Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
E91 320d touring z 2006 r. Nie mogę znależć podobnego tematu na forum może ktoś podpowie. Problem następujący: Radio business z i-drive zmieniarka w bagażniku na 6cd - Po załadowaniu płyt do zmieniarki na wyświetlaczu nie podświetla się CD tak jakby radio nie "widziało" zmieniarki - płyta wewnątrz oczywiście działa! Wypiąłem kostkę w bagażniku, jak wiadomo połączenie światłowodowe - widać 2 diody jedna mruga na czerwono druga nie świeci wogóle. Może ktoś miał podobny problem i pomoże bo nie wiem czy jest to problem ze zmieniarką czy z połączeniem??? Z góry dzięki!!
arti200. Pozdrawiam!
Opublikowano
a działała wcześniej? Zmieniarka była seryjna czy dokladana potem?

Prawo jest sztuką dobra i słuszności ;)

Moje BMW: F32 420d '14, E87 116i '07, a ponadto: F10 520xd '16, F20 118i '15 , X1 sdrive18i '12.

poprzednie: E61 520dT '08, E90 318i '10, E91 318d '07, E87 116i '05, E39 520i '00, E36 318i '93, E34 530i '89, E30 316 '86.

Moja przygoda z BMW od 1990r.

Opublikowano
Jak kupiłem samochód to już nie działała, montowana była fabrycznie na 100%, auto kupiłem od niemca nie zwróciłem uwagi przy zakupie to też nie pytałem o historię zmieniary! Może ktoś wypnie kostkę w bagażniku i powie które "diody przewody" świecą i na jaki kolor??? To już będzie jakiś ślad, bo nie wiem czy jechać na kompa i czy komp pokaże usterkę! Jakieś połączenie jest bo magazynek się wysuwa.
arti200. Pozdrawiam!
Opublikowano

Po wypięciu światłowodu w kostce będzie się palić na czerwono jedna końcówka. Jest to "wejście", "wyjście"(drugi pin) jest wyłączone gdyż nie ma przejścia. Jeżeli masz i-drive to znaczy że masz navi businnes a nie radio business. Normalnie działa to w ten sposób, że w zakładce Entertainment- CD- możesz wybrać CD-CD1-CD2-... Jeżeli auto widzi zmieniarkę lecz jest ona uszkodzona to wtedy CD1-CD2... są zaciemnione.

Może coś rozjaśniłem.

Opublikowano
Wszystko jest tak jak piszesz tzn. navi businnes, w zakładce Entertainment- CD- wybiera się CD-CD1-CD2-... no i właśnie po załadowaniu płyt są zaciemnione - jeżeli masz rację to zmieniarka padnięta! Hmm... tylko jak ją sprawdzić, podejrzewam że czyszczenie lasera nic tutaj nie pomoże.... Dzięki za podpowiedź!!
arti200. Pozdrawiam!
Opublikowano

tez mam ten problem ... tylko mi zmieniarka dzialala ... i przestala. po wlozeniu magazynku do zmieniarki - laduje plyty cos tam mieli , ale na wyswietlaczu mam nie podswietlone cd1 cd2 itd. nie miallem czesu do tej pory sie tym zajac,ale moze ktos podpowie od czego zaczac ...

ps. z tego co sobie przypominam to gdy byla OK to zmieniarki nie bylo slychac podczas uzywania auta, a teraz za kazym wlozeniem kluczyka zmieniarka od nowa laduje plyty ( cos tam mieli :D )

Opublikowano
upewnić sie, ze płyty oryginalne. Mój napęd nie lubi nagrywanych i raz widzi a raz nie. Z oryginałami nie ma problemu

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano
Dałem zmieniarkę do diagnozy i ewentualnej naprawy jak coś poradzą dam znać. Diagnoza ma być ok. 25 listopad - zobaczymy!
arti200. Pozdrawiam!
Opublikowano
zauważyłem dziś, ze mój napęd coraz niechętniej czyta nagrywane plyty, dziś nie chcial odtworzyć żadnej z 20, gdzie wczesniej odtwarzal co bez problemu. Włożyłem na chwile oryginalną i potem już nagrywane szły bez problemu. Wydaje mi sie, ze laser sie jakby rozkalibrowywał na tych nagrywanych i raz na jakiś czas trzeba odtworzyć jakas oryginalna, żeby wszystko wrócilo do normy. Wam też polecam spróbowac.

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv