Skocz do zawartości

skrzynia biegów - problemy z wybieraniem biegów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Posiadam 330d z manualną skrzynia biegów i mam problem ze mianą biegów, szczególnie trudno wrzuca sie biegi wsteczny oraz od 1 do 3. Podczas wrzucania biegu czuć dość silny opór oraz blokowanie i haczenie. Mam wrażenie że opór jest bezpośrednio na lewarku dzwigni zmiany biegów lub pod nim. Byłem z tym u mechanika BMW ponoć dobrego i wymienił mi tulejki w mechanizmie wybierającym przy skrzyni biegów. Nie przyniosło to zamierzonego rezultatu ale mam wrażenie że postępował rutynowo i nie wszystko sprawdził. Ostatnio mówił mi coś o jakiś zatrzaskach przy skrzyni ale nie wiem o co mu dokładnie chodziło. Może ktoś z was przerabiał podobny temat? pozdrawiam
Opublikowano

To jest raczej problem ze skrzynią, zresztą to jest jedna z bolączek E46...

U mnie biegi ciężko wchodzą i słychać harczenie np na 5 biegu, wymieniłem sprzęgło i nadal to samo, w moim przypadku to chyba synchronizatory już wyrobione.

Panowie jak sprzęgło wysoko bierze to jest do wymiany? Cięzko u mnie ruszyć bez gazu, i sprzęgło przy samej koncówce bierze:(