Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam !

Wiem, że to forum nie dotyczy aut marki Mercedes i z góry za to przepraszam, ale potrzebuje ważnej pomocy, a to forum jest jednym z najlepszych. Mianowicie... Mamy Mercedesa 220 CDI. Ojciec przez przypadek zalał 20 litrów vervy 98. Zorientował się dopiero przy kasie, że zalał nie to paliwo co trzeba. Zamiast pojechać na kanał pozbyć się tego paliwa postanowił dolać 50 litrów ropy. Jeździ już na tym 3 dni. Zrobił ok 100 km. Teraz pytanie... Czym może grozić dalsza jazda na takiej mieszance. (Przypominam, że jest to silnik CDI) ? Do tej pory ojciec mówi że nic się nie dzieje a autko nawet dostało więcej mocy :) i ciszej chodzi. Proszę racjonalne opinie, bo nie chcemy stracić auta które mamy rok i kosztowało 26 tys. zł. Liczę na waszą pomoc. Z góry dziękuję !

Temat nie ma nic wspólnego z serią 3, a z E36 to już najmniej, więc przeniosłem do jedynego działu, gdzie jeszcze jakoś to pasuje. [mod]

Edytowane przez mattiss
nie ten dział
Opublikowano
W prostych TD to podobno żaden problem i jak są ostre mrozy można nawet dolać 10% benzynki. Ale CDI ma pomoć pompę i wtryskiwacze wrażliwe na inne paliwo. W dodatku naprawa to koszt nawet 5 tys. zł. A 35 % benzyny wydaje mi się troche niebezpieczne na silnik nowej generacji. Tak czy inaczej dziękuje za tą opinie, podbudowała trochę ojca na duchu. Czekam na kolejne :).
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

kiedys byl na forum podobny temat, zlego paliwa w dieslu, chyba nawet w dziale 3, jedna z opinii byla taka ze to nawet dobrze ze zalano benzyne do diesla, poniewaz wypala sie osady z ropy, ja podobnie jak kolega wyzej, radzilbym zalac teraz rope pod korek i wyjezdzic mieszanke, a pozniej lac tylko ON :cool2:

tu masz link do tego tematu

viewtopic.php?f=69&t=99195&p=699672&hilit=benzyne#p699672

pzdr

yaz

Opublikowano
kolego ja zrobiłem kiedyś tak samo przy 313 i zalałem do pełna ON wyjechałem połowe i znowu do pełna ON i nic sie nie działo a silnik jakby lepiej chodził :))