Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dzisiaj zaświeciła się kontrolka w kolorze żółtym symbolizująca silnik. Z instrukcji obsługi wynika że oznacza to nieodpowiedni skład spalin i że trzeba udać się do ASO.

Szanowni czy ktoś miał podobny problem? Co trzeba robić?

Oczywiście udam się do ASO ale chcę mieć już jakąś wiedzę na ten temat co by nie paść ofiarą zbędnych napraw. Dodam tylko że zatankowałem do pełna v-power "przegoniłem" auto. Wcześniej systematycznie tankowałem na BP paliwo ultimate.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jaki silnik, który rocznik ?? Nic o tym nie piszesz w Twoim opisie też nic nie ma, a mod prosił o uzupełnienie danych o aucie.....

[MOD EDIT]Właśnie :-) Gdzie opis karbo?

Krzysztof
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Musisz podać informacje o silniku. Czy jego praca jest prawidłowa, a jeśli nie to jakie są objawy - drgania, spadek mocy itp.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tak racja bardzo przepraszam,

Model e90, przebieg 50 tys. pewny, auto z 2007r. model 330d. Auto zachowuje się pod każdym względem prawidłowo.

Opublikowano

u jest najprawdopodobnie odpowiedz na Twoje pytanie, sam to przerabiałem tydzien temu.

http://bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=69&t=114429

czyli cos z ukladem spalania , najprawdopodobnie szwankuje żarówa i moze nie spalac ropy , przez co sondy wykrywaja zły skład spalin, podnosi dawke paliwa i kolo sie zamyka.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
u jest najprawdopodobnie odpowiedz na Twoje pytanie, sam to przerabiałem tydzien temu.

http://bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=69&t=114429

czyli cos z ukladem spalania , najprawdopodobnie szwankuje żarówa i moze nie spalac ropy , przez co sondy wykrywaja zły skład spalin, podnosi dawke paliwa i kolo sie zamyka.

Ale świece żarowe nie działają cały czas po odpaleniu. A auto czy zimne czy ciepłe działa bezzarzutu.

Opublikowano

HYM, nie znam budowy rzeczowej silnika wysokopreznego w takich detalach, sugeruje tytlko ze paliwo moze byc zle lub spalane przez co uklad przekazuje taka informacje Tobie na zegary w postaci tej kontrolki.

Poidpiac pod kompa bo nie bedziemy wróżyć

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Poidpiac pod kompa bo nie bedziemy wróżyć

Tego nie da się uniknąć. Twój sugestia jest zbliżona do moich przemyśleń w tym zakresie. Ja bardziej podejrzewam że problem może być z urządzeniem które w dieslu odpowiedzialne jest za badanie składu mieszanki coś jak sonda lambda.

Ale czesem jest tak że ktoś na forum miał dokładnie taki sam problem i wtedy może to bardzo pomóc.

Opublikowano

Ja kiedy zobaczyłem kontrolke na zegarach bylem w wielkim szoku. Moja sugestia tez byla poczatkowo skierowana na sondy lambda a jest ich u mnie 5( tak jak na realoem sprawdziłem) i myslalem ze kiedy wjechalem w jakas kałużę to szlak jedna trafił , no i idac dalej komputer wskazał brak zapłonu na 1 cylindrze, myslalem ze swieca, sprawdzałem ale okazało sie ze cewka nie daje napiecia na swiece, i potem padła 2.

Tak wiec u ciebie nie ma ukladu iskrowego spalania i obstawiasz "sondę" jednak nie musi tak byc :twisted:

Komputer najpredzej wskarze źródło usterki

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mam nadzieję, że to jednak nie lambda ale któryś z dwóch czujników temp. podpiętych pod pierwszy tłumik.

Jak będę wiedział to oczywiście napiszę.

A więc kontrolka zgasła. Wcześniej popryskałem WD 40 na kostki od czujników temp. oraz sondę lambda. :P :P

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Ja mam idrive i w menu serisowym też się zapaliła kontrolka ze znaczkiem tyłu samochodu, wydechem, spalinami i paragrafem (nie odpowiedni skaład spalin). Podiechałem do serwisu bmw w Łomiankach, gość podpioł komputer sprawdził - wszystko w pożądku, przestawił datę do przodu aby sprawdzić za rok i jeżdze dalej.
Opublikowano
Ja mam idrive i w menu serisowym też się zapaliła kontrolka ze znaczkiem tyłu samochodu, wydechem, spalinami i paragrafem (nie odpowiedni skaład spalin). Podiechałem do serwisu bmw w Łomiankach, gość podpioł komputer sprawdził - wszystko w pożądku, przestawił datę do przodu aby sprawdzić za rok i jeżdze dalej.

Takie 'przestawienie' można zrobić sobie samemu..

Jest filmik instruktażowy na Utube jak kasować inspekcję.

Pzdr.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No tak Kolego taki problem jak piszą Ci poniżej można rozwiązać samemu. Natomiast ja pisałem o innych kłopotach bo mnie pojawiła się kontrolka silnika na żółto i informacja o złym składzie spalin. To nie było związane z przeglądem.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
kontrolka tyłu samochodu z paragrafem to chyba coś w rodzaju przeglądu okresowego z analizą spalin. Zapala sie podobnie jak inne przeglądy i raczej nie jest to zwiazane z awarią. Ale zółta kontrrolka silnika może już sugerowac nieprawidłowe działanie silnika. Myśle, ze jakieś cewki odpadają, bo w dieselu niby jak?

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano
Ja mialem dokladnio to samo,na kompie wyszla zla recyrkulacja spalin musialem wymienic egr na nowy czyszczenie nie pomoglo