Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Właśnie podejrzewam że termostat(y) są u mnie uszkodzone w "pewnym" zakresie swej pracy - a nie tak że są cały czas otwarte/zamknięte.

Dobrze prawisz, w pewnym zakresie, bo masz cały czas lekko otwarte (nie zamykają się) i jest taka temperatura odpowiednia dla tego stanu.

Miej nadzieję, że otwierają się one do końca bo lato idzie.

• Odpowiedzi 446
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Hmm...ja miałem wymieniać oba termostaty jak się ociepli (miałem temp. 72-77 podczas jazdy w zimowych warunkach), ale zrobiło się ciepło to i temperatura silnika stała się poprawna - ok. 84stopnie... :mrgreen: (wiem jednak że mnie to nie minie, ale może na razie się wstrzymam... :lol: )

Ja mam tak samo jak kolega silbergrau temperatura w trasie 84 stopnie w miescie w korkach 87 stopni. Jezdze tak od lipca od kiedy auto kupilem wydaje mi sie ze temp jest ok

Opublikowano
A jakie masz średnie spalanie przy obecnych temperaturach powietrza? Bo u mnie jest 5,5-6,0L/100km...

Ja mam automat dopiero od niedawna sie ocieplillo samo miasto ok 8 - 8,5 litra. Jazda codziennie ok 5,5 km auto do konca sie nie zdąży rozgrzac.

Opublikowano
przez tudm » Pią Mar 26, 2010 7:09 pm

silbergrau napisał(a):

Właśnie podejrzewam że termostat(y) są u mnie uszkodzone w "pewnym" zakresie swej pracy - a nie tak że są cały czas otwarte/zamknięte.

Dobrze prawisz, w pewnym zakresie, bo masz cały czas lekko otwarte (nie zamykają się) i jest taka temperatura odpowiednia dla tego stanu.

Miej nadzieję, że otwierają się one do końca bo lato idzie.

A może jest tak przez puszczający wszystko termostat EGR - tak jak u mnie, non stop puszczał, a że mały przepływ to auto w miarę sie nagrzewało do pewnych temperatur ok 67/75 w zależności o stylu jazdy

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

PODEPNE SIĘ:

Bmw e46 320d 136KM. Temp silnika maxymalnie 72st. (mam webasto) :/

Któryś termostat mam padnięty. Moje pytanie:

Jak wyjąć Termostat Głowny? Da się to zrobić samemu? Bo dostęp jest ciężki.... Jakieś rady sugestie co musze zdemontować ?

Opublikowano
PODEPNE SIĘ:

Bmw e46 320d 136KM. Temp silnika maxymalnie 72st. (mam webasto) :/

Któryś termostat mam padnięty. Moje pytanie:

Jak wyjąć Termostat Głowny? Da się to zrobić samemu? Bo dostęp jest ciężki.... Jakieś rady sugestie co musze zdemontować ?

Dlaczego nie uczysz sie na czyjś błędach???

Tak jak napisane wyżej - ściągnij termostat EGR i sprawdź czy puszcza na zimnym, jeśli tak to do wymiany. Koszt 140zł. w ASO. Ok 15min. odkręcania. Płynu tylko troche stracisz. Nie zapomnij odkręcić korka wlewu!

PS. W prawidłowym układzie chłodzenia przed otwarciem termostatów dolny przewód, chyba z termostatu do chłodnicy powinien być zimny!

Opublikowano
moje pytanie było nie jak sprawdzić czy uszkodzony tylko JAK zdemontować głowny termostat :) I kto tu nieczyta :P
Opublikowano

hmmm

taki mądrala z Ciebie...

To poczytaj tu

viewtopic.php?f=69&t=50504

znajdziesz prawdopodobnie to co potrzebujesz i jeszcze kilka innych rzeczy jak się co odkręca, może w Twoim aucie nie trzeba tego odkręcać/wymieniać ale warto już wiedzieć...

Opublikowano

Miałem napisać jaką moje auto ma temperature więc pisze.

Przy ostrej jeździe 92 , przy spokojniej 87. Czyli do "książkowej" temp. różnica 1C w dół i w góre.

Przypominam, że termostat EGR mam zepsuty :roll: Główny wymieniony i doszła "zregenerowana" chłodniczka.

Czyli dalej sie upieram przy tym, że termostat egr cudów nie czyni. Radze najpierw zająć się głównym tak jak ja to zrobiłem jak silnik się nie dogrzewał

Opublikowano

No więc u mnie wygląda to tak: wyjąłem termostat EGR no i jak potrząsam to coś w nim goni - jak mniemam z tego co mówicie to znaczy że uszkodzony.... Jak dmuchnę to przelatuje powietrze, Rozebrałem go ale niema tam nic co można by "zregenerować" tak mi się przynajmniej wydaje... więc już jest ok 160zł w plecy.

