Skocz do zawartości

[e39] 530d 2003r. Ksenon a światła drogowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam pytanie odnośnie świateł. Zauważyłem, że moje ksenony nie świecą tak jak powinny. Gdy włączę światła drogowe to widzę że świecą jaśniej niż ksenony. Czy jest możliwe, że ksenony już się wypaliły? Mam oryginalne ksenony ze spryskiwaczami samopoziomujące.
Opublikowano
ja na twoim miejscu bym wymienił, tym bardziej , że teraz więcej jest ciemno niż jasno

Wymienię jeśli ktoś potwierdzi, że światła drogowe świecą słabiej od ksenonów, tzn że światło ksenonów powinno być mocniejsze od świateł drogowych.

Opublikowano

A ja sądzę, że to takie złudzenie ponieważ:

- światła drogowe (długie) świecą na inną wysokość przed samochodem - jakby bardziej zauważalną przez kierowcę;

- normalne jest, że są bardziej wizualnie zauważalne bo ich zadaniem jest mocniejsze doświetlenie na znacznie dalszą odległość (inaczej wyprofilowane szkło/odbłyśnik w reflektorze, najczęściej też zrobiony z materiały i innej strukturze/powierzchni);

Pisząc powyższe punkty mam na myśli sytuację, gdzie palniki xenona są w pełni sprawne - nie uległy jeszcze wypaleniu, o którym pisze także w ostatnim zdaniu.

Tak więc sądzę, że koledze bardziej chodzi o tzw moc wizualną, którą widać z pozycji kierowcy. No bo jak autor tekstu stwierdził, że jedne są mocniejsze od drugich? Mierzył je luxomierzem/światłomierzem? Bo jeśli "na oko" patrząc w reflektor to i w ksenon patrząc można oślepnąć, i w światło "długie" na zwykłej żarówce patrząc, można gałę wypalić.

Oczywiście istnieje także zjawisko wypalania się palników ksenonowych i w tedy należy takie palniki wymienić (jednak bardzo często objawami tego są zauważalne zmiany barwy ich świecenia).

Pzdr.

Opublikowano
zgadza sie, ksenony wraz z "wypalaniem się" zmieniają kolor - coraz mocniej w stronę światła niebieskiego, czy nawet fioletowego
Opublikowano
Nie mierzyłem żadnym przyrządem bo nie posiadam takiego, ale wydaje mi się że moje ksenony nie świecą tak jak powinny. Kolega ma np jakieś chińczyki HID 6000K i dużo lepiej oświetlają drogę niż moje oryginalne z soczewką. Jak włączę światła długie to widzę że świecą jaśniej niż ksenon, stąd moje pytanie. Nie mam tu namyśli że długie świecą dalej. Długie światła świecą mocniej niż ksenony, a u kolegi co ma HID jak przy ksenonach włączy długie to się wydaje jakby ktoś latarkę włączył. W jego aucie HID daje dużo więcej światła niż światła drogowe, a u mnie jest odwrotnie.
Opublikowano

to moze podjedz do dowolnej stacji diagnostycznej (takiej, gdzie coroczny przegląd robisz) i niech Ci zmierzą - oni mają odpowiedni sprzęt.

Potrwa to pewnie 3 minuty i bedziesz wiedzial, czy masz problem ze swiatłami. Jak sobie na forum operujemy terminami że świeci "jaśniej", "mocniej" itp to i tak kazdy rozumie to inaczej.

Opublikowano
Zrobiłbym tak gdybym był w PL. W grudniu będę w PL to podjadę i sprawdzę. Teraz tylko mogę się domyślać dlaczego tak słabo świecą moje ksenony.
Opublikowano

To by może faktycznie palniki już powoli kończą żywot i trzeba je będzie wymienic. Tylko tak jak pisałem - z reguły przy wypalaniu się żarników ksenonowych zmienia się w sposób zauważalny także ich barwa. Tak czy inaczej - musisz podjechac gdzieś na diagnostykę świateł - może coś więcej Ci powiedzą :wink:

Pzdr.

Opublikowano
porównaj ile wat mają ksenony , a ile Halogeny. Barwa światła to inna historia :norty:
Wszyscy wiedzieli że tego nie da się zrobić. Aż pojawił się jeden co nie wiedział...i zrobił.
Opublikowano

To, ile mają watów, a to jaką mają sprawność - o której nikt nie wspomina - to inna kwestia.

U mnie tez jest jasniej, jak daję drogowe, ale to chyba oczywiste - raz, ze swiecą wyzej, dwa, że swieci wtedy i xenon i drogowe, wiec mamy dwa zrodla swiatla.

Opublikowano
To, ile mają watów, a to jaką mają sprawność - o której nikt nie wspomina - to inna kwestia.

U mnie tez jest jasniej, jak daję drogowe, ale to chyba oczywiste - raz, ze swiecą wyzej, dwa, że swieci wtedy i xenon i drogowe, wiec mamy dwa zrodla swiatla.

Ja sprawdzałem to trochę inaczej. Przyjechał do mnie kolega Seatem Ibizą z HID 6000K. Zatrzymał się pod garażem no i jak włączył światła odjeżdżając dostrzegłem, że świecą bardzo mocno. Wsiadłem do niego i poprosiłem żeby włączy światła drogowe, no i na ścianie widać jak świecą jedne a jak drugie, Gdy włączył drogowe światła to pojawiły się dwa żółte punkty na ścianie które nijak miały się do ksenonów. Wyjechaliśmy na drogę no i ksenony świecą pięknie tak, ze nie trzeba używać świateł drogowych bo świecą dalej ale znacznie słabsze te światło jest i widać w którym momencie kończy się światło ksenonów a zaczyna się światło świateł drogowych.

U mnie już nie jest tak fajne jak u niego. Ksenony świecą bo świecą ale jak włączę długie to wyraźni widzę poprawę widoczności. U kolegi nie ma poprawy a wręcz szybko chce się wyłączyć światła długie żeby nie psuły tego co dają ksenony.

Stąd narodziło się moje pytanie. Wydaje mi się, że ten HID świeć dużo lepiej niż mój ksenon.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

wedlug mnie swiatla drogowe swieca mocniej niz ksenon, ja swoje ksenony przerobilem na bi-xenon, dopiero bi-xenon swieci mocniej niz zwykle swiatlo drogowe

pozdr

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1