Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

W te wakacje kupiłem swoje pierwsze BMW e87. Czeka mnie pierwsza wymiana kół na zimowe. Auto kupiłem z dwoma kompletami kół więc nie musze przekładać opon.

Czy z racji że auto jezdzi na run flatach i ma czujnik ciśnienia w oponach można taką wymianę zrobić samemu ?

Z góry dziękuje za pomoc

Opublikowano

mozna - w kolach nie ma czujnikow - po wymianie trzeba tylko zresetowac system , ktory bada predkosc obrotowa kol

vazq~

~ The Gator Nation ~
Opublikowano
Restart tylko gdy będzie informował o różnicach w prędkości kół. Ja do tej pory przy zmianie kół z letnich na zimowe i odrotnie nie musiałem tego robić.
Opublikowano
Irekka-po wymianie kół przeciez musisz napompować koła-a każde napompowanie koł powinno łączyc się z resetem (a właściwie inicjalizacją czujników)

MIKE

"Pokazał taki międzynarodowy gest pokoju i przyjaźni, środkowym palcem" M.Sokół o geście Nicka Heidfelda :-)

Opublikowano
Teoretycznie czujnik ma widełki, w których obrony koła powinny się mieścić, by komputer uznał, że nie ma ujścia powietrza, więc nie trzeba za każdym razem robić inicjalizacji czujnika ciśnienia. Trzeba natomiast robić przy zmianie szerokości i wielkości opony, żeby na nowo sobie prawidłową wartość wyliczył.

E30, E36, E60, E87, F48

Opublikowano
A propos inicjalizacji czujników- robicie to na postoju czy podczas jazdy? Bo skoro system opiera się na pomiarze prędkości obrotowej koła to na mój gust inicjalizacja bardziej ma sens podczas jazdy niż na postoju. Ja eksperymentowałem robiąc tę procedurę w trakcie toczenia sie autka na luzie z niewielką prędkością i widzę że układ alarmuje przy spadku cisnienia ok. 0,5 atm.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Irekka-po wymianie kół przeciez musisz napompować koła-a każde napompowanie koł powinno łączyc się z resetem (a właściwie inicjalizacją czujników)

nie, wystarczy napompować tak aby nie było różnicy w ciśnieniu w oponach na jednej osi i nie trzeba nic resetować

Opublikowano

dodajmy tylko, aby uspokoic PT Czytelnikow, ze procedura resetu sprowadza kilkusekundowej operacji i dla swietego spokoju nalezy to zrobic bo zmianie kol/uzupelnieniu powietrza - jak stanowi instrukcja :)

A system dziala dosc sprawnie, co przekonalem sie na wlasnej skorze (oponie?)

vazq~

~ The Gator Nation ~
Opublikowano

Karbo-a jak chcesz przy użyciu pistoletów na stacjach benzynowych lub w serwisach ogumienia napompowac koła idelanie tak samo?:-)

Poza tym zgadzam się z tym co powyżej-cały reset to 5 sekund więc nie ma problemu

MIKE

"Pokazał taki międzynarodowy gest pokoju i przyjaźni, środkowym palcem" M.Sokół o geście Nicka Heidfelda :-)

Opublikowano

Cześć

Jestem nowy w temacie samochodu (od miesiąca-116i 09) i jest to moje pierwsze autko,mam problem także dotyczący opon a dokładnie wymiany letnich na zimowe. Mam 55/195 letnie. mam okazję kupić Michelin'y ale 55/205 i teraz pytanie, czy to dobry pomysł?czyj ednak powinienem zakupic takze 195 czy jeszcze węższe (185?).

Bardzo proszę o pomoc (czytaj:totalny amator)

z góry dzięki

Opublikowano
System mierzy ciśnienie w kole na podstawie prędkości obrotowej koła. Dane pobiera z czujnika ABS, więc nie ma żadnego czujnika w kole/oponie/wentylu.

E30, E36, E60, E87, F48

Opublikowano

dzieki za szybka reakcje

Jestem nowy w temacie samochodu (od miesiąca-116i 09) i jest to moje pierwsze autko,mam problem także dotyczący opon a dokładnie wymiany letnich na zimowe. Mam 55/195 letnie. mam okazję kupić Michelin'y ale 55/205 i teraz pytanie, czy to dobry pomysł?czyj ednak powinienem zakupic takze 195 czy jeszcze węższe (185?).

Bardzo proszę o pomoc (czytaj:totalny amator)

z góry dzięki

Opublikowano
na te same felgi lecą zimówki)

kup z felgami, przekladka opon to strata czasu, pieniedzy oraz potencjalnie samej opony w przypadku opony RFT. Czeka cie takze wywazanie felg, co w przypadku felg alu nie wyglada ladnie pozniej. Odnosnie szerokosci, wezsze opony pozwola ci w mniejszym stopniu odczuc polskie koleiny :norty:

to takie rady dla amatora ;)

vazq~

~ The Gator Nation ~
Opublikowano
Ja zimówki mam albo 195 albo 205. Nie pamiętam dokładnie, bym musiał sprawdzić. Jeszcze co prawda na nich nie jeździłem, ale już niedługo będe miał okazje sprawdzić.

E30, E36, E60, E87, F48

Opublikowano
Nawet przy przekładaniu całych kół należy je wcześniej wyważyć. Co do resetu RPA - to nalezy pamietać, że sam reset trwa chwilkę, ale system uczy się przez kilka kilometrów jazdy. Jeżeli źle zostały napompowane koła to zostanie to potraktowane jako wartośc prawidłowa. Co więcej, jak ktoś ma pecha to przebicie opony podczas tej nauki też może zostać potraktowane jako wartość poprawna. Nie wiem jakie algorytmy są zakodowane w RPA, ale odnosze wrażenie, że porównywane są obroty kół na jednej osi. Po zmianie kół z letnich na zimowe (lato ciśnienie 2,3 zima 2,7 - wynika to z innej szerokości opon) system nie sygalizował mi problemów.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kurcze nie pamiętam jak jest w instrukcji ale jeśli w dotychczas używanych kołach komp. nie pokazuje że jest zmniejszone ciśnienie któregoś z nich to oznacza to moim zdaniem że w każdy z kół na osi jest to samo ciśnienie. Więc jeśli zmienimy koła na np. zimowe i np. nie napompujemy ich na każdej z osi tym samym ciśnieniem to wtedy system pokaże nam spadek ciśnienia. Wtedy sprawdzamy w którym z kół jest złe ciśenienie pompujemy i resetujamy. Jeśli więc jak doradzacie zresetujemy przy zmianie kompletu opon to system nauczy się "nowych kół" i np pomimo tego że nie są one na jedej osi napompowane tak samo będzie je traktował jak napompowane tym samym ciśnieniem. Moim zdaniem nie powinno się nic resetować ale sprawdzić czy ma się dobrze (równo) napompowane koła. A jak chcę napompować dobrze koła. Ten problem jest zawsze bezwzlędu na to czy będziemy komputer resetować przy zmianie kół, czy też nie.