Skocz do zawartości

320d swap na 3.0d

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Kolegów!

co sądzicie o swapie silnika 2,0 d ( 136 km :( ) na silniczek 3,0 d .... czy dużo roboty i czy warto ? bo nie wiem czy jest sens sprzedawać to co jest i dokładać te powiedzmy 10 tyś żeby mieć rocznik rok młodszy ale z 3,0 d .... a wiecie jak ciężko znaleźć autko takie jak się chce.... dlatego szkoda mi budy! a na allegro same kombi .. albo po dzwonach! co w 3,0 d jest inne proszę pisać wszelkie komentarze mile widziane!!!

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano
Za ile kupisz silnik, skrzynie, waiązki, osprzet, poduszki, przednie zawieszenie (sprężyny przede wszystkim) i kto Ci to zrobi ? Bo pewnie to policzyłeś tak ?

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

Opublikowano

... plus wał, dyfer, półosie, hamulce, tylne wahacze i łożyska, amortyzatory...

Przemyśl to bo chyba nie zdajesz sobie sprawy ile to będzie kosztować i ile bedzie przy tym roboty. Nawet jak kupisz dawce anglika to i tak szybciej, taniej i lepiej jest kupić gotową 330d niż bawić się w taką rzeźbę i później jeździć składakiem. Poza tym swapy to się robi na coś czego nie ma a nie co można bez problemu kupić gotowe. Co innego gdybyś był pasjonatem budy e46 i chciał wsadzić np. M62 albo jak już bardzo chcesz diesla to M67 ewentualnie coś mniejszego i być może prostszego: M57TU2 biturbo.

Opublikowano
..kolego robiłeś swapa czy tylko teoryzujesz, ja robiłem, co trzeba wymienić.??? nie ma opcji włożyć M67 do e46 jak byś nie wiedział.. :duh:

Nie wiem o co ci chodzi kolego, czy pytasz się o coś czy odpowiadasz sam sobie na pytanie?

Jeśli tobie się wydaje ze nie ma takiej opcji żeby włożyć M67 do e46 to nie znaczy ze tak jest, po prostu jeszcze nikt tego nie zrobił, bo i po co pchać tam ciężkiego klekota. Ale skoro są przeszczepy z M62 a tym bardziej z V10 S85 w e46 wiec pewnie M67 tez by się zmieściło... po wielu przeróbkach. Tak tylko teoryzuje. Ale ty ze swoim doświadczeniem w swapowniu wiesz lepiej :duh:

Opublikowano

oczywiscie ze sie zmieść, miejsca jest bardzo duzo, tylko pytanie czy warto?

jak trafisz taniego angola to wiekszość gratów byś miał własciwie za darmo porównujac ceny w polsce, szukaj angola, kilka rzeczy dokupisz od europejskiej wersji i bedzie dobrze

Opublikowano

Nie ma opcji włożenia ośmiocylindrowego diesla do budy e46, tam jast mniej miejsca niż w starej e36 i to wiele mniej ,wkładając M57N2 już jest wszystko na styk,. między wentylator a chłodnicę egru nie włozysz nawet palca, poza tym turbina jest bardzo blisko podłużnicy a przecież między jednym a dugim idzie jeszcze przewód od klimatyzacji.. w wersji na dwóch turbinach dohodzi jeszcze problem z filtrem powietrza bo fizycznie nie mam na niego miejsca, ludzie wkładają stożek ale jak wiadomo musi on byś w odpowiednim chłodnym miejscu,nie filtruje tak jak papier a pyłek z oliwki osadza się wraz z kurzem na przepływce, poza tym stożek jest głośny i diesle go nie lubią :wink:

wiadomo ludzie dłubią i dłubać będą ale naprawdę ciężko jest zrobić pod oryginał tak żeby wszystko było na swoim miejscu i nie kolidowało z drugim, kolego nie złość się na mnie ale naprawdę wiem co mówię,na temat benzyny się nie wypowiadam bo się kompletnie nie znam. To wszystko na temat nowszych konstrukcji. Jeśli chodzi o 3.0d z e46 to nie ma absolutnie problemu by to tam włożyć. Problemem może być jedynie DSC jeśli w jednej jest a w drugiej nie ma, no chyba,że przełożysz agregat, czujniki i wiązki..w przeciwnym razie nie będzie ABS-u i kontroli trakcji..

Opublikowano
Jeśli chodzi o 3.0d z e46 to nie ma absolutnie problemu by to tam włożyć.

No ja mówie o tym silniku własnie, wiec sorry widocznie nie zrozumiałem problemu, wydawało mi sie ze kolega chce wsadzić ten własnie silnik.

pozdro