Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

właśnie tu widać największą różnicę między spalaniem diesla i benzyny , na dalekich trasach ( autostradach )....

ja w tym roku najdłuższą trasę jaką robiłem to Kołobrzeg - Neapol ok. 5 tyś km .....plus oczywiście jazda po zatłoczonych włoskich ulicach !

Średnie spalanie z trasy 5,7 l ......

To teraz prosta matematyka Twój spalił ok. 9 litrów - różnica 3 litrów , czyli 13 zł ...

Trasa 5 tyś km PŁACISZ 650 ZŁ WIĘCEJ ...

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

• Odpowiedzi 1,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Korci kupić benzyne ale z drugiej strony miałem benzyne i wiem jak to jest , na długie wyjazdy wypady zostawała w domu , naprawdę jestem młodym człowiekiem i znajomi w podobnym wieku ale nijak im nie przetłumacze i nienamówie na to żeby dopłacali ekstra za to żeby jechać benzyną - popukają mi się w głowę , wolą rozwalać kase na inne zbytki ,kupie 330i i wiem że bedzie tylko dla przejażdżki po mieście , 3l w dislu po chipie powinno dorównać 3l w benzynie , kumpel wache zawsze bierze na fakture i to nie są groszowe sprawy , owszem to będzię zawsze klekot ale w trasie na długie wypady to chyba nikt się nie wsłuchuje w prace silnika, w mieście oczywiście to co innego :) nie wiem może założyć do klekota jakieś gwizdki od turbo , kiedyś coś takiego słyszałem w dislu na mieście i powiem że to bardzo ciekawie dźwięczało , wydech przerabić nie ma sensu w dislu , lepiej jakieś gwizdki do turbo , odgłos zasysania i popuszczania turbiny to miły dla ucha dźwięk :)

pisze to jako laik ale w benzynie gwizdki są to chyba w dislu też coś takiego można zrobić :)

chyba pozostaje kupić 2 samochody , jeden ekonomiczny diselek 320d , a drugie na miasto jakąś subaryne, może to i faktycznie nie głupi pomysł

• Członkowie klubu
Opublikowano

Kupujesz auto sobie czy znajomym? :duh:

nie mogę z takimi postami...

TC - dokładnie tak. Koszt paliwa w dieslu zawsze mniejszy, największa różnica przy czystych przelotach trasowych.

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Pokładnie. A potem wozi taki naprutych jak świnie kolegów bo się w trójke zrzucą na benzyne i potrzebują kierowce. :mad2: Właśnie takie trio w piątek wymusiło nam na STOP-ie i wpakowało się żonie w auto posyłając ciężarną kobietę do szpitala. Dwóch debili bez pasów kibicowało kierowcy, który zamiast patrzyć na znaki i drogę myślał nie wiadomo o czym, także nawet śladów hamowania nie było z ich strony, a auto full wypas ledwo kupiony strup stara civica.

Weź się chłopie opamiętaj zanim przez kolegów których będziesz woził trafisz do pudła.

Sorry za OT ale mnie nosi jak czytam takie farmoazony 'młodych ludzi'

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
webber, a w benzynie spalanie by się nie zmieniło? :wink: Też bylaby różnica.... Więc wciąż są ca. 3 litry na 100km do przodu :P

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano
bo to jest głupie gadanie , że komuś z jego stylem jazdy wyjdzie 8 litrów , oczywiście że tak ale ja włączam tempomat przy ok. 150 km/h i jadę ..... można szybciej ale 2 l diesel się nie nadaję do jazdy non stop 200 km/h ! za mały silnik i skrzynia 5 biegowa , do takiej jazdy lepsza 3 litry w dieslu ....która i tak nie spali 8 litrów , nie no może przy non stop 200 km/h spali !

Chiptuning Łódź

Opublikowano

TC - dokładnie tak. Koszt paliwa w dieslu zawsze mniejszy, największa różnica przy czystych przelotach trasowych.

może ciebie to śmieszy ale uszanuj moje spojrzenie na takie sprawy , kupie auto i nie chce dalej pakować nie wiadomo ile kasy w nie - koszt benzyny może dla ciebie jest nieważny - dla mnie póki co jest

auto oczywiście kupuje dla siebie , gdybym się słuchał moich znajomych to już bym miał a4 1,9tdi , autkiem chcę cieszyć nim wszędzie bo nie ukrywam że lubię jeździć i dlatego mój dylemat , z praktyki wiem że benzyna będzie stała , druga sprawa od dobrych paru lat jeżdże znimi , chyba najwyższy czas spłacić dług i też zabrać ferajną swoim własnym samochodem , nie lubię na krzywy .... a jak się jedzie razem to chyba wiadome że się składa wspólnie na wachę ,

