Skocz do zawartości

520d - jakie paliwko

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Wcześniej miałem Mondeo 2.0TDCi - lałem wyłącznie BP Diesel Ultimate.

Jakiego diesla lać do 520d ? W serwiesie mówili że paliwa premium czyli np. Ultimate.

Gdzieś na forum wyczytałem że diesle BMW z DPF'em raczej wolą zwykłego diesla bez ulepszaczy ze względu właśnie na obsługę tego filtra.

Auto - E60 520d 2009 rok.

Opublikowano

Ja tankuje na BP i na SHELL

Ostatnio rozmawiałem z kolegą który jezdzi po stacjach i wszystko pilnuje każdy mililitr , litr i jakość i on bada BP i chyba ORLEN z SHELLem nie mają podpisanej umowy ale mówi , że najlepsze paliwa są na SHELLu jeżeli miał by wybierać i stara się tylko tam tankować

Opublikowano
Witam

W serwiesie mówili że paliwa premium czyli np. Ultimate.

Gdzieś na forum wyczytałem że diesle BMW z DPF'em raczej wolą zwykłego diesla bez ulepszaczy ze względu właśnie na obsługę tego filtra.

Auto - E60 520d 2009 rok.

W serwisie ci dobrze powiedzieli. Jeżeli na BP to diesel Ultimate, jeżeli na Shellu to V-Power Diesel. Sam tankuję tylko na Shellu i tylko to paliwo (mam DPF). Lepiej lać czystsze paliwo (bezsiarkowe) niż właśnie zakitować sobie przedwcześnie DPF złym paliwem, a z tego co wiem, to V-Powery są importowane z rafinerii w Niemczech.

Opublikowano

Ale sobie dzisiaj postów nabije:)

Mnie w serwisie powiedzieli że w DE obojętnie. Jak nie mam co z kasą robić to premium,

A w PL tylko V-Power Diesel

pozdrawiam

P.S.

shell powinien mi za tą reklamę zapłacić:)

Opublikowano
...only Shell V-Power, ale co tutaj ukrywać; nasze paliwa V-Power, Ultimate etc., etc. to tak jak zalać w "niemcach" zwykłego diesla...nie polecam Vervy, bo raz zalałem (jeszcze do M47N) i myślałem, że auto mi się popsuło...może to przypadek jednostkowy, ale sparzyłem się i olałem Orlena...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

niektorzy madrzy jednak odradzaja lania v-powerow, gdyz ma wieksza temperature spalania i moze to zle wplywac na prace silnika, bylbym sceptyczny co do tego co mowia w aso

ja lalem zawsze v-power, ale zmienilem na zwyklego ON

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
lac zwykly ON na normalnych stacjach i bedzie ok. Zadnych wynalazkow. Szkoda pieniedzy a korzysci zero. Chipowane motory z DPF na ulepszonych paliwach mogą tracic moc przez zwiekszona temp spalania i w zwiazku z tym obciecie dawki na wtryskach.
Opublikowano

Jeffo1 napisał:"lac zwykly ON na normalnych stacjach i bedzie ok. Zadnych wynalazkow. Szkoda pieniedzy a korzysci zero. Chipowane motory z DPF na ulepszonych paliwach mogą tracic moc przez zwiekszona temp spalania i w zwiazku z tym obciecie dawki na wtryskach."

Jeffo1 skąd taka teoria, masz na mysli silniki po chipie czy każde diesle. Po zalaniu V Powerem moj gnojarz jezdzi tak samo (kultura pracy, przyspieszenie) natomiasta spala rzeczywiscie do 0,4l mniej.

pozdrawiam

Opublikowano
Jeffo1 napisał:"lac zwykly ON na normalnych stacjach i bedzie ok. Zadnych wynalazkow. Szkoda pieniedzy a korzysci zero. Chipowane motory z DPF na ulepszonych paliwach mogą tracic moc przez zwiekszona temp spalania i w zwiazku z tym obciecie dawki na wtryskach."

Jeffo1 skąd taka teoria, masz na mysli silniki po chipie czy każde diesle. Po zalaniu V Powerem moj gnojarz jezdzi tak samo (kultura pracy, przyspieszenie) natomiasta spala rzeczywiscie do 0,4l mniej.

pozdrawiam

opinia Masters Tuning. Twierdza, ze dodatki podwyzszaja temperature spalania celem m. in. oczyszczania silnika. Powoduje to wzrost temp spalin wykrywany przez czujniki cisnienia w DPF i w konsekwencji celem jej obnizenia obciecie dawki paliwa co powoduje spadek mocy lub brak jej wzrostu