Skocz do zawartości

318i - Klimatronic i regulacja temperatury

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
mam e6 z 99roku i climatronic, nie rozumiem dzialania ustawiania temperatury, jeszcze nie mam OBC ale mam osobny termometr elektryczny wewnatrz auta, chodzi o to ze jak ustawiam calosc na AUTO i np. 19 stopni, no i sie grzeje i nadmuch pomalu maleje, a na termometrze moim dobija do 23 stopni, a nadmuch dmucha na niecala polowe, nie rozumiem tego, czy nie powinno dodmuchac zimnym albo sie calkiem wylaczyc??? i zawsze jak ustawie temperature co ciagle dogrzewa do kilku stopni wiecej jak powinno byc, dmuchawki przednie mam wszystkie pozamykane, zeby dmuchalo tylko na szybe i nogi, wogole to nierozumiem tych nawiewów, niech mi ktos jeszcze powie do czego jest to pokretlo na przedniej dmuchawce z ustawieniem cieple i zimne i biala kreska, niech ktos mi wyjasnie jak do cholery obslugiwac te nawiewy
Opublikowano

po pierwsze otwórz wszystkie nawiewy! w trybie AUTO bedzie puszczał powietrze wszystkimi nawiewami...

pokrętło na środku konsoli ustaw na środek, czyli nie na czerwone, nie na niebieskie, tylko białą linię...

ustaw np 21 stopni, wciśnij AUTO i bedzie ok.

i tak... jak bedzie zimno w srodku, to bedzie dopuszczal ciepłe powietrze, głownie nogami i na szybę, a średnie środkowymi nawiewami (z początku cieplejsze, pozniej chłodniejsze), bo niedobrze jak ciepłe wieje na twarz (powoduje sennosc)

jak bedzie za gorąco, to bedzie puszczal chlodne głownie środkowymi naweiwami, a nogi i szyba tylko troszke będą przedmuchiwane...

tak to mniej wiecej wygląda. jak masz jeszcze jakies pytania to pytaj śmiało

Opublikowano
dzięki bardzo za tą odpowiedź, mam jeszcze trochę pytań, chodzi o lato, rozumiem że latem na przednich dmuchawkach musi być ciągle ustawione na 3 niebieskie kropki tak??? żeby dmuchało zimne. a drógie pytanie to jeszcze niewiem, za kilka dni będę miał OBC i bedzie mi pokazywać temperaurę, ale narazie mam elektroniczny termometr w aucie i zawsze mi pokazuje o jakieś 3-4 stonie więcej niż jest ustawione w climatroniku, ma ustawione np/ 19stopni na AUTO, i jak sie zbliży do tej temperatury to dmuchawki słabną, troszkę dmucha ciepłym na przednią szybę, ale i tak sie nagrzewa w śroku o kilka stopni więcej jak powinno być,
Opublikowano

nie, ja mam zawsze na środku białą kreskę i jest ok, bo klimatronik sam decyduje jaką temp ma tam puszczać. A lato np na niebieskich kropkach jest za zimno, mimo ustawienia np 20-21stC. Tak czy siak polecam środek caly czas na środek, czyli biała kreska.

a odnośnie twojego termometru, to skąd masz pewnosc ze on taki super mega idealny jest? może to on ma błąd wskazania o te kilka stopni?

Opublikowano

a jak sprawdzic czy w klimatronicu dziala regulacja powietrza cieplego i zimnego na szybe, chodzi mi o to jak sprawdzic czy dziala elektronika regulacji , jak mam ustawic zeby mi na szybe lecialo zimne powietrze, bo zeby cieple to wiem, ale choc ustawiam na 16 stopni a w aucie jest 20 stopni to i tak na szybe leci cieple

i czy jest jakas mozliwosc w jakims programie diagnostycznym zmiana temperatury, bo mi chyba nagrzewa do 3 stopni wiecej, ustawiam na 18 a grzeje do 21

• Członkowie klubu
Opublikowano

ściągnij sobie, lub kup, instrukcję obsługi i poczytaj do czego są pokrętła

OBC nie pokazuje temperatury wewnątrz, więc nie wiem na co czekasz

uzupełnij temat o model auta

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano

twoje pytania zaczynają być męczące! pierw przeczytaj instrukcje obsługi, jak ci szkoda kupić to sobie ściągnij. nie pytaj skąd, tylko poszukaj, chociaż na tym forum...

druga sprawa to jak chcesz cieple to leci cieple, jak zimne, to zimne... ale nie mozna dwóch naraz! najwyżej pośrednie! auto nie może jechac do przodu i do tylu jednoczesnie... albo rybki, albo akwarium!

