Skocz do zawartości

318d układ sprzęgła hydraulicznego - awaria

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Szanownych Forumowiczów,

Zmuszony jestem niestety wykonać nieplanowaną wizytę w warsztacie. :( Z uwagi na to, że awaria zdarzyła się w sobotni wieczór, to ani dziś ani tym bardziej jutro nie mam szans na diagnostykę u mechanika. :roll:

Chciałbym zasięgnąć zatem Waszej porady :)

Pacjent to BMW E46 318d (silnik M47N).

Jeździł i przestał. Silnik zgaszony, wizyta... powrót po jakimś czasie... i klops. Objawy: rozłączone sprzęgło, silnik chodzi cały czas na biegu jałowym, biegami można dowolnie wachlować, poza tym, że lewarek zmienia swoje położenie ze standardowym skokiem - nic się nie dzieje. Pedał sprzęgła twardy, a przy próbie wciśnięcia zaczyna być słychać charakterystyczne tarcie, które przypomina dźwięk jaki wydaje z siebie skrzynia przy nieumiejętnej zmianie biegu, np. przy zbyt szybkim puszczeniu pedału sprzęgła.

Czy to może mieć coś wspólnego z kołem zamachowym?

Proszę o wszelkie wskazówki.

Z góry dzięki!

PS: Auto ma 180000 km, mam je od roku, począwszy od przebiegu 140000 km i to niestety pierwsza awaria. Dowiozło mnie do miejsca przeznaczenia po dwustu kilometrowej trasie i padło niemal pod domem, więc i tak nie jest najgorzej :oops: