Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeśli jesteś pewiewn, że skrzypienie dochodzi z drzwi i fotela - to to nie jest pół samochodu ;) Gorzej jak dźwięk niesie się po karoserii albo podwoziu, wtedy faktycznie znaleźć źródło to jak igła w stogu siana.

Zawsze możesz pojechać na wycieczkę do Monachium i tam dać naprawić auto - na pewno mają 100 razy większe doświadczenie niż nasze ASO.

Chociaż... byłem ostatnio w Berlinie i na moje X6 patrzeli jak na zjawisko, a na ulicach nie spotkałem żadnego egzemplarza. W salonie BMW powiedzieli mi,że u nich kryzys i takich drogich aut się nie kupuje :shock:

Opublikowano
Jeśli jesteś pewiewn, że skrzypienie dochodzi z drzwi i fotela - to to nie jest pół samochodu ;) Gorzej jak dźwięk niesie się po karoserii albo podwoziu, wtedy faktycznie znaleźć źródło to jak igła w stogu siana.

Zawsze możesz pojechać na wycieczkę do Monachium i tam dać naprawić auto - na pewno mają 100 razy większe doświadczenie niż nasze ASO.

Chociaż... byłem ostatnio w Berlinie i na moje X6 patrzeli jak na zjawisko, a na ulicach nie spotkałem żadnego egzemplarza. W salonie BMW powiedzieli mi,że u nich kryzys i takich drogich aut się nie kupuje :shock:

mam dokładnie takie samo wrażenie, jeżdżąc po Niemczech trudno spotkać taki samochód, wiele osób z zaciekawieniem go ogląda, prawie jak w Pl

Opublikowano
No to nieźle się zapowiada z tym skrzypieniem. Ja zamówiłem z fotelami sportowymi.... mam nadzieję, że tego problemu nie będzie. Zmieniam AUDI na BMW między innymi dlatego, że mi teraz gdzieś z wentylacji coś ćwierka.... jak głodne pisklę w gnieździe. Czy zauważyliście w swoich samochodach jeszcze jakieś dziwne odgłosy ?(jestem na takie dźwięki chyba uczulony)
Opublikowano
No to nieźle się zapowiada z tym skrzypieniem. Ja zamówiłem z fotelami sportowymi.... mam nadzieję, że tego problemu nie będzie. Zmieniam AUDI na BMW między innymi dlatego, że mi teraz gdzieś z wentylacji coś ćwierka.... jak głodne pisklę w gnieździe. Czy zauważyliście w swoich samochodach jeszcze jakieś dziwne odgłosy ?(jestem na takie dźwięki chyba uczulony)

ja też i to bardzo, w mojej skrzypi coś z fotela kierowcy, pomaga zmiana ustawienia fotela nawet niewielka, gorzej, że dobiega coś z podłokietnika na drzwiach kierowcy, pomaga mocniejsze przyciśnięcie go...ale to miało być bmw a nie skrzypiący golf, co gorsza chciałem przekonać się jak jeździ nowe q5 już po pierwszy metrach zaczął pięknie "grać" skrzypiał dość mocno, nie wspomnę już o łodzi mb ml, paradoksem jest, że mały tani smart nie skrzypi pomimo twardego zawieszenia

Opublikowano
W e60 również dochodziło do moich uszu dziwne piszczenie z fotela. Okazało się, że jeden z plastików (w okolicach gaśnicy - przynajmniej tak jest w e60) z przodu siedziska wyskoczył z zatrzasków i piszczał na najmniejszej nierówności. Może to banalne ale sprawdź również to miejsce (o ile w x6 komfortowy fotel jest wykończony tak jak w e60). W moim przypadku ASO też wymyślało cuda-wianki, ale po ich interwencji dalej było to samo. Dopiero sam podczas odkurzania dywanów zauważyłem ten plastik.
Sprzedam Hondę Civic Sport 1.4, salon PL, bezwyp., I właściciel, 80 tys. km - info PW
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Zaczynam mieć problemy z kratką (homologacja ciężarowa) Najpierw zaczęła skrzypieć z lewej strony, po poprawce w ASO po kilkuset kilometrach zaczęła skrzypieć z prawej. Po kolejnej poprawce znowu po jakimś czasie zaczęła skrzypieć...

ASO tłumaczy, że to nie oni je montują i nie bardzo mają pomysł co z tym zrobić. Macie podobne problemy ?

Opublikowano
niektorzy kratke zdejmuja..
"We at BMW do not build cars as consumer objects, just to drive from A to B. We build mobile works of art" - Chris Bangle
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

i to jest najlepsze rozwiązanie, inna sprawa, że przykręcają tę kratę niszcząc wnętrze samochodu, głupich jednak nie brakuje...

Opublikowano

ciekawe... muszę sprawdzić jakie grożą konsekwencje w przypadku np. kontroli drogowej, bo jeśli tylko mandat to pomyślę nad tym - gorzej jak zabierają dowód i auto na lawetę...

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

ciekawe... muszę sprawdzić jakie grożą konsekwencje w przypadku np. kontroli drogowej, bo jeśli tylko mandat to pomyślę nad tym - gorzej jak zabierają dowód i auto na lawetę...

jak trafisz "oficjalny" patrol to zabieraja dowod bo tak nakazuje przepis + mandat 50zl, dowod jest do odebrania w urzedzie z kwitkiem ze auto jest naprawione (zamontowana kratka), kwitek mozesz bez problemu kupic u "diagnosty" za ~50zl tylko, ze mozesz znowu trafic "lada dzien na patrol" i tak bez konca :) , dodatkowo moze byc problem jak masz auto zarejstrowane w innym miescie niz zwykle przebywasz poniewaz dowod jest wysylany do urzedu, ktory wydal dokument....

co do skrzypienia to moze byc problem znany z obecnych serii "1" i "3", "slabe" uszczelki/gumy/tworzywo, u mnie w dwoch modelach skrzypialy "uszczelki w drzwiach" pomogl dopiero "krem do rak", nie pomogaly profesjonalne smary/silikony do uszczelek/gumy, od 6 m-cy po grubym zapodaniu kremu NIVEA nic nie trzeszczy/piszczy...a miala byc klasa premium :)... oczywiscie trzaski dochodzily z calego auta ale tak juz jest, ze glos sie niesie a zrodlo jest tam gdzie nikt nie szuka...

było:

E87, 120d, 2004, chip: 191KM/437Nm - 2004-2007, 30 miesięcy funu z jazdy :)

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2:

Opublikowano
Odnośnie tej kraty właśnie napisałem posta, będę się domagał od BMW zmiany kraty na inną, te kraty są źle dopasowane, odległość między tylnymi siedzeniami a półka jest bardzo mała, a krata jest projektowana przez jakiegoś kowala ze wsi. Kasują za to 4600 zł i próbują wmawiać klientom że tak ma być. Dzisiaj byłem z tym w serwisie i panowie doradzili że chyba najlepiej zdjąć kratę i po problemie. Zapytałem czy w takim razie BMW Polska będzie ponosiło koszty wszystkich mandatów, nastąpiła cisza ;). Zgłosiłem temat do BMW Polska, Pan który do mnie oddzwonił po 3 godzinach przekonywał mnie że to pierwsza tego typu reklamacja w Polsce, że sprzedali już ponad 1000 X6 z kratą i nikt jeszcze się nie skarżył na skrzypienie czy złe dopasowanie. Myślę że powinniśmy chyba połączyć siły i zabrać się za BMW Polska.
Opublikowano

Ja się dołączam.

Zrobienie tej kraty u kowala to koszt <1000zł, krata jest źle spasowana, spawy nie zeszlifowane, niszczy skórę, śruby montowane bez podkładek sprężynujących co powoduje ich odkręcanie itd.

Ja dzisiaj również zgłoszę reklamacjędo dealera, jak to nie pomoże do przy killku osobach (najlepiej 10) wystąpimy z roszczeniem bezpośrednio do BMW Polska

Opublikowano
Ja się dołączam.

Zrobienie tej kraty u kowala to koszt <1000zł, krata jest źle spasowana, spawy nie zeszlifowane, niszczy skórę, śruby montowane bez podkładek sprężynujących co powoduje ich odkręcanie itd.

Ja dzisiaj również zgłoszę reklamacjędo dealera, jak to nie pomoże do przy killku osobach (najlepiej 10) wystąpimy z roszczeniem bezpośrednio do BMW Polska

To jest nas już 2 :) może założymy osobny temat na to żeby się inni dołączali ? będzie łatwiej określić ile nas jest w tym temacie.

Opublikowano
Sprawdzę jutro za dnia jak wykonano i zamontowano u mnie kratę, bo do tej pory nawet nie wiem, że ją mam (na szczęście). Napisze po oględzinach.
Opublikowano
Ja mam juz w planach z ciekawosci pojechac do ASO i poogladac X6, jesli kratka mi sie nie spodoba i stwierdze ze obciera o siedzenia czy ich nie domyka to porozmawiam sobie ze sprzedawca i zobaczymy co powie ... w lutym mieli dzwonic bo chcialem kupic x6 .... wiec teraz ich pomecze :)
  • 2 tygodnie później...