Skocz do zawartości

320 99' auto zgasło i nie odpala :/

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czołem,

Coś [bAD] okres dla mojego auta się zaczął.

Stoję dzisiaj pod blokiem, auto odpaliłem rano chodziło , nagle coś jakby zaczęło lekko silnikiem rzucać ,spadała jakby powoli obroty i w ogóle kiepsko ogrzewanie chodziło. Zgasło i nie mogłem zapalić.

Aku kręci, jest nowy -kupiony w styczniu, ale nie chce zapalić jakby paliwa nie dostawał.

Jakie mogą być realne przyczyny? Czytałem już podobne tematy na forum i z tego co widzę to:

-pompa, filtr paliwa ?

Dodam jeszcze ,że po zgaśnięciu przy próbie odpalenia, trochę ponaciskałem gaz i silnik załapał ale zgasł i potem już w ogóle nie dał znaków życia :(

Siła i Honor
Opublikowano

HEj!

Mam ten sam problem jak by udalo ci sie naprawic auto bede wdzieczny za info ja jestem umowiony do servisu opiero na wtorek wiec jak bys cos wiedzial wczesniej daj znac - oczywiscie jak uda mi sie cos z tym zrobic to ci napisze

pozdrawiam!

Opublikowano

Wymienilem filtr na nowy ale nie ma zadnej poprawy :(

sam juz nie wiem nie chce go tak meczyc z tym kreceniem bo jeszcze cos innego zniszcze :x

ale mam do ciebie pytanie czy jak wyjmowales filtr paliwa to ile miales paliwa w tym "pojemniku"??

bo u mnie paliwo jest na samy dnie praktycznie minimum a pamietam jak poprzednim razem zmienialem filtr to paliwa bylo ok polowy + to co zostalo w filtrze wiec oznaki wskazuja ze chyba paliwo nie dochodzi do filtra wiec chyba pompa tylko ktora bo z tego co wiem sa 2 jedna w baku i jedna przy silniku jest jescze chyba pompa wtryskowa ale ona jest juz za filtrem wiec to raczej nie ona

Co myslicie??

Opublikowano

ale mam do ciebie pytanie czy jak wyjmowales filtr paliwa to ile miales paliwa w tym "pojemniku"??

Ja jeszcze nie wymieniałem , jutro dopiero spróbuję.

Powiedz ile dałeś za filtr i jaki?

Siła i Honor
Opublikowano

Co do filtra to kupiłem MANN jest drogi ale potrzebowalem na szybko zeby sprawdzic zaplacilem za niego 52zł

ale jesli ci sie nie spieszy to kup sobie w oryginalnym ASO BMW kosztuje ok 40zł i dobieraja po nr nadwozia bo nie ma prawa do pomylki

bo niestety taka przygode mialem juz kilka razy z marka FILTRON sprzedawcy sie zarzekali ze bedzie dobry i jak sie okazalo nie bardzo ten z filtrona jest doslownie 2mm wyzszy i juz nie jestes w stanie zakrecic wieka a poza tym nie ma nadole tego malego ringu wiec tak czy inaczej by nie pasowal o ile sie nie myle to byl FILTRON ..970 wiec jesli masz 320D 136 KM to napewno nie bedzie pasowal

a co do ilosci benzyny w tym pojemniku z filtrem to teraz mam ok 1/10 ale pamietam jak wymienialem ostatnim razem to mialek ok 1/2 wiec nie wie mw czym tkwi problem jutro jade do servisu to bede wiedzial cos wiecej...

Opublikowano
witam :shock: jeżeli chodzi o 320d 136 k. to mój przypadek skończył się wymianą pompy wtryskowej kom.pokazał awarie zaworu odcinającego w pompie wtryskowej.pozdrawiam
BAYERISCHE MOTOREN WERKE
Opublikowano

krism1984 udało się postawić Twoje auto na nogi?

Ja dzisiaj kupiłem filtr, nie startowałem z robotą, bo póki co nie mam czasu.

Daj znać.

Siła i Honor
Opublikowano

Wymieniłem filtr paliwa, jak wyciągałem stary, to paliwa było na dnie zbiorniczka.

Auto nie chciało zapalić po wymianie filtra, więc wlałem trochę do zbiorniczka..

Po kręceniu przez jakiś czas odpaliło i chodziło normalnie.......ale zgasło.

Odkręciłem zbiorniczek i paliwa znów było na dnie, więc dolałem i musiałem trochę piłować auto zanim się odpowietrzyło ale znów zapaliło.

I teraz moje pytanie, podobno jest jeszcze pompa wstępna która pompuje do filtra, a z filtra idzie do pompy wtryskowej tak?

Czy można stawiać na tą pompę od zbiornika do filtra?

W tygodniu nakręcę kolesia ,żeby podjechał z kompem, nie chcę wywalać 200 zł na ślepo.

Siła i Honor
Opublikowano
nie widze problemu zeby sprawdzic pompe,sciagasz kanape niech ktos ci przekreci kluczyk a ty nasluchuj czy w baku cos buczy,a njalepiej sciagnij kanape potem to wiczko od pompy i odlacz wezyk doprowadzajacy prawdopodobnie ten wezszy a nastepnie przylacz do pompy jakis inny wezyk z butelka i wtedy zobaczysz czy pompa dziala,powodzenia
nic tak nie odpreza jak minuta dla weza
Opublikowano

mam znajomego co pracował w servisie bmw w niemczech mówił że każde kręcenie silnikiem co nie dostaje paliwa jest dla pompy katastrofalne mówił że do wymiany filtra servis używa pompki odpowietrzającej cały układ są tez inne sposoby coś w rodzaju odłączenia elektroniki w pompie ale nie bardzo go zrozumiałem bo było to jakiś czas temu postaram sie skontaktować z nim to przewine temat jeszcze raz.

mówił mi tez ze te vp44 to wcale nie sa wadliwe tylko muszą być odpowiednio traktowane heheh

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Pany kombinowałem z autem i tak:

Odkręciłem pokrywkę od filtra i po przekręceniu zapłonu paliwo ledwo co leci do zbiorniczka z filtrem.

Gdzieś czytałem ,że za pompą jest jakiś dodatkowy filtr ? Ale nie w każdej BMW ? Nie pamiętam strony na której się na to natknąłem.

Nigdzie nie widziałem takiego filtra , czy po VIN może mi ktoś powiedzieć czy coś takiego w ogóle jest?

EW, gdzie mogłoby dojść do przycięcia ciśnienia paliwa z pompy?

Za co odpowiada to ?

http://images39.fotosik.pl/226/e422060e460164dem.jpg

Jeszcze tak , jeśli już siadła ta pompa to jak ją wykręcić?

Pod tym 'pierścieniem' jest takie pierdzielnik ,nie wiem czy trzeba go nacisnąć czy podważyć i próbować odkręcać?

http://images48.fotosik.pl/230/da67e0f51458dbe4m.jpg

I jeszcze to ?? to jest powrót paliwa do zbiornika rozumiem?

http://images39.fotosik.pl/226/0043a3f89b10fa04m.jpg

Siła i Honor
Opublikowano
powrot jest tam gdzie pompa ,a z grugiej strony to niewiem moze odpowietrzenie ale tego nie ruszaj,tam gdzie jest pompa ,jeden jest od doprowadzania paliwa a drugi do odprowadzania ,tylko niewiem ktory jest ktory,to na pierwszym zdjeciu wyglada mi na chlodnice oleju jezeli tam sie znajduje filter oleju obok,a zeby wydostac pompe to trzeba odkrecic to duza jasna plastikowa nakretke co jest wokol wezykow i kabli a nastepnie chyba wystarczyc delikatnie do gory ciagnac patrzac czy o cos nie choczy bo wyjdzie wszystko razem z czujnikiem i plywakiem do popziomu,tam przynajmniej bylo umnie w
Opublikowano
trzeba odkrecic to duza jasna plastikowa nakretke co jest wokol wezykow i kabli

Nic podobnego, krecic trzeba w lewo duzą metalowa nakrętką (z wypustkami). Wtedy po odlaczeniu węzyków mozna dostać się do zbiornika. Z jednej strony jest pompa wraz ze ssakiem i czujnikiem poziomu paliwa, a z drugiej strony jest sam czujnik poziomu (razem są dwa).

Z ciekawszych rzeczy, to dziwnym jest, iż jedną z nakrętek ma kolega zardzewiałą - nie powinno tak być.

Xdrive

Koder

Opublikowano
moja dziewczyna miała podobny przypadek w e 46 320 d 1999 podczas jazdy autko samo zgasło... i już niestety nie udało sie nam odpalić Bmw...Po diagnozie komputerowej okazało sie ze pompa wtryskowa padła a dokładnie zatarł sie jakiś tłoczek w niej oraz padła elektronika pompy...cały koszt naprawy wy niósł 3300 zł .Regeneracja pompy wtryskowej 2800 zł z roczna gwarancja na częściach bosha , montaż i demontaż pompy , czyszczenie baku paliwa i nowy filtr paliwa 500 zł . Naprawa trwała 9 dni...
Opublikowano

Pompy wtryskowej nie obstawiam, ale dzięki za info.

Auto normalnie chodzi po nalaniu paliwa do zbiorniczka od filtra, problem jest z dostarczeniem paliwa do tego zbiorniczka przez pompę paliwa w baku.

Siła i Honor
Opublikowano
trzeba odkrecic to duza jasna plastikowa nakretke co jest wokol wezykow i kabli

Nic podobnego, krecic trzeba w lewo duzą metalowa nakrętką (z wypustkami). Wtedy po odlaczeniu węzyków mozna dostać się do zbiornika. Z jednej strony jest pompa wraz ze ssakiem i czujnikiem poziomu paliwa, a z drugiej strony jest sam czujnik poziomu (razem są dwa).

Z ciekawszych rzeczy, to dziwnym jest, iż jedną z nakrętek ma kolega zardzewiałą - nie powinno tak być.

no dobra nieiwem czy jest plastikowa czy metalowa umnie byloa plastikowa .

Opublikowano
Kolego sprawdź czy czasem nie masz pompki ciśnienia paliwa u siebie , znajduje się pod kierowcą bo w 330d jest i bardzo często pada noi auto nie pali. Podejrzewam że na 99 % to własnie to. Do 330d taka pompka 800 zł w aso. pozdrawiam
Opublikowano

czarnydjwojtek

W którym konkretnie miejscu to jest , możesz mnie nakierować ?

Siła i Honor
Opublikowano
czarnydjwojtek

W którym konkretnie miejscu to jest , możesz mnie nakierować ?

dokładnie znajduje się od spodu auta w miejscu gdzie kierowca siedzi , jest tam chyba jakaś osłona plastikowa i nad nią jest właśnie ta pompka. Ale tak jak pisałem wcześniej nie wiem czy ona wystepuje w 320. Napewno jest w 330d.

pozdrawiam.

Opublikowano

Jeszcze jedno...

Jest mi ktoś w stanie podać , wygląd albo sklep, aukcję gdzie mogę kupić taką pompę?

Coś na allegroszu ciężko mi to idzie...

Siła i Honor
Opublikowano
Sluchaj Ty masz auto przed liftem (z tego co widze) wiec tam nie ma zadnej pompki pod siedzeniem kierowcy ... masz tylko w baku pompe wstepna i pompe wysokiego cisnienia ... nic pomiedzy. W M47N jest inaczej ale to inna historia. To cos przy filtrze paliwa na twoim zdjeciu to chlodniczka paliwa. Sprawdz wiec pompe w zbiorniku bo chyba ona wyzionela ducha.
Opublikowano
Tomasz, tak jest i właśnie o tym piszę i wyżej prosiłem o podanie linka lub czegoś co mnie naprowadzi do takiej pompy, bo mimo przeglądnięcia allegro i kontaktowania się z kilkoma sprzedającymi nie znalazłem niestety tego sprzętu.
Siła i Honor
Opublikowano

Jeszcze pytanie do kolegów którzy wymieniali już pompę.

Czym odkręcaliście tą nakrętkę?

Siła i Honor