Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem-miałem włamanie i mam zmieloną stacyjkę. Czy ktoś mi może podpowiedzieć,jak ja wymienić?? Rozebrałem pół samochodu i dalej nie wiem jak ją się wyjmuje...

Tylko proszę,nie mówcie,żebym poczytał,bo czytam już od przeszło godziny i na nic nie trafiłem. Jeśli już to dajcie linki.

Bardzo dziękuję i pozdrawiam.

Opublikowano

witam! już się dowiedziałem,ale dzięki za odp.

Dla innych z tym samym problemem:

wsadzić kluczyk i przekręcić na pierwszą pozycję. Mały drucik(ja użyłem wsuwki do włosów) wsadzić w mały otworek w stacyjce. Tu troszkę siły trzeba użyć-mocno,tak,żeby wszedł dość głęboko- ciągnąć za kluczyk-wyjdzie cały,puiękny wkład. Analogicznie się robi przy wkładaniu nowej stacyjki.

Pozdrawiam wszystkich!

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam!

Dzis podjezdzam sobie pod dom chce wyłaczyć silnik przekręcam stacyjkę i juz nieudalo mi sie zgasic mojej malutkiej buni :mad2: Rozebralem wstepnie stacyjkę , odpialem kostkę i srubokretem moge zapalac i gasic.

Okazalo sie jednak ze caly czas jest zalączona blokada kierownicy!! i jezdzic sie nie da! Problem jest pomiedzy wkładem a wyjsciem na kostke bo jak wloze kluczyk to sie przekreca bez problemu ale nie odblokowuje kierownicy i nie kreci sworzniem wchodzacym do kostki!! Mam problem bo niewiem jak sie dostac do srodka czy wogole sie da?Probowalem wyciagnać wkład tak jak jest opisane na forum wkładalem drucik na pozycji pierwszej ale zanic nie moge wyciagnac wkladu.Czy sa jakies inne sposoby na to, czy ktos mial podobna sytuacje?? pewno czeka mnie wymiana stacyjki... :cry2:

Opublikowano
Jest tylko ten sposób opisany wyżej ale wymaga pewnych umiejętności. Problem Twój tkwi w ukręconym trzpieniu korbowym wewnątrz stacyjki i przygotuj się na pewny zakup tego elementu lub wraz z całym korpusem stacyjki. wkładka na kluczyk jest wyciągalna, więc postaraj się jej nie uszkodzić demontując w inny sposób niż wyżej opisany.
Opublikowano

Witam!

Faktycznie jest jeden sposob na wyjecię, ten wlasnie opisany jednak nie jest latwo tym drucikiem odblokowac zaczas wazne jest to aby nie ciagnąc za kluczyk czyli wklad zarazem tylko docisnac na poczatku zeby zaczask sie cofnał jednoczesnie ruszajac, krecac wsówką do włosów(wazne bo ma przekroj prostokątny), a potem ciagnac. Wkazdym razie wymaga wprawy.....

i wiele razy trzeba próbowac. Faktycznie trzpien byl pekniety wklad do kluczyka jeszcze dziala. Moze uda sie dokupic trzpien ze stacyjki w krorej wkład sie zepsuł , wkazdym razie pewno bedzie trzeba kupic calosc..

Dzieki za pomoc pozdrawiam

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano
Mam problem odnosnie stacyjki, po wylaczeniu auta nie moge ponownie odpali, tzn stacyjka sie zblokowala i nie mozna jej przekrecic w zadna pozycje nawet nie drgnie, co ciekawe blokada kierownicy nie zaskoczyla, zapasowym kluczem tez nie udalo mi sie ruchomic silnika (kluczyk jest nowy) co wiecej kiedys mialem objaw ze czasem kluczyk obacal sie dookola al po dopchnieciu auto odpalalo, chcialem ustawi w pozycje 1 aby wyjac wkladke ale zdaje sie ze nawet na sile nie ruszy, co radzicie jeszcze zrobic przed demontoaniem calej kolumny?