Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jestem tu nowy więc proszę o wyrozumiałość jeśli temat jest w złym dziale.

W moim aucie centralny zamek działa mechanicznie ( czyli muszą przekręcić kluczyk ), chciałby go przerobić na pilota, gdzie znajduje się centralka w bmw i jak ją podłączyć ? Z góry dziękuje za wszystkie podpowiedzi.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Siema,

W moim aucie również nie było centralnego na pilota i montowałem uniwersalny sterownik z pilotami.

W e39 taki sterownik najlepiej zamontować w drzwiach kierowcy. Wystarczy zdjąć boczek i wpiąć się w przewody koloru:

niebiesko/czerwony - zamykanie

biało/czarny - otwieranie

Centralny jest sterowany plusem.

Ogólnie montaż niezbyt skomplikowany.

Powodzenia.

Opublikowano

Majkii

mam 3 kluczyki z jakąś żaróweczką.

Sołtys

Czyli nie muszę szukać głównej centralki w aucie ? wystarczy że się wepnę w przewody w drzewach siłownika dobrze zrozumiałem.

Opublikowano

To były e39 bez pilota? :shock:

Co do centralki to nie musisz jej zmieniać, możesz dołożyć sam pilot, czyli wpiąć się gdzieś w kable siłownika.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie musisz szukać głównej centralki. Ja wpinałem się w lewych przednich drzwiach w kable jak napisałem wyżej i działa bez żadnych problemów już dwa lata.
Opublikowano
A może wystarczy zakodować kluczyk? Jeśli masz na kluczyku guzik do otwierania i zamykania, to z pewnością uda się to zrobić, no chyba, że padła bateria.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A może wystarczy zakodować kluczyk? Jeśli masz na kluczyku guzik do otwierania i zamykania, to z pewnością uda się to zrobić, no chyba, że padła bateria.

Przecież MajorRz napisał, że ma

3 kluczyki z jakąś żaróweczką.

A kluczyki te w środku poza baterią i żaróweczką nic nie maja, więc nie ma czego zakodować.

Opublikowano
W E39 zawsze był pilot w kluczyku. W Waszych rocznikach był na podczerwień (Ir) lub radiowy 315 MHz. W przypadku wersji na podczerwień była tam "żaróweczka" patrz dioda Ir. Już w E34 z 94 roku miałem pilot właśnie na podczerwień (z "żaróweczką").
Opublikowano
Też mi się nie chcę wierzyć, że w e39 fabrycznie nie było pilota, ja mam 10/96 i normalny przedliftowy pilot.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W E39 zawsze był pilot w kluczyku. W Waszych rocznikach był na podczerwień (Ir) lub radiowy 315 MHz. W przypadku wersji na podczerwień była tam "żaróweczka" patrz dioda Ir. Już w E34 z 94 roku miałem pilot właśnie na podczerwień (z "żaróweczką").

W E39 właśnie NIE ZAWSZE był pilot w kluczyku. Ja mam np. taką wersję gdzie samochód mogłem otworzyć/zamknąć tylko poprzez przekręcenie kluczyka w drzwiach. W kluczyku jest tylko dioda zasilana baterią.

Widać kolega DarioKa nie jest takim znawcą marki za jakiego się uważa.

Opublikowano

W E39 właśnie NIE ZAWSZE był pilot w kluczyku. Ja mam np. taką wersję gdzie samochód mogłem otworzyć/zamknąć tylko poprzez przekręcenie kluczyka w drzwiach. W kluczyku jest tylko dioda zasilana baterią.

Widać kolega DarioKa nie jest takim znawcą marki za jakiego się uważa.

A jak myślisz, do czego służy ta dioda? To nie jest światełko na choince. Że Ty tak masz, to znaczy, że Twój układ centralnego jest uszkodzony, lub coś się zje(b)ało w kluczyku. Zadzwoń do ASO, podaj VIN, oni Ci wszystko wytłumaczą.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mój kluczyk wygląda tak:

http://images39.fotosik.pl/219/d0269ef7d5433921med.jpg

a tak świeci:

http://images45.fotosik.pl/223/1c53af6641e0b186med.jpg

VIN miałem rozkodowany już przed kupnem i wiem co mam w swoim aucie.

Dioda służy jako latareczka, a układ centralnego mam jak najbardziej sprawny i nic mi się nie

zje(b)ało w kluczyku

Jesteś w błędzie Kolego.

Opublikowano
Sorry, wczoraj miałem taki humor, że mógłbym wszystko napisać, aby na przekór innym.A tekst Widać kolega DarioKa nie jest takim znawcą marki za jakiego się uważa. zadziałał na mnie jak płachta na byka.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sorry, wczoraj miałem taki humor, że mógłbym wszystko napisać, aby na przekór innym.A tekst
Widać kolega DarioKa nie jest takim znawcą marki za jakiego się uważa. zadziałał na mnie jak płachta na byka.

No ja też trochę przesadziłem, ale stwierdzenie, że "coś zawsze było" w przypadku gdy jestem pewny, że nie było bo tak mam w swoim aucie i potwierdza to instrukcja obsługi też na mnie podziałało. ;)

Opublikowano

Witam,

Mam 2 kluczyki w wersji nierozbieralnej, z 3 przyciskami, z akumulatorkiem. Jeden z nich przestał otwierać i zamykać, chociaż odpala auto.

Drugi działa bez zarzutu. Wiem że trzeba spróbować go zaprogramować, bo może jakimś cudem się rozkodował. I teraz pytanie:

Jeśli przeprowadzę procedurę (zakładam że skutecznie, hehe) kodowania padniętego kluczyka, to czy muszę to samo w ciągu 30sek zrobić z tym sprawnym, czy nie?

Ktoś pisał, że jak jeden kluczyk zaprogramował, to drugi przestał działać...

Dzięki za info.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Jestem w trakcie zakładania montażu sterownika, montuje go w drzwiach kierowcy ale nie mogę znaleźć kabla plusowego gdzie on może być .

z góry dziękuje .

Opublikowano
Siema,

W moim aucie również nie było centralnego na pilota i montowałem uniwersalny sterownik z pilotami.

W e39 taki sterownik najlepiej zamontować w drzwiach kierowcy. Wystarczy zdjąć boczek i wpiąć się w przewody koloru:

niebiesko/czerwony - zamykanie

biało/czarny - otwieranie

Centralny jest sterowany plusem.

Ogólnie montaż niezbyt skomplikowany.

Powodzenia.

Sołtys a jak zasiliłeś centralę z kąt wziąłeś +12 do centralki bo z masą to wiadomo nie ma problemu byle co, z kąt + jaki kolor kabla ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Sołtys a jak zasiliłeś centralę z kąt wziąłeś +12 do centralki bo z masą to wiadomo nie ma problemu byle co, z kąt + jaki kolor kabla ?

Plusa wziąłem z kabla zasilającego panel sterowania szybami w drzwiach kierowcy.

Opublikowano
Ja centralkę dałem pod kierownice z kąt też wziąłem plusa nie sposób go nie zauważyć czerwony kabel grubszy od innych, resztę kabli wpuściłem do drzwi.