Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam mały problem jak wymienić żarnik ksenonu dokłanie mi chodzi czy jest możliwość wyciągnięcia ich bez koniecznośći demontarzu lamp
Opublikowano

po to są z tyłu dekielki zebys mogł wyjąć żarnik palnik itp//// na zarnik załozony jest starter/cewka/zapalnik/ po jego obróceniu powinien zejsc z palnika wyjmij palnik włóż drugi załóż cewke i juz...

po co wyjmowac lampe? ruszac cos zeby pozniej nie bylo spasowane jak nalezy?

Opublikowano
ale w e61 za tymi dekielkami mam taki sponik w blachy który uniemożliwia odkręcenia dekielków więc chyba będzie trzeba odkręcać lampe albo się myle
Opublikowano
po to są z tyłu dekielki zebys mogł wyjąć żarnik palnik itp//// na zarnik załozony jest starter/cewka/zapalnik/ po jego obróceniu powinien zejsc z palnika wyjmij palnik włóż drugi załóż cewke i juz...

To widać nie wymieniałeś ksenonu w e60. Trzeba wyciągną lampę kilka-kilkanaście centymetrów, w tym celu należy odkręcić 2 czy 3 śrubki. Proponuję żeby nie wypowiadał się na ten temat ktoś kto tego nie robił bo wprowadza w błąd. Jeśli ktoś mi nie wierzy polecam TIS'a.

Opublikowano

To widać nie wymieniałeś ksenonu w e60. Trzeba wyciągną lampę kilka-kilkanaście centymetrów, w tym celu należy odkręcić 2 czy 3 śrubki. Proponuję żeby nie wypowiadał się na ten temat ktoś kto tego nie robił bo wprowadza w błąd. Jeśli ktoś mi nie wierzy polecam TIS'a.

Pisałem to już w pierwszym poście

Opublikowano

Pisałem to już w pierwszym poście

akurat u mnie w polifcie nie trzeba nic przykrecac na śrubki żadnego delkielka i tak samo jak miałem przed lifta nie trzeba było nic odkręcać bo zaslepki są na zatrzaski...możliwe ze dojscie jest ciezkie... ja wymienialem palniki ale na wyjętych lampach wiec skoro dekielki są zdejmowane na zatrzaski to pomyslałem ze na aucie tez nie powinno byc problemu... tym bardziej ze pod lampą idzie slizg ktory ją trzyma... wiec dziwne jest wyjscie gdy trzeba zdejmowac zderzak lampy zeby wymienic zarówke,palnik...akurat na zalozonych lampach na aucie nie miałem okazji ich wymieniac ale wydawało mi sie to analogiczne

co to jest TIS?

pozdr

Opublikowano

Pisząc o śrubkach miałem na myśli te do odkręcenia lampy nie dekielka. Zderzaka nie trzeba zdejmować, ale kilka razy słyszałem opowieści jak to trzeba rozbierać cały przód żeby wymienić ksenon.

TIS to taki program przeznaczony dla serwisów bmw, w którym opisane są metody naprawy wielu modeli wraz ze zdjęciami. Jest to naprawdę pomocne zwłaszcza przy poważniejszych naprawach. Swego czasu była o tym mowa na forum i wiem że można to gdzieś ściągnąć.

Opublikowano
Pisząc o śrubkach miałem na myśli te do odkręcenia lampy nie dekielka. Zderzaka nie trzeba zdejmować, ale kilka razy słyszałem opowieści jak to trzeba rozbierać cały przód żeby wymienić ksenon.

TIS to taki program przeznaczony dla serwisów bmw, w którym opisane są metody naprawy wielu modeli wraz ze zdjęciami. Jest to naprawdę pomocne zwłaszcza przy poważniejszych naprawach. Swego czasu była o tym mowa na forum i wiem że można to gdzieś ściągnąć.

http://peb.pl/literatura-programy/199262-rapidshare-bmw-tis.html

to pewnie będzie to...

Opublikowano

Niestety z TISa wynika, że trzeba zdemontować zderzak żeby się dostać do śrubek które trzymają lampę. Mam podobny problem w mojej E60 (przed liftem) i jakikolwiek samodzielny demontaż zderzaka nie wchodzi w rachubę :?. Może jednak próbować się dostać do żarnika od strony tych blaszanych osłon z tyłu lampy? Chyba powinno się je w miarę łatwo zdemontować? Co o tym sądzicie?

Pozdrawiam,

Altair

Opublikowano
Niestety z TISa wynika, że trzeba zdemontować zderzak żeby się dostać do śrubek które trzymają lampę. Mam podobny problem w mojej E60 (przed liftem) i jakikolwiek samodzielny demontaż zderzaka nie wchodzi w rachubę :?. Może jednak próbować się dostać do żarnika od strony tych blaszanych osłon z tyłu lampy? Chyba powinno się je w miarę łatwo zdemontować? Co o tym sądzicie?

Pozdrawiam,

Altair

Z TIS-a może i tak, ale ja wymontowywałem lampy bez demontażu zderzaka - jak coś to mogę ci je sam zdemontować :P .

Opublikowano
Z TIS-a może i tak, ale ja wymontowywałem lampy bez demontażu zderzaka - jak coś to mogę ci je sam zdemontować

OK, dzięki za ofertę :8). Jak tylko przyjdą nowe żarówki to spróbuję. A jak się nie uda, to zjawiam się u Ciebie :wink:

Opublikowano

Uff, jakoś się udało bez demontażu zderzaka :D, łatwe to jednak nie było. Dolne śruby trzymające lampę najlepiej jest poluzować (zamiast całkowitego odkręcania), można wtedy wysunąć reflektor a potem go umieścić z powrotem dokręcając potem śruby, które są cały czas na miejscu. Samo wyjęcie i ponowne wsadzenie reflektora wymaga "nieco" kombinacji, ale jak widać, da się zrobić :8)

Pozdrawiam,

Altair