Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W przedniej szybie przy lusterku środkowym.

Na manetce od wycieraczek masz przycisk i diodę, jak jest włączony to się świeci na zielono.

Na przyszłość proponuje najpierw poszukanie instrukcji obsługi a dopiero potem zadawanie pytań.

E30, E36, E60, E87, F48

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

czujnik deszczu to kicha, przynajmniej w moim aucie.

Dioda się pali, ale wycieraczki i tak chodzą cyklicznie, w tym samym odstępie czasu niezależnie od stopnia zabrudzenia szyby.

Opublikowano
Ja nie wiem co z nim jest... może jest walnięty, ale teraz jak jechałem na czujniku i padał deszcz, to całą szybę miałem w wodzie i nic nie widziałem, a ten jeszcze nie machał wycieraczkami. Próbowałem różnych ustawień, ale jak pada normalny deszcz to jest do bani. Jak pada deszczyk malutki to jeszcze się jakoś ujdzie, ale tak to lipa straszna. Nie wiem, może to kwestia oprogramowania, a może po prostu jest popsuty.

E30, E36, E60, E87, F48

Opublikowano
Ja mam trochę inne obserwacje. Gdy jest drobniutki kapuśniaczek to muszę od czasu do czasu dodatkowo machnąć wycieraczkami. Przy deszczu bardziej "kropelkowym" działa bardzo dobrze. Obecnie mam szybę z czujnikiem firmy NordGlass - ale czujnik zachowuje się dokładnie tak samo jak w wymienionej oryginalnej.
Opublikowano

Z moich obserwacji jest wręcz na odwrót. Jak jadę za jakimś samochodem i jest mokro, to działa w miarę ok, ale jak pada taki typowy deszcz i za nikim nie jadę, to się nie załącza jak szyba jest brudna, tylko raz na jakiś czas tak jakby działał wyzwalacz czasowy.

Czytałem na innych forach i ludzie mają podobny problem z tym czujnikiem. Wymiana pewnie coś koło 1000 zł będzie kosztować co mi się nie uśmiecha :)

E30, E36, E60, E87, F48

Opublikowano
Czujnik jest z tego co zauwazyłem wtopiony w szybę. A to oznacza, że wymiana samego nie jest możliwa. Ale skoro są takie rozbieżności to może istnieje jakaś programowa regulacja czułości (nie piszę tu o przełaczniku w dźwigni wycieraczek).