Skocz do zawartości

Opony zimowe - połączone tematy o zimówkach

Kowal e-36

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 69
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

ja do e46 zamówiłem Nokiany Wr 2 i zobaczymy jak się będą spisywać....

a co do opon to wskazane jest już zmienić na zimówki....?

podobno zimówki można używać poniżej +7 C ale taka opona wiem że bez śniegu na mokrym zachowuje się bardzo źle ....

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Powiem Ci że jak pozbywałem się moich letnich RF, to po zdjęciu przedniej opony od wewnętrznej strony było pionowe pęknięcie tego grubego boku opony, wszystko trzymało się na włosku. niby bezpieczniej ale jak już coś walnie to z hukiem. Na nasze drogi uważam że mimo wszystko lepsze są normalne opony.

• Zasłużeni forumowicze
Co prawda mam e90 ale też się zastanawiałem nad oponami czy RF czy normalne i kupiłem RF Pirelli Sotto Zero i jestem w lekkim szoku. Letnie mam Bridgestone RF i auto twarde jak wóz drabiniasty, woził w koleinach, że szok. Te Pirrelki są nawet, nawet. Jeździ się jak na zwykłych oponach. Nie nosi w koleinach i ładnie tłumi na nierównościach. Zobaczymy jak będzie przy niższych temperaturach. U mnie póki co rano było -2.
Krzysztof

zakupiłem UNIROYAL MS plus 66 - Nówki sztuki. w rozmiarze 195/65/15 tylko nie wiem ile mam je nabić...

a tak na marginesie jeżeli chodzi o ciśnienie, to trzymać się należy oznaczeń fabrycznych jeżeli chodzi o alumy?? 235/45/17 pokazuje że ma być 1.9 przód i 2.3 tył i tak ustawiać??

To wez Hankook. Wbrew obiegowym opiniom, ktore nazwe Hankook kojarza z Daewoo Tico albo innymi Lanosami, to b. dobre opony. Uwazam, ze to obecnie opony o najlepszym stosunku ceny do jakosci - np. letnie S1Evo w testach pokonaly najlepsze produkty Pirelli, Conti czy Bridgestony (przy cenie nizszej o 30%), a zimowe Icebear sa na dobrym poziomie.

pozdrowienia

Krzysztof

W rozmiarze 225/50/R17 z RunFlat o indexie V znalazłem tylko Hankook i Nokian.

Kurcze, naprawdę nikt nie produkuje RunFLatów w tym rozmiarze o indexie wyższym niż H poza wyżej wymienionymi?

Nikt. I co z tego? Masz wybór spośród dwóch bardzo dobrych marek. Z których ja osobiście polecałbym Hankooka. Podobnie, jak mój przedmówca, który Hankooki ćwiczył także na torze i było :cool2:

A Icebear W300 używa kilku znajomych, zarówno w małych osobówkach, jak i w SUV-ach typu Volvo XC90 i wszyscy są zadowoleni.

Jak się zdecydujesz to daj znać, może wykombinuję jakąś dobrą cenę :)

Tak myślałem...

Kupiłeś opony mniejsze niż homologowane do Twojego samochodu, co gorsza o niższym indeksie nośności! Teraz jedyne co ci mogę doradzić to dużo wyższe ciśnienie niż nominalne i broń Boże pełnego obciążenia samochodu! Po pierwsze ryzykujesz wystrzał opony, po drugie kłopoty z prowadzeniem, a po trzecie kłopoty z wypłatą odszkodowania w razie nie daj Boże wypadku, czy stłuczki.

Wybór jest jaki jest.

Mam do tej pory Nokiany zimówki w Mondeo 215/50/R17 - do końca zadowolony nie byłem, bardzo głośne i średnio skuteczne.

Hankook - nie wiem, nie testowałem. Poczytam w necie i może się zdecyduję, niemniej Korea...to jakoś mnie hamuje przed tym zakupem ;-)

Ta, jak mówisz, Korea produkowana jest na Węgrzech, w jednej z najnowocześniejszych fabryk opon w Europie. A montowana jest na pierwsze wyposażenie do takich samochodów jak: Ford Mondeo, VW Golf MkV, niektórych Jaguarów.

Jeżeli to za słabe argumenty, to zobacz jak skoczyli do przodu z samochodami - porównaj ich samochody sprzed 10-15 lat i obecne. A potem zrób to samo z samochodami np. niemieckimi. Gdzie widzisz większy postęp?

postęp może mają większy niż Niemcy ale Niemcy już dawno osiągnęli bardzo wysoki poziom do którego Koreańczykom trochę brakuje....

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

A jaki jest potrzebny indeks nośności potrzebny?? Kolego znam ludzi którzy jeżdżą tymi Beemkami z takim właśnie rozmiarem i nie mają problemów takich jak Ty wspominasz, jakieś problemy z prowadzeniem itp. Większe ciśnienie?? dlaczego?? Znaczy bo nie wiem poprostu jakie daćdo tych opon. Ludzie też się dziwią jak na 235/45/17 karze sobie pompować 1.9 z przodu y 2.3 z tyłu...