Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

od niedawna jestem wlascicielem bmw x5 3.0d 2006 rok.

ostatnio zauwazylem, ze podczas jazdy kiedy silnik ma okolo 2000 obr cos jakby wpadalo w rezonans i zaczyna sie wydawac dziwny huczacy dźwięk i lekko odczuwalne wibracje, zwlaszcza pod podloga kierowcy i pasazera. Trwa to do czasu az automatycznie bieg zmieni sie na nizszy, badz jesli przekrocze 2500 obr.

na biegu neutralnym, kiedy chodzi sam silnik bez napedu, zjawisko to nie wystepuje. skrzynia chodzi bez zastrzezen.

serwis nic nie moze znalesc. jakies porady?

dzieki za pomoc, pozdrawiam

Opublikowano

U mnie też tak jest.

Pojawiło się po wymianie koła dwumasowego i sprzęgła. Niestety, ASO jedyne co potrafi, to powiedzieć "my byśmy wymienili cały zespół". Warsztaty BMW bez ASO nie wiedzą co to. Czyli szukaj gdzieś tam.

pozdrawiam,

Marcin

• Moderatorzy
Opublikowano

Taki objaw daje uszkodzone sprzęgło hydrauliczne skrzyni automatycznej.

Masz automat?

Opublikowano

witam

tak, skrzynia jest automatyczna. sprawdzali ja jednak i niby nic nie strwierdzili. natomiast kolejne przypuszczenie padlo na urzadzenie przekazywania napedu na dwie osie. tam ponoc jest jakis lancuszek i niby to on moze tak powodowac. koszt calej tej przekladni to okolo 7 tys, ale tez pewnosci nie daja ze to bedzie to.

pomocy

pozdrawiam

• Moderatorzy
Opublikowano

Sprawdź w dobrej firmie bo padający konwenter zabija niczemu nie winna skrzynię.

Objaw jest taki: na ostatnim biegu przy ok. 90 do 120km/h jadąc równo bądź leciutko przyspieszając auto wpada w "drgawki" objaw znika przy przyspieszaniu.W oleju zaczynają pojawiać się opiłki.

Opublikowano

dzieki za odpowiedz

u mnie pojawia sie to niezaleznie od biegu na jakim sie jedzie ale od obrotow silnika. czy jest mozliwa wymiana samego sprzegla hydraulicznego? i jaki to moze byc koszt

• Moderatorzy
Opublikowano
Jeśli to dzieje się na każdym biegu to raczej nie sprzęgło.
Opublikowano

witam

proponowalbys wziąc sie za wymiane tej skrzyni rozdzielczej? moze jest jakis zaklad ktory to regenure. w srodu z tego co sie orientuje jest jaies sprzeglo i łańcuch. moze samo to mozna wymienic zeby nie kupowac kompletnej skrzyni rozdzielczej.

pozdrawiam

• Moderatorzy
Opublikowano
Kolega kiedyś coś kombinował z naprawą tej przekładnia ale miał problem z częściami i w końcu kupił gdzieś za kilkaset złotych używkę.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam,

Mam identyczny problem, moim zdaniem rozdzielnia nie jest przyczyną, ponieważ buczenie występuje na kazdym biegu, w określonym przedziale obrotów. Wiec ostatnia rzecza w strone przenozenia napędu jest "pierwszy wał w skrzyni i cała masa innych rzeczy ale w stronę silnika. Ja wymieniłem skrzynie, turbine a dzisiaj sprzęgło hydrokinetyczne, nic nie pomogło, chociaż po wymianie sprzęgła inne dolegliwości ustały.

Pozdrawiam Mikołaj