Skocz do zawartości

320d sztywne koło zamiast dwumasy w M47.Jakie wady i zalety?

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 186
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Ja teraz tez bede inwestowal w nowy osprzet i raczej wybiore dwumasa,komplet sprzeglo docisk i lozysko.Co fabryczne to fabryczne a nastepnej wymiany i tak pewnie nie doczekam,cenowo wychodzi taki koplet 1780 zł
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam kolegów, dołączam sie do tematu

Mi też chodzi sporo ciszej gdy wcisne sprzęgło na luzie stojąc w miejscu to żle czy dobrze :P ??

Do tego tez ostro mi waliło przy ruszaniu, trzęsie mi buda na luzie i pedał sprzęgła czasem tak jakby odbija, pulsuje przy rusznaniu...

Waleniem okazały się tuleje tylnej belski i mostu po wymianie cisza ale czuć nadal jak ruszam że chciało by cos walić ale na nowych tulejach niema jak.

Tez mi pada dwumas prawda ... :(???

A z wibracjami i stukami też juz jakis rok się męcze wymieniłem juz wszystkie podpory wału, tuleje mostów, belki, poduszki silnika, sprawdzałem krzyżaki, łącznik elastyczny wału itd. każda wyminana cos naprawiła i pomogła i to dużo ale ciągle cos delikatnie jest nie tak i cos powoduje i powodowało żuzywanie sie tych elementów.

Przeczytałem tysiace postów i do tej pory niejestem pewny czy to dwumas czy wał moze ...

Opublikowano (edytowane)

Witam kolegów, dołączam sie do tematu

1. Mi też chodzi sporo ciszej gdy wcisne sprzęgło na luzie stojąc w miejscu to żle czy dobrze :P ??

2. Do tego tez ostro mi waliło przy ruszaniu, trzęsie mi buda na luzie i pedał sprzęgła czasem tak jakby odbija, pulsuje przy rusznaniu...

3.Waleniem okazały się tuleje tylnej belski i mostu po wymianie cisza ale czuć nadal jak ruszam że chciało by cos walić ale na nowych tulejach niema jak.

Tez mi pada dwumas prawda ... :(???

A z wibracjami i stukami też juz jakis rok się męczę, wymieniłem juz wszystkie podpory wału, tuleje mostów, belki, poduszki silnika, sprawdzałem krzyżaki, łącznik elastyczny wału itd. każda wyminana cos naprawiła i pomogła i to dużo ale ciągle cos delikatnie jest nie tak i cos powoduje i powodowało żuzywanie sie tych elementów.

Przeczytałem tysiace postów i do tej pory niejestem pewny czy to dwumas czy wał moze ...

Przerobiłem stukanie /walenie przy ruszaniu, gaszeniu, wibracje auta na luzie, wibracje auta na niskich obr. tak do 2tys. , stukanie przy 80-120km/h itd. chyba wszystko choć jak do tej pory nie bo specjalnie drogie rzeczy i niby same takie co sie zużywają (czyli np wszelakie tuleje met-gumowe itd.)

Edytowane przez kamilnesto
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam,

tematow multum, ciezko sie dokopac do odpowiedniego.

Prawdopodobnie mnie tez dotknal problem wspomnianego dwumasu. Przebieg orginalny ~190tys, ostatnio przy lekkim wcisnieciu pedalu sprzegla slychac na zewnatrz i wewnatrz kabiny jakis obcy dzwiek, terkotanie, nie wiem jak to okreslic, jest dosc wyrazne. Bylbym w miare pewny diagnozy, gdyby nie to, ze nie mam innych typowych (ponoc) objawow - drzenie kabiny,szarpanie przy ruszaniu, kolysaniu przy gaszeniu, jakies metaliczne dzwieki - tego nie bylo i nie ma (moze to kwestia czasu?). Jako ze nie lubie nieporzadanych dzwiekow stukow pukow we wlasnym samochodzie, chce to naprawic jak najszybciej. No i tu pytanie - poza Wasza pomoca w diagnozie (o ile taka jest mozliwa zdalnie) gdzie to kupic. Czy jestescie w stanie polecic jakiegos zaufanego sprzedawce internetowego? Do tej pory zakupy robilem tylko w IC, ale ceny zestawow dwumas/sprzeglo na allegro sa tak zroznicowane (zdecydowanie nizsze od IC), ze sam nie wiem co zrobic. Mozna kupic zestaw za 1800 ale i tez za 2800. Sporo jednak jest zestawow LUK w tym nizszym pulapie cenowym. Czy to jest jakas podpucha? Nie wierze w okazje cenowe...Samochod to e46 compact 2003/10 150 6bieg.

czy taki zestaw bedzie pasowal? 415 0374 10 (dwumas) 624 3158 10 (sprzeglo). Teorytecznie tak, moze ktos z