Co do głównego to jeszcze nie wiem, wpierw wymienię EGR...

Podczas jazdy temperatura mi spada więc z tego co mówicie pewnie główny też padł... ehhh :/

Opublikowano

no to wyjmę sprawdzić główny jak mi się uda...

A tak na ten moment zapobiegawczo aby się auto szybko nagrzewało (jeśli jest obieg na cały) to wystarczy zasłonić chłodnicę ? lub te 2 wloty powietrza z przodu ?

Opublikowano
Miałem napisać jaką moje auto ma temperature więc pisze.

Przy ostrej jeździe 92 , przy spokojniej 87. Czyli do "książkowej" temp. różnica 1C w dół i w góre.

Przypominam, że termostat EGR mam zepsuty Główny wymieniony i doszła "zregenerowana" chłodniczka.

Czyli dalej sie upieram przy tym, że termostat egr cudów nie czyni. Radze najpierw zająć się głównym tak jak ja to zrobiłem jak silnik się nie dogrzewał

Może masz racje, może nie. Ja wymieniłem najpierw główny i prawie żadnych zmian, może także był walnięty, po wymianie EGR temperatura zgodna z temp. otwarcia termostatu.

Moim zdaniem gdy walnięty jest EGR obieg chłodzący jest otwarty, ale małym przepływem (przez termostat EGR) wiec auto nagrzewa sie do należnej temperatury tylko trwa to dłużej, nie bez znaczenia jest obecna temperatura zewnętrzna, poza tym może spadać na trasie...

tyle mam do powiedzenia z moich obserwacji...

Opublikowano

Witam

Takze mam problem z niedogrzaniem...Objawiajacy sie tak ze w miescie ciezko,ale dojdzie do 85*C w trasie trzyma 70-66.Dzisiaj sprawdzilem termostat egr i jak dmuchnelem to leciutko przepuszczal,trzeba sie niezle nadymac,wiec pomyslalem dobry,ale....Jak chcialem go odpowietrzyc to po odkreceniu nic nie lecialo,mowie jest pewnie zamkniety bo silnik byl zimny i tak czekalem i czekalem i gdzies przy 65 *c juz ciecz plynela i po odkreceniu odpowietrznika szlo gora.I tu moje pytanie????Moze byc tak ze ona sie za szybko otwiera i co za tym idzie chlodziwo wedruje na duzy obieg???Waz od strony pasazera przy chlodnicy jest goracy wlasnie przy tych 65-70 *C.Czy raczej jest to wina glownego(wspomne ze do tych 60 jest zimny)

Opublikowano

Witam.

Po ok. 3 godzinach udało mi się wymienić termostaty. Nie udało mi się odkręcić jednej śruby od chłodnicy spalin, tak była zapieczona, musiałem się trochę nagimnastykować żeby wyjąc termostat główny. Po wymianie zalałem płynem Prestone, na włączonym silniku odpowietrzyłem do momentu aż płyn leciał z tej małej dziurki w zbiorniku wyrównawczym.

Efekt:

Po przejechaniu 7 km na trasie na włączonym nawiewie na max. i temperaturze na max. wskazówka stoi w pionie. :cool2:

Test 7 pokazuje temp. 92-93 st.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
ja bym sie podpioł i zapytał po jakim czasie w siesli 320d wam sie samochód zagrzewa do normalniej temp pracy u mnie po jakis 5km dopiero ale jak odpale nie przekraczam 2 tys obrotów zanim sie nie zagrzeje...
Opublikowano

chciałbym sprawdzić czy termostat egr jest sprawny i w związku z tym mam pytania jak się zabrać do tego :

1. Najpierw odkręcić korek chłodnicy dopiero poźniej zająć się odkęcaniem termostatu egr ?

2. Jakim płynem chłodniczym uzupełnić jego ubytek ? (z tego co zauważyłem mój płyn ma kolor zielony)

3. Po ponownym zamontowaniu termostatu EGR trzeba odpowietrzyć układ ? jeśli tak to jak to zrobię właściwie ?

Opublikowano

Jest poczytaj wczesniej!!!

Najprostszy sposob to poprostu zacisniecie weza,ktory dochodzi do termostatu,ale jezeli chcesz go odkrecic to zrob to na zimnym silniku praktycznie nic nie powinno ubyc max 100 ml i dmuchnij w niego,jezeli przepuszcza to na zlom.Dolewke mozesz zrobic np Borygo EKO(takze jest zielony),odkrecasz odpowietrznik na egr i jak acznie isc plyn zakrecasz...