Bax każdy kiedyś młody jest , ty też byłeś kiedyś i zapomniałeś widze , nie rozumiem takiego ataku na mnie , osądziłeś mnie ze względu na mój młody wiek ? od razu że chce kupić mocne auto to co wariat ? a ty jak byłeś młody to co robiłeś ? i co jeszcze rzucisz do mnie tekstem "ach ta dzisiejsza młodzież , za moich czasów to było nie do pomyślenia" ... , to tak samo denerwujące jak glina który cię zatrzymuje i od razu za wiek cię osądza , a z tego co widze na tvn turbo to wiecej jakoś starych łapią niż młodych , a jak już złapią na ruski rok młodego kierowce to dopiero wyżywke ma ten komentator , a jak jeszcze jedzie w BMW o to dopiero komentarze- wiadomo jak ma BMW to wariat - tak ? więc proszę o nie osądzanie

na uspokojenie powiem ci że nigdy nie pijemy jak jedziemy (nawet 1 piwka), z kilku banalnych powodów , bo po prostu chcemy sprawnie dojechać do celu a nie co chwila zatrzymywać się na stacji "odlew" , po drugie z szacunku do kierowcy który jest trzeźwy i musiałby wysłuchiwać durnot (mnie osobiście to bardzo denerwuje) , po za tym jaki to ma sens ? impreza w samochodzie ? to było modne za waszych czasów ? a nie lepiej dojechać na miejsce i tam imprezować ?

na dyskoteke samochodem ? a kto by się poświęcił i został kierowcą ? na taxe się składamy i, Pan zaprzyjaźniony Edzio jest na telefon o każdej porze - chyba dawno po klubach ludzie nie chodziliście ,

zawsze mi się podobało e46 po lifcie no i nie ukrywam że obecnie takie auto jest w moim zasięgu finansowym ,

nie pomagacie , tak jak cały ten wątek , sprzeczne informacje i do tego jeszcze bezsensowne ataki , ocenianie nie wiadomo po czym ,

a czy ktoś może rzeczowo napisać ile przejechał dislem- benzyną na rok i co zrobił w silniku ?

wiem napewno że faktycznie a4 1,9 tdi to pancerne silniki , wierzcie lub nie ale naprwdę oni nic przy silniku nie robią , dużo bardzo dużo czytałem o silnikach o BMW i każdy mówi że 330d jest bardziej udany od 320d , zresztą wystarczy popatrzeć ile jest postów o 320d , napewno jest ich więcej od 330d może to i dlatego

330d ma podobną opinie co do silnika audi 1,9 tdi

330i to oczywiście bardzo niezawodny i fajny silnik - jedyna jego wada to to że ma konkurenta disla o podobnych osiągach i niezawodności , 330d owszem klekocze ale za to pali dużo mniej , do tego daje się chipować co nie jest bez znaczenia jak dla mnie .

ale dziękuje za informacje jakie by one nie były , będzie napewno BMW e46 a co dalej ... to sam nie wiem, kombi odpada , najchętniej sedan :) cupe też może być :) , benzyne zanam , disla nie ,trochę się go obawiam , napewno jeździ się nimi zupełnie inaczej

Opublikowano
bo to jest głupie gadanie , że komuś z jego stylem jazdy wyjdzie 8 litrów , oczywiście że tak ale ja włączam tempomat przy ok. 150 km/h i jadę .....

Głupie to są Twoje próby porównania jazdy mieszanej w Polsce z jazdą autostradową po zachodnich "hajłejach".

W średnie (nie chwilowe) 5.7L/100km przy prędkościach 150km/h też mi się nie bardzo chce wierzyć.

A jak tam poziom hałasu przy tych zawrotnych dla klekota prędkościach? Da się jeszcze własne myśli usłyszeć?

P.S. Przy 150km/h na autostradzie to się co najwyżej bujasz, a nie jedziesz ;)

Opublikowano
A jak tam poziom hałasu przy tych zawrotnych dla klekota prędkościach? Da się jeszcze własne myśli usłyszeć?

w 330d ze skrzynia 5-biegowa przy 150km/h jest cichutko. nawet przy 220km/h ciezko uslyszec dzwiek silnika.

Opublikowano
bo to jest głupie gadanie , że komuś z jego stylem jazdy wyjdzie 8 litrów , oczywiście że tak ale ja włączam tempomat przy ok. 150 km/h i jadę .....

Głupie to są Twoje próby porównania jazdy mieszanej w Polsce z jazdą autostradową po zachodnich "hajłejach".

W średnie (nie chwilowe) 5.7L/100km przy prędkościach 150km/h też mi się nie bardzo chce wierzyć.

to teraz cofnij się stronę wcześniej i przeczytaj do kogo porównałem mój wynik - do kolegi bastaz , a on wyraźnie napisał o trasie Wrocław - Monachium - Saint Tropez .....

a co do bujania się z prędkością 150 km /h w Niemczech możesz poszaleć chociaż już nie wszędzie , w Austrii i we Włoszech nie poszalejesz , więc tam prędkość pozostaje 130 km/h i wynik 5,7 l jest wynikiem takich prędkości .....

i czytaj ... więcej czytaj .....

Chiptuning Łódź

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Weber musisz pogodzić się, że w tym wątku masz do czynienia z "plebsem" jeżdżącym autami , które Twojemu do pięt nie dorastają.

Jak już "realizujesz się" w tym poście o e46, to odpuść sobie takie "mądrości ludowe".

Jak mowa o spalaniu to każdy pisze jak to jeździ na kropelce, ale za chwile jak mowa o przyśpieszeniach i prędkościach to każdy najszybszy, ale o tym że 1 pojawia się przed średnim jednocyfrowym spalaniu to już nikt nie wspomina, bo jakby co to pali nie więcej niż 12,5l :mrgreen: :mrgreen: :cool2:

• Członkowie klubu
Opublikowano

może ciebie to śmieszy ale uszanuj moje spojrzenie na takie sprawy , kupie auto i nie chce dalej pakować nie wiadomo ile kasy w nie - koszt benzyny może dla ciebie jest nieważny - dla mnie póki co jest

auto oczywiście kupuje dla siebie , gdybym się słuchał moich znajomych to już bym miał a4 1,9tdi , autkiem chcę cieszyć nim wszędzie bo nie ukrywam że lubię jeździć i dlatego mój dylemat , z praktyki wiem że benzyna będzie stała , druga sprawa od dobrych paru lat jeżdże znimi , chyba najwyższy czas spłacić dług i też zabrać ferajną swoim własnym samochodem , nie lubię na krzywy .... a jak się jedzie razem to chyba wiadome że się składa wspólnie na wachę ,

Mnie to nie śmieszy, nie wiem gdzie taką ikonę widzisz, mnie to osłabia...

1. Jak nie kupujesz auta dla kolegów z audi 1.9tdi, to po co nam serwujesz gadki o ich zrzucaniu się na paliwo dla Ciebie? To nie to forum.

2. Jak oczekujesz zrzucania się na paliwo - odpuść sobie mocne auta. Coś za coś.

3. Jak wiesz, że benzyna będzie stała, to masz jeszcze jakieś dylematy? :roll: :duh:

Rado_! ? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano
...a czy ktoś może rzeczowo napisać ile przejechał dislem- benzyną na rok i co zrobił w silniku ?...

mam 320 d z 2004r touring robie rocznie jakieś 20tys.km, auto użytkuje 2,5roku w silniku wymieniłem termostaty i nic więcej, z zawieszenia łącznik stabilizatora, do tego płyny i filtry

spalanie rzędu 6,3l/100km przy czym odcinki po 25km 70% autostrada 130/150km/h

co do porównania kosztów explaatacji 320d i 330d to tu masz dosć szczegółowo opisane przez kolege Roger-Nysa

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=80175&start=60

pozdr.

Opublikowano

Weber musisz pogodzić się, że w tym wątku masz do czynienia z "plebsem" jeżdżącym autami , które Twojemu do pięt nie dorastają.

Jak już "realizujesz się" w tym poście o e46, to odpuść sobie takie "mądrości ludowe".

Kolego, Twoje komentarze świadczą jedynie o tym, że Twoja wiedza o jednostkach napędowych w E46 kończy się na silnikach napędzanych gnojówką. Mam nadzieję, że nie będzie dla Ciebie zbytnim szokiem informacja, że wśród zacnych jednostek benzynowych w E46 jest rasowe V8, które zbiera się lepiej od mojej 50i :)

Dla tego auta 150km/h to bujanie się :twisted:

Opublikowano
...W średnie (nie chwilowe) 5.7L/100km przy prędkościach 150km/h też mi się nie bardzo chce wierzyć...

:mad2: raczej powinno wyjsć to samo

chyba że "chwilowo" jedziemy z górki, a "średnio" cały czas pod ... :wink:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mam nadzieję, że nie będzie dla Ciebie zbytnim szokiem informacja, że wśród zacnych jednostek benzynowych w E46 jest rasowe V8, które zbiera się lepiej od mojej 50i :)

No powiem, ze jestem w szoku .... :mrgreen: powiedz mi w jakim modelu e46 siedzi silnik V8 :mrgreen:

Co do mojej wiedzy na temat motoryzacji, to możesz o takiej marzyć, z tego co widzę w temacie e46 wiesz niewiele, nie masz e46 a krzyczysz najgłośniej, a tekstami o V8 po prostu się OŚMIESZASZ :mrgreen:

Kolego matt662 kup coupe 325i lub 330i, znajdź dziewczynę i temat wożenia znajomych masz z bani :cool2:

Jak zależy Ci na opinii kolegów to ich zapytaj o zdanie. jak chcesz dobre auto to kup BMW. Oni Cie zawiozą "tu" za free a Ty ich zawieziesz "tam" też za free.

Wciąż nie wiemy ile PLN-ów masz na zakup auta, a to bardzo istotny czynnik w wyborze silnika.

Opublikowano
Mam nadzieję, że nie będzie dla Ciebie zbytnim szokiem informacja, że wśród zacnych jednostek benzynowych w E46 jest rasowe V8, które zbiera się lepiej od mojej 50i :)

No powiem, ze jestem w szoku .... :mrgreen: powiedz mi w jakim modelu e46 siedzi silnik V8 :mrgreen:

Co do mojej wiedzy na temat motoryzacji, to możesz o takiej marzyć, z tego co widzę w temacie e46 wiesz niewiele, nie masz e46 a krzyczysz najgłośniej, a tekstami o V8 po prostu się OŚMIESZASZ :mrgreen:

Że tak wtrącę ... nie widziałeś e46 z V8 ? Żałuj :wink:

http://i602.photobucket.com/albums/tt105/thunderstruck312/bmwklubforum2.gif
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
E46 v8 hmmm bardzo rzadko spotykany model, wersja limitowana, stworzono na potrzeby wyścigów chyba do Lemans ale pewny nie jestem. Moc oscylowała w granicach 500km. Kolego kwiatus, doczytaj a nie krzycz :twisted: (e46 GTR wpisz w google to znajdziesz wszystko na ten temat).
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wciąż nie wiemy ile PLN-ów masz na zakup auta, a to bardzo istotny czynnik w wyborze silnika.

Taa, za chwile dowiemy się, że na 330D po lifcie budżet to 30kzł bo takie są na allegro.

BTW: Przy okazji wypadku spotkałem starego kumpla, jeździ 320d, pochwalił się, że wymienił turbinę tydzień po zakupie. Ale skwitował to textem, wiem przynajmniej czemu była tania. :D

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kolego kwiatus, doczytaj a nie krzycz :twisted: (e46 GTR wpisz w google to znajdziesz wszystko na ten temat).

Kolego chyba za dużo grałeś w NFS :mrgreen: to że takie auto istnieje to wiem, tylko nie biorę pod uwagę wersji limitowanej, której nikt z forum raczej nie widział z bliska, o jeździe nie wspomnę. Z tego co wiem to zakup tej wersji też nie był możliwy dla szarego obywatela, a auta takie pojawiają się w sprzedaży, aby spełniły wymogi dopuszczenia do wyścigów. Więc nie popadajmy w skrajność szczególnie w wątku gdzie, toczy się dyskusjach o silnikach 2.0-3.0 Pb/On. Każdy z wypowiadających się ma auto seryjne, ogólnodostępne na rynku modele, i o kosztach eksploatacji takich aut rozmawiamy. Nie o GTR nie o 550i.

Choć z drugiej strony korci mnie zapytać ile wg was Panowie weźmie takie e46 GTR przy spokojnej jeździe do 100km/h :mrgreen: :mrgreen: Pewnie w 12,8-13,2 się zmieści :cool2:

• Członkowie klubu
Opublikowano
myślę z 0,05 góra 0,1 powinieneś jednak dodać... w końcu to mocne auto :mrgreen: :mrgreen:

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png