a po krótce ci powiem ze klimatronic jest sterowany masą czujników, chociazby jaka jest temp zewnętrzna (nie musi być termometra w aucie (w OBD), bo mierzy temp zasysanego powietrza, przed skraplaczem, za skraplaczem, każdego nawiewu z osobna (góra, środek, dół)...

wg mnie u ciebie dziala wszystko dobrze. wciśnij sobie AUTO i nie biadol! a jak wg ciebie 21 stopni to 24 stopnie, bo jakiś odpustowy termometr tak pokazuje to wymień sobie auto np na fiata pandę! i najlepiej bez klimy, nie bedziesz miał tego problemu.

no i uzupełnij profil, tj conajmniej jakie masz auto! a nie piszesz "nie powiem"... Bo może my także beziemy ci odpowiadać "nie powiem"??? :mad2:

Opublikowano
ma e46 318 z 99roku, chodzi mi o to ze jak mam ustawione na AUTO 20 stopni to mi nagrzewa do 20 stopni, wtedy dmuchawki slabna i pomalutku dmuchaja, a temperatura pomalu idzie w gure, podchodzi do 24 stopni (teraz zima) a dmuchawki CLIMATRONIC zamiast wdmuchac zimne powietrze zeby schlodzic kabine to dmuchawki poprostu jeszcze bardziej slabna i sa moze na 4 kreseczki ( z kilkunastu) i dmucha bardzo slabo, a temperatura wciaz jest na 25 stopni, i mi sie zdaje wlasnie ze klimatronic powinien wtedy wdmuchiwac zimne powietrze bo przeciez wie po czujniku ze jest za cieplo, to zamiast tego tylko prawie wylacza dmuchanie jakby myslal ze powietrze sie samo schlodzi a tak nie jest
Opublikowano
oczywiście mam nadzieje że wiesz gdzie znajduje się w kabinie czujnik od temp wewnątrz dla climatronica i trzymasz swój termometr w tym samym miejscu......

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano
tak wiem, w panelu klimatronika, a zwykly termometr elektryczny jest niedaleko, chodzi o to ze jak temperatura podskoczy o kilka stopni wiecej niz jest ustawione to zamiast wdmuchac zimne powietrze to poprostu dmuchawki zwalniaja mocno, czy to normalne? bo jak mam ustawione na 18 stopni a sie nagrzeje do 24 stopni to co to za klimatronic ktory nie schladza automatycznie, powinien wlaczyc nadmuch zimnego powietrza a on tylko prawie zatrzymuje nadmuch ze aby aby dmucha
Opublikowano

jak zaczyna osiagac wymaganą temp to slabnie nawiew, bo po co caly czas dawac na max?

nigdy wydajnosc nie spada ponizej "czterech kresek"

jak spadnie grzanie na 4 kreski, robi sie cieplej, wtedy zaczyna puszcac letnie (srodkiem), a pozniej chlodne

w czym jeszcze jest problem?

w tym że masz ------ termometr, przez który całe zamieszanie?

NIE PRZEKLINAJ NA FORUM :evil:

Opublikowano

aha, no i wszystko jasne, mam poprostu ------- termometr, a kupilem go z norauto, no ok dzieki , wyjasnile sie

NIE PRZEKLINAJ :evil: ,ZAKONCZYSZ SZYBKO PRZYGODE Z TYM FORUM, JAK TAK DALEJ BEDZIESZ ROBIL!!!

Opublikowano

uzupełnij profil...

a tak na koniec:

jka jest tak jak teraz jezdze na temp ok 23 stopnie (zimno na dworze, zimne drzwi, zimne szyby, wiecej zimna wchodzi do auta).

jak jest lato to na ok 20 stopni (jak upał 19, jak średnio to 21).

jak jest zarąbisty mróz to temp ok 25 stopni...

Wiadomo że jak jest ciepło to wolimy by w mieszkaniu był przyjemny chłód, jak jest zimno to wolimy ciepełko; w aucie jest podobnie, stąd ta rozbieżność.

I jeszcze, zależy jak kto woli! jeden cieplej (np cienkie krążenie krwi), inni wychowani w chłodzie nie lubią ciepła, bo im duszno.

finito

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano
zrobiłem tak jak jest napisane wyżej tryb AUTO wszystkie nawiewy otwarte, pokrętło ustawione na tej białej kresce,temp na zewnatrz byla 8 stopni klima ustawiona na 21 i z nawiewów srodkowych i spod szyby leci gorace powietrze,ustawie na 16 jest tak samo nic sie nie zmienia w samochodzie robi sie tak goraco ze nie idzie usiedziec, siła wdmuchiwanego powietrza tez jest jakos dziwnie mocna i prawie wcale nie maleje,dopiero jak nagrzeje w srodku az zrobi sie bardzo gorąco. jak przekrece pokretlo te srodkowe na 2lub3 niebieskie kropki oraz włacze przycisk klimatyzacji. dopiero na takim ustawieniu jest w miare znosnie w srodku. dlaczego tak sie dzieje skoro ustawie tryb auto ustawie temp np 18 -20 czy tam 16 to klima nagrzewa auto ze nie da sie tam wysiedziec niemam termomeru w srodku niewiem jaka jest temperatura ale jest bardzo goraco. tak jakby nie reagowała klima na to jaka sie temp ustawi grzeje sobie jak chce.co zrobic zeby nie robiło sie tak goraco tak zeby nie wlaczac klimy. dzieki z góry za jakies podpowiedzi
Opublikowano
podlacz pod kompa (np INPA) i sprawdz dokladnie panel klimy, pewnie wywali ci bład czujnika mierzacego temperature lub zawór masz przycięty ewentualnie klapkę wewnątrz nagrzewnicy zimne/ciepłe (daje ci cały czas ciepłe powietrze) i stąd efekt.
  • 2 lata później...
Opublikowano
Witam wszystkich forumowiczow;)

Moje pytanie jak ustawic klimatronik w zimie, zeby nie bylo za goraco i nie za zimno????

tak, żeby nie było ci za zimno ani za gorąco. ja lubie ciepło, więc lato i zima 23 stopnie, przycisk AUTO i wszystko samo się dzieje. Ustawienie pokrętła na środku konsoli (między środkowymi wylotami powietrza) na białe pole (E46), a w X5 jedna kropka niebieska i jedna czerwona, czyli też na środek ;)

Jak ci zimno dajesz np 25 stopni, jak gorąco 21 i jest ok.

Opublikowano
Dzieki za odpowiedz a powiedz mi jeszcze jak masz latem ustawione bo jak ja ustawilem na 3 niebieskie kropki i 16 stopni i klima wlaczona to na twarz leci zimne a na nogi i szybe ukrop czy to normalne bo reguluje temperature ??
Opublikowano

weź instrukcje samochodu sciagnij i poczytaj o co chodzi :) nie kazdy od razu jarzy do czego jest pokrętło przy nawiewach.

Temperature w całym aucie regulujesz na panelu, czyli ustawiasz ile chcesz stopni. Ale jedziesz sobie i nagle ci troche za zimno, zamiast ruszać temperature możesz sobie ruszyć pokrętło. To jest funkcja przewietrzania kabiny. Ze srodkowych kratek i bocznych na lusterka poleci takie powietrze jakie ustawisz tym pokrętłem a nie takie jak z klimy. Czyli działa to niezaleznie od tego co ustawisz na kilimie. Może tam leciec gorace, ale jak przestawisz na niebieskie to na nogi i szybe dalej masz gorace, ale na twarz leci ci chłodne. I w drugą strone to samo, chcesz się dogrzać troche to ustawiasz na czerwone.

To ma same plusy, komuś może byc w nogi ciepło ale na twarz lubi chłodniejsze. W innych autach nie można tak ustawić bo masz tylko 2 opcje do wyboru, albo wyłaczasz nawiew na nogi, albo leci ci takie powietrze jakie zadałeś. Tutaj nie musisz wylaczac np. ciepłego powietrza na nogi, a możesz sobie chłodnym po mordce powiewać.

czaisz baze już :)?

szukam
Opublikowano
No juz jasnie troche ale nie kumam latem ze leci mi na nogi i na szybe cieple jak mam temp16 stopni i niebieskie kropy;/!! Musze nad tym posiedziec :) a mozesz mi dac namiary na ta instrukcje z gory dzieki .Myslalem ze mam nawiew walniety ale z przednich kratek leci mi chlodne jak jest na niebieskich .
Opublikowano

w lato jak ci grzeje ciepłym to masz jakiś zaworek uszkodzony chyba. Przy 16 stopniach powietrze leci chyba takie jak jest na dworze aktualnie.

wpisz w google i sciagnij instrukcje.

szukam
Opublikowano
w lato jak ci grzeje ciepłym to masz jakiś zaworek uszkodzony chyba. Przy 16 stopniach powietrze leci chyba takie jak jest na dworze aktualnie.

wpisz w google i sciagnij instrukcje.

Dokładnie. Poszukaj o tym, jest na forum. Wystarczy zaworek wyjąć, przeczyścić papierkiem ścieralnym drobniutkim (tam takie tłoczki się zacierają), złożyć, odpowietrzyć układ i będzie ok.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
witam a moze mi ktos z was napisac lub przedstawic na foto gdzie ten zaworek sie znajduje?? i czy samemu da sie go wymienic ??pozdrawiam