietlacz i dwa czytniki. Przy tej navigacji jest mozliwe aby widziec rzut na trase.

Navigacja Business to maly wyswietlacz i jeden czytnik. Pokazuje tylko strzalki i nazwe ulic. Zmiana softu nie zmieni sposobu wyswietlania w rocznikach aut 2005/2006/i poczatek roku 2007. Mozliwosc uzyskania kolorowego wyswietlania jest mozliwa tylko dla aut po modernizacji wyswietlacza w 2007 roku. Kupujac Mape Business 2009-2 mozemy napotkac na problem nie czytania tych map dla czytnikow sprzed marca 2005. Wtedy jestesmy zmuszeni uaktualnic soft aby Navi czytala ta mape, ale sposob wyswietlania zostanie taki sam, czyli strzalki na zielonym tle.

Jesli sie myle to prosze o sprostowanie mojej wypowiedzi, aczkolwiek to jest info ktore wyciagnalem z lektury internetu i rozmow z ASO.

Sprzedam:

1. Agregat DSC kompletny

2. HCU do DSC nowka w atrakcyjnej cenie.

3. Junctionbox control unit - sterownik sterujacy elektronika auta.