Skocz do zawartości

330Ci pytania po zakupie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Stałem sie szczęśliwym posiadaczem ( mam nadzieje ) BMW E46 330 Ci Coupe

Mam pare pytań bo to moje pierwsze E46.

1. Co sądzicie o tym silniku, czy jest to dopracowana solidna i trwała jednostka.

2. Słyszałem że ten silnik lubi brać olej, czy to prawda, jeśli tak to w jakiej ilości.

3. Czy remont zawieszenia jest sporo droższy od wersji ze sładszymi silnikami.

4. Na zime lepiej wrzucić stalówke czy aluminiową fele, wejdzie podobno nie mniejsza niż 17 cali.

5. Co musze wiedzieć jeszcze o eksplatacji tego samochodu, jakie są słabe punkty.

6. Jakie lać paliwo, i jakie stacje polecacie.

Z góry dzieki za pomoc.

• Członkowie klubu
Opublikowano

Cieszymy się z Tobą, ale uwierz - poczytaj trochę forum i zadaj później konkretne pytania ;)

1. :D

2. Prawda. Różnym różnie, od nie dolewam nic do średnio litr na 3-4kkm.

3. Jak masz wersję zawieszenia M, to wahaczy nie ma w zamiennikach i są drogie.

4. 17" stalówka nie jest szczytem piękności, a mniejsze koło nie wejdzie.

5. Takie same jak innych benzynowych e46, czytając forum.

6. Ja wlewam 98, inni jeżdżą na 95 i też jest OK. Stacje - tankuj na swoich sprawdzonych ;)

czytaj forum ;)

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano

3. Jak masz wersję zawieszenia M, to wahaczy nie ma w zamiennikach i są drogie.

No wlasnie niby są (febi, lemforder i trw), ale niektórzy twierdzą, że nie są identyczne jak oryginały M.

Jak to jest naprawde to nie wiadomo... :roll:

Ale troche dziwi mnie, czemu zamiennik M mial by być inny od oryginału (nie wiem kto robi oryginaly wahaczy M).

• Członkowie klubu
Opublikowano

No właśnie nie ma. A przynajmniej nie było jeszcze kilka miesięcy temu jak pisaliśmy przez 6 stron o zawieszeniu 330Ci ;)

Sworzeń jest pod innym kątem osadzony.

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano

Nie pamietam czy sie udzielalem w tym temacie i czy na tym forum (dopiero od pol roku mam to autko). Ale patrzac na te przykładowe 2 foty zamienników firmy TRW :

to zwykły wahacz:

http://i43.tinypic.com/hrltub.jpg

wahacz M-technik

http://i39.tinypic.com/bhkbjb.jpg

Teraz trzeba by było wziac w łape taki wahacz trw, febi lub lemforder, w drugą łape oryginał i obadać...

Opublikowano

1. Znam przypadki przebiegu grubo powyżej 300 tys bez remontu, więc nie jest źle.

2. Lubi, lubi - z moich doświadczeń i opinii innych od 0,2l - 1,5l na 1000km

3. Zawias M-technik (prawdopodobnie wszystkie 330ci od 2001.04) dość drogi - komplet wahaczy przód + tuleje 2600 zł w ASO, wymieniałem kilka miesięcy temu i zamienników nie było. Poszukaj na forum, gdzie razem z GR prowadziliśmy dochodzenie :)

4. 17" minimum, jednak nie wyobrażam sobie 330Ci na stalówkach.

5. Padające czujniki poziomu oleju, awarie maty w siedzeniu (ale to ogólnie E46)

6. Zauważyłem, ze lepiej się zbiera na 98 - jednak paliwo u nas to loteria - jednak często na dobre trafiam w BP.