Skocz do zawartości

320d sztywne koło zamiast dwumasy w M47.Jakie wady i zalety?

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 186
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
ZA c ały zestaw valeo zaplacilem 1560 zł po znizkach....Panowie doradzcie co teraz :((((

ja pierdziele współczuje :( :( . Najlepiej szukać angola walonego w tył lub bok i zobaczyć jak silnik chodzi itp... kupowanie słupka bez wczesniejszego sprawdzenia możę byc ryzykowne:( . Długo jeździłeś z uszkodzonym dwumasem??

Opublikowano
Własnie nie jezdzilem dlugo...Ciekawe czy jak by byla postawiona prawidlowa diagnoza czy mo0zna by bylo temu jaklos zapobiec....
Opublikowano
... wania126 no to mnie teraz zagiąłeś... najdziwniejsze to, że silnik stanął po montażu "sztywniaka" :think: Co teraz?? naprawa będzie bardzo droga i z mojego punktu widzenia nieopłacalna. Po pierwsze musisz znaleźć kogoś kto się zna na remontach generalnych, po drugie zakupienie wału to jest dopiero wydatek [chyba był już taki temat i chłopak zapłacił w ASO 8tys], używany [????] nigdy nie wiadomo na co trafisz, nie wspominam o szlifie, wymianie panewek i CAŁEJ tej mozolnej robocie. Przykro mi Kolego i współczuję :roll:
Opublikowano
:(((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((
Opublikowano
... wania126 no to mnie teraz zagiąłeś... najdziwniejsze to, że silnik stanął po montażu "sztywniaka" :think: Co teraz?? naprawa będzie bardzo droga i z mojego punktu widzenia nieopłacalna. Po pierwsze musisz znaleźć kogoś kto się zna na remontach generalnych, po drugie zakupienie wału to jest dopiero wydatek [chyba był już taki temat i chłopak zapłacił w ASO 8tys], używany [????] nigdy nie wiadomo na co trafisz, nie wspominam o szlifie, wymianie panewek i CAŁEJ tej mozolnej robocie. Przykro mi Kolego i współczuję :roll:

ta cena jest chyba przesadzona, w realoem wał korbowy z panewkami kosztuje ok. $1100, czyli trochę ponad 3000zł.

Opublikowano
wania126 Jakie miałeś problemy z dwumasem, dlaczego wymieniałeś ?? Jakie objawy i czy długo jeździłeś z objawami padniętej dwumasy ?
BMW E46 320D 2000r.
Opublikowano
albo to dotyczyło M47N, albo całej naprawy... nie pamiętam dokładnie Koledzy. No ale fakt faktem aby naprawa wyszła jak najmniej... zdecydowałeś już coś wania126??
Opublikowano
Moim zdaniem niepotrzebnie wymieniałem dwumase....pochodziła by jeszcze troche pewnie...te tyrkotanie wydawał wał....a slychac bylo jakby to była dwumasa...dlatego tez wszyscy sadzili ze to koło nawet w serwisie bmw.ogolnie obecnie jestem w pracy ale dzwoniłem do ojca i mowil ze zamowili z allegro ''dol silnika''..Bede wiedział wiecej jak bd w domu...Ogólnie po naprawie moja bunia bd warta ponad 30 tys....całe zawieszenie i ciagłe dopieszczanie...heh szkoda tylko ze dla mnie heh ;/myślalem juzz w swapie na 3.0 d ale jednak bd z powrotem m47...Jak naprawie to trzeba bd jezdzic juz ladnych pare lat bo nikt mi juz tych pieniedzy nie zwroci...a wystarczy spojrzec na allegro za 15 piekna e46 z m47 ;/ Szkoda ze nasze autka tak szybko traca na wartosci skoro takie wszystko drogie....
Opublikowano
m47 to w ogóle jakiś niewypał, jak nie wały to zaniki mocy i tak w kółko. Moje m47 cały czas badam i nasłuchuje jakiś stuków i puków, Jakie miałeś objawy padniętego dwumasu ?? bo zaczyna mi lekko wibrować pedał sprzęgła i czasami potrafi szarpać przy ruszaniu, a przy gaszeniu słychać delikatne cykanie,

.....BMW e46.....

OO==[][]==OO

Opublikowano
... wania126 ...po drugie zakupienie wału to jest dopiero wydatek [chyba był już taki temat i chłopak zapłacił w ASO 8tys]...

Generalnie za wał z panewkami zapłaciłem nieco ponad 3kPLN. reszta to inne tajle: uszczelki, poduszki silnika (przy okazji) filtry oleje i robocizna (wyjecie silnika z auta rozebranie, poskładanie do kupy, i włożenie do auta).

za te kasę można by już ze 2 silniki mieć :/ - pytanie tylko w jakim stanie

Nie zazdroszczę :/ nigdy więcej M47.

Opublikowano
Z tego co napisał wania126 że kpl sprzęgła był już maxymalnie styrany dałoby do myślenia jak mogło wpłynąć na pozostałe elementy układu napędowego. Osobiście nie jestem za montażem i odradzałem zakładanie jednosmasu do tego silnika [za dużo Nm przy niskim obrocie]. Jestem bardzo ciekaw jakby się zachowywał silnik jakby Kolega zamontował nowy dwumas [????] czy doszłoby do uszkodzenia wału/korby [????] bo awaria nastąpiła PO zamontowaniu "sztywniaka". Dodatkowo przyczyną uszkodzenia wału nie musi być spowodowane drganiami itp... wystarczy brak odpowiedniego smarowania, słabej jakości olej, wytarte półpanewki. Wszystko to doprowadza do wzrostu temperatury, a jak wiadomo wzrost tem wpływa na rozszerzalności metalu. Ten powoduje zacieranie, aż w końcu dochodzi do całkowitego zatrzymania nogi korbowodu na czopie. Wał dalej wykonuje swoją pracę, jednak sztywna korba nie pozwala na dalszy suw i dochodzi do awarii. Ciekawe jak będzie wyglądać to u wani126... czy korbowód, wał będą wygięte/złamane??
Opublikowano
I czy po zamontowaniu koła jednomaswego ustało te stukanie o którym pisał i wszyscy mówili że to dwumas.
BMW E46 320D 2000r.
Opublikowano

wania126 a powiedz jakie to "turkotanie" miałeś o którym pisałeś... czy cos w tych stylach: czy zupełnie inny dzwięk?

Bo teraz to już pewnie zostało to, czego koledze na prawdę współczuć, ale nie ma się co załamywać, to nie koniec świata. Jest to bardzo przykre jak akurat na kogoś trafi taka poważna awaria, ale co zrobić....

sprzedam kierunkowskaz nr oem 63138370720 , przewód gumowy nr oem 11532247725 - dział giełda
Opublikowano
a te filmiki z e46 to nie jest czasem koło pasowe ... zauważcie że dwumasę słychać całkowicie inaczej tak jak na filikach opla i VAG ...

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano
Panowie było tak słychac jak na 2 filmikow...1 to ten sam co 2 chyba, znane mi juz te filmiki b o sluychalem na naecie jak chodzi uszkodzony dwumas....U mnie była taka sprawa ze na niskich obrotach bbylo to delikatnie slychac ale jak sie troche wdeplo gazu to tak jak na filmie...