Skocz do zawartości

VORGLUHEN-na wyswietlaczu komputera

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

e39 530d 2000r....mialem takie zdarzenie,przed miesiacem niby siadł akumulator(nowy) samochód nie odpalił,skorzystałem z prądu innego i zapalił jezdzilem do dziś rana...wsiadam uruchamiam jak zwykle niestety zakrecił raz i po nim słychac było przekazniki i zanikały wszystkie kontrolki na wyswietlaczu pojawił sie ten napis...vorgluhen...jest to hasło zwiazane z podgrzewaniem...po przekreceniu kluczyka nie swieciła sie kontrolka grzania swiec zarowych...próbowałem odpalić przez kable podpiete do innego samochodu ,nic z tego....może ktoś miał taki przypadek?

pzd.

PRZENIESIONY do E39

Edytowane przez KeRi
Opublikowano (edytowane)

..dziś rano zakrecił raz i to był koniec zmagań z odpalaniem

pzd.

czy szczotki mogą rozładować aku ?

Edytowane przez KeRi
Opublikowano
uderz parę razy mocno w rozrusznik( jakąś metalową rurą), może szczotki załapią i odpalisz auto., jeżeli to są zużyte szczotki, to nie powinny rozładować akumulatora ,one są wtedy za krótkie i nie zamykają obwodu elektrycznego.
Opublikowano

Terkotanie przekaźników to dośc charakterystyczny objaw wyładowanej baterii, skoro odpalił na cudzym prądzie to znaczy że szczotki są ok !

Myślę ze mogą być inne powody .. tzn :

1 bateria nie trzyma ( ale jest nowa wiec mało prawdopodobne )

2 sprawdź ładownie

Co to punktu pierwszego to sam miałem przypadek ze kupiłem nową baterię. Oczywiście zamontowałem ja i śmigała przez kilka dni !

Gdy przyszył pierwsze zimniejsze dni bateria "kaput " okazało sie że nie była do końca napełniona ... uznali reklamacje !

Problem szachisty: zwalić konia czy posunąć damę :-)
Opublikowano (edytowane)
..na "cudzym "pradzie zapaliła miesiac temu i chodzilo wszystko dobrze,przy ponownej próbie reakcja byla jak na bateri(terkotanie przekazników)...baterie też zmieniłem Edytowane przez KeRi
Opublikowano
..na "cudzym "pradzie zapaliła miesiac temu i chodzilo wszystko dobrze,przy ponownej próbie reakcja byla jak na bateri(terkotanie przekazników)...baterie też zmieniłem

moja wina źle zrozumiałem . .

Problem szachisty: zwalić konia czy posunąć damę :-)
Opublikowano
może masz zużyte tulejki rozrusznika, które bardzo obciążają - b.duży prąd rozruchu i bateria wtedy zachowuje się jakby była rozłdowana mimo , że jest sprawna
Opublikowano
Sprawdź no najlepiej połączenie na klemach. Ja tak miałem zeszłej zimy, na kelmach nei było dostatecznego styku. Otwierałem auto z pilota, wsiadałem, kluczyk w stacyjkę, odpalam a tu kontrolki wszystkie się świeca i "zonk" zgasły.... na poczatku tylko otwierałem bagaznik, szarpnąłem akumulatorem i wszystko wracało do normalności (no poza zegarkiem w radiu, bo się przestawiał), po kilku razach miałęm dość. Wziąłem wreszcie się za to, klemy i styki w akumulatorze nasmarowałem wazeliną, śruby na klemach po ich założeniu mocno dokręciłem, pod akumulator i po jego krótszych bokach dałem taką piankę niwelująca wstrząsy i od tego czasu wszystko gra i buczy:) a tak BTW jak wyciągałem akumulator to swierdziłem, że Bitch" jest "very heavy" :evil:
Ból przemija, chwała pozostaje kobiety lubią blizny
Opublikowano

..hym pojechałem do serwisu BMW,zrobiono mi diagnoze na komputerze..wynik nie na 100% ale wielce prawdopodobny w ich ocenie bardzo czesto się zdarza..zwarcie na wantylatorze klimy...koszt materiału z wymiana około 400 euro...raczej nie skorzystam...robił ktoś coś takiego u nas ?...jak do tego podejść,naprawa czy wymiana....podeszli w miara uczciwie ,mechanik wypiął wtyczke od wentylatora i kazał pojeżdzić czy diagnoza sie sprawdzi...dzięki za zainteresowanie...troche popłynąłem z kasą ale nauka kosztuje no i został drugi nowy akumulator 100Ah(do sprzedania)......gdzie w Kielcach lub okolicy zrobić taką rzecz ?

pzd.