Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Członkowie klubu
Opublikowano
Mam 318d w starszej wersji na "bardzo awaryjnej" pompie VP44 i po prawie 40 tyś km chwalę sobie zakup. Dlaczego więc mam nie być zwolennikiem diesla ??

Przecież nikt nie mówi, że ktoś ma nie być zwolennikiem diesla, lub benzyny... to nawet byłoby mało normalne... ;)

Chodzi o to, żeby nie mówić, że ktoś - wybierając coś dla siebie - neguje inny wybór drugiej osoby, argumentując to powodami, które stanowiły za jego własnym wyborem... to jest akurat bardzo nienormalne :D

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• Odpowiedzi 1,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Mojemu znajomemu w X5 3.0d 2 tygodnie temu też padła turbina. Przy 200kkm. Regenerowana z wymianą kosztowała go niecałe 2.000zł, więc da się przeżyć, podobno z auta po 40.000km ;) Ile pojeździ, to niestety wielki znak zapytania.

A te skrzynie w X5 to miały wadę fabryczną. Wspomnianemu znajomemu skrzynia padła po 40.000km, ale wymienili mu w Polsce w ASO na gwarancji. Taki mały OT.

Opublikowano

Przecież nikt nie mówi, że ktoś ma nie być zwolennikiem diesla, lub benzyny... to nawet byłoby mało normalne... ;)

Chodzi o to, żeby nie mówić, że ktoś - wybierając coś dla siebie - neguje inny wybór drugiej osoby, argumentując to powodami, które stanowiły za jego własnym wyborem... to jest akurat bardzo nienormalne :D

właśnie chodzi o te argumenty... a jakich można użyć – najłatwiej tylko tych które sam użył przy swoim wyborze

I teraz chodzi o to żeby dogadać się z tymi argumentami np.:

-pięknie brzmi

-0,2s szybsza

-mniej awaryjna

-mniej pali

-droższa w eksploatacji

-nie klekocze

itp.

A wiec każdy będzie wskazywał na swoje priorytety, no i kłótni nie będzie końca

Tylko gość który przed zakupem auta chciałby się posiłkować tym tematem wdepnie w bagno i nic z tego nie zrozumie...

A nas zapewne nikt nie przekona, chyba że się sami sparzymy!

• Członkowie klubu
Opublikowano

Można ich użyć i oczywiście każdy będzie wskazywał na swoje, dlaczego stanowiły o wyborze.

A kłótnia będzie tylko wtedy, gdy ktoś powołując się na nie, nie będzie chciał przyjąć do wiadomości, że dla kogoś innego były mniej istotne. I wcale przez to nie wybrał źle, nie umie liczyć itp. bzdury.

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dla bardzo dużej większości wybierającej każdego diesla argument jest tylko jeden, MNIEJ PALI TAŃSZEGO PALIWA. I na tym kończą się argumenty. Większość z nich nie ma bladego pojęcia jakie mogą być koszty ewentualnych awarii bo zakłada że ich nie będą dotyczyć.

Taka jest prawda o rynku używanych diesli w kraju.

Opublikowano

swoją drogą. mnie diesel kojarzy się z wyższą technologią, bardziej nowoczesną. po prostu czuję się lepiej wiedząc że silnik w moim samochodzie wyciąga z jednostki paliwa w baku 2x więcej energii (ok. 2x wyższa sprawność cieplna diesla). może mam dziwne skojarzenia, bo pewnie są ludzie którym diesel kojarzy się zupełnie odwrotnie, z silnikiem w ursusie, itp :8)

poza tym, mogę poczuć się trędi, bo dbam o los planety, kończące się zasoby ropy, emisję CO2 i ginące lasy tropikalne :norty:

proszę potraktować ten post z lekkim przymrużeniem oka :8)

Opublikowano
Dla bardzo dużej większości wybierającej każdego diesla argument jest tylko jeden, MNIEJ PALI TAŃSZEGO PALIWA. I na tym kończą się argumenty. Większość z nich nie ma bladego pojęcia jakie mogą być koszty ewentualnych awarii bo zakłada że ich nie będą dotyczyć.

Taka jest prawda o rynku używanych diesli w kraju.

No i masz rację, sam tak zrobiłem, najpierw kupiłem potem dowiedziałem sie o niebezpieczeństwach diesla. No i chyba dobrze bo po postach w tym wątku, oraz ilości tematów "padła 3xxd" miałbym obiekcje. A teraz nie żałuje i mam nadzieję że tak pozostanie.

Ważnym kryterium jest kasa, niektórzy nie chcą przyznać, ja sie nie wstydzę, mogę ja po prostu wydać na coś innego.

ps: Jednego mi brakuje po moim 126p z 89r. - nic mnie nie obchodziło czy ktoś go porysuje, ukradnie, gradobicie, gdzie parkować, czy zamknięty itp. z buta w drzwi i święty spokój...

Mój brat kupił ostatnio Ibize 03r. 1,9tdi 100KM, za 3,5tys.Euro po gradobiciu, no i wygląda jak by pana boga za nogi złapał, pali mu ok. 5l, no i wg. niego to odrzutowiec. Już chce sprzedać corolle 1,6 110KM jak sie nie mylę i kupić diesla nr 2.

sorki za OT

Opublikowano

nie wiem jak na rynku niemieckim, w polskich salonach 60% nowych samochodów jest sprzedawanych z silnikiem diesla.

Skąd masz te dane? Możesz przytoczyć źródło?

Bo wg pierwszych z brzegu danych wynika zupełnie coś innego:

http://moto.onet.pl/1576251,1,diesel-w-odwrocie,artykul.html?node=2

Co do awaryjności, to chyba trochę mijasz się z prawdą. Diesel potrafi się popsuć i przy 20.000km, więc nie generalizujmy. Na tym forum znajdziesz wiele wpisów o usterkach osprzętu w klekotach z przebiegami poniżej 200.000, a nierzadko również poniżej 100kkm. Jak to się ma do Twojej argumentacji, że diesel się psuje dopiero po przebiegu 300kkm?:)

ale co z tego wynika ? zacytuje

"I tak od stycznia do sierpnia wyjechało z salonów 8 855 samochodów z segmentu A i B wyposażonych w silnik Diesla, podczas gdy z jednostką benzynową aż 72 258. "

do tego trzeba dodać

"Na procentowy spadek udziału silników wysokoprężnych ma wpływ przede wszystkim dobra sprzedaż aut z segmentu A i B, która w tym roku rośnie za sprawą turystyki zakupowej z Niemiec czy Słowacji "

wpływ na to miały dotacje w krajach UE na zakup nowych samochodów - oczywiście dodać że na najtańsze czyli segment A i B , opłacało się kupic nowy samochód za granicą bo jak wiemy w Polsce to tylko zabierają a nie dają

gdybym był złośliwy to bym wysnuł teorie którą w swoim czasie wy wysnuliście dotyczącą diesli

że benzyne kupują biedni ludzie bo w segmencie aut luksusowych króluje niepodzielnie od wielu lat diesel w stosunku 70 % do 30%

a najtańsze i największy chłam kupie biedota , ale oczywiście nie jest tak dokońca dlatego pisze to z przymrużeniem oka

dotracje się skończyły i wraca normalność

http://www.rp.pl/artykul/443287_Wzrosnie_popyt_na_auta_z_dieslem.html

co do waszych bezawaryjności benzyn :) GR-owi ciągle żłopie olej i nie tylko jemu :) ale przecież to się nie liczy , w syrence brało olej i puszczała niebieski dymek ale ile się zachwycało nimi :) ciągły wir w baku ale co tam jak ma iść to i musi zjeść :) - jak widze technologia w benzynie nie poszła za dużo do przodu :)

była E36 1.8i , 1992r

jest E46 330 xd 204 PS

• Członkowie klubu
Opublikowano
co do waszych bezawaryjności benzyn :) GR-owi ciągle żłopie olej i nie tylko jemu :)

O rany! zaczął czytać, nie mogę! Panowie - dziś dzień w kalendarzu na czerwono! :lol: :lol: :lol:

ale przecież to się nie liczy

Dlaczego uważasz, że to się nie liczy? Wydają się na to pieniądze, więc się liczy :lol: :lol: :lol:

w syrence brało olej i puszczała niebieski dymek ale ile się zachwycało nimi :)

Nie znam z własnych doświadczeń jak było w syrence, a zachwyt nad nią przechodziłem w liceum, bo koledzy obcinali dachy i było kabrio :lol: :lol: :lol:

ciągły wir w baku ale co tam jak ma iść to i musi zjeść :)

To akurat prawda, jak ma iść, to 25-30 litrów na 100 trzeba liczyć.

jak widze technologia w benzynie nie poszła za dużo do przodu :)

:lol: :lol: :lol:

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano

że benzyne kupują biedni ludzie bo w segmencie aut luksusowych króluje niepodzielnie od wielu lat diesel w stosunku 70 % do 30%

a najtańsze i największy chłam kupie biedota , ale oczywiście nie jest tak dokońca dlatego pisze to z przymrużeniem oka

dotracje się skończyły i wraca normalność

http://www.rp.pl/artykul/443287_Wzrosnie_popyt_na_auta_z_dieslem.html

Skąd masz te dane o podziale jednostek napędowych w segmencie aut luksusowych? Podaj źródło.

Tekst, który przytoczyłeś jest analizą rynku i przewidywaniami co do sprzedaży aut w przyszłym okresie, a nie stwierdzeniem, że taki trend nastąpił.

Ale chyba zdajesz sobie sprawę, że firmy przy zakupach flotowych biorą auta na czas obowiązywania gwarancji. Kupują nowe auta, tłuką po 70kkm rocznie i po 3 latach sprzedają jako szroty dla najaranych kolesi.

MOD: webber, pls bez wstawek, bo stracę wiarę w ten wątek...

Nie o tym jest ta dyskusja kolego.

Opublikowano
ciągły wir w baku ale co tam jak ma iść to i musi zjeść :)

To akurat prawda, jak ma iść, to 25-30 litrów na 100 trzeba liczyć.

powiedz to właścicielowi 335d, to cie wyśmieje :8)

• Członkowie klubu
Opublikowano

Nie bądź ignorantem jak Rado_! :duh:

Zobacz jaką mam średnią, a czego dotyczy wpis spalania 25-30 litrów. Powagi.

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano

To ci wyjaśnie GR bo widać za młody :)

w syrence do paliwa się dolewało olej , ale w sumie u ciebie jest gorzej bo sam ci pobiera olej z silnika ,

i oprócz zerkania na wskazówke paliwa musisz zerkac na kontrolke oleju i co chwila sprawdzać poziom oleju :)

no cóż super auto jednym słowem i bezawaryjne z małym przebiegiem , napewno jak ci się zwiększy przebieg to ten problem ci zniknie :)

GR ignoruje problem brania oleju :)

była E36 1.8i , 1992r

jest E46 330 xd 204 PS

Opublikowano

ja też jak wcisnę gaz do podłogi w 330d to ekonomizer mi idzie na maksa na prawo, to chyba nie powinno nikogo dziwić. ale już w 320d nie da się tak łatwo dobić do 20l/100km na ekonomizerze, nawet z gazem w podłodze wskazówka kręci się między 12 a 18l/100km

• Członkowie klubu
Opublikowano
To ci wyjaśnie GR bo widać za młody :)

w syrence do paliwa się dolewało olej , ale w sumie u ciebie jest gorzej bo sam ci pobiera olej z silnika ,

i oprócz zerkania na wskazówke paliwa musisz zerkac na kontrolke oleju i co chwila sprawdzać poziom oleju :)

no cóż super auto jednym słowem i bezawaryjne z małym przebiegiem , napewno jak ci się zwiększy przebieg to ten problem ci zniknie :)

GR ignoruje problem brania oleju :)

Nie gadaj! serio tak było??? o matko, to faktycznie nic w dziedzinie postępu benzynowców się nigdy nie wydarzyło :lol: :lol: :lol:

spoko - jedno oko mam na ekonomizer, drugie na kontrolkę oleju, w mordę sam się dziwię, że jeszcze widzę, gdzie jadę! :lol: :lol: :lol:

o przebieg się nie martw :lol: :lol: :lol:

i tak, takie problemy to jak ignoruję :lol: :lol: :lol:

idź jeszcze trochę doczytać i wróć, wcześniej nie ma co :duh:

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano

powiedz to właścicielowi 335d, to cie wyśmieje :8)

335d nie występowało w E46 :)

ja wiem o przynajmniej jednym egzemplarzu E46 335d :mrgreen:

• Członkowie klubu
Opublikowano

ja też jak wcisnę gaz do podłogi w 330d to ekonomizer mi idzie na maksa na prawo, to chyba nie powinno nikogo dziwić. ale już w 320d nie da się tak łatwo dobić do 20l/100km na ekonomizerze, nawet z gazem w podłodze wskazówka kręci się między 12 a 18l/100km

Dlatego mówię, nie bądź ignorantem...

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• Członkowie klubu
Opublikowano
niestety zarówno benzyna jak i ropa średnio smakuje :mrgreen:

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• Członkowie klubu
Opublikowano

będę polemizował :mrgreen:

może czarne wyszczupla, ale najszybsza i najlepsza jest niebieska :mrgreen:

choć nie... Nurek ma srebrną i mnie zawsze leje tym swoim dieslem :beksa: :wink:

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano
niestety zarówno benzyna jak i ropa średnio smakuje :mrgreen:

próbowałeś? podziel się wrażeniami :norty:

• Członkowie klubu
Opublikowano
no nie mówcie, że nie wiecie i trzeba Wam to napisać :lol: :lol:

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak by się nie dolewało to daleko byś nie dojechał tym dwusuwem. :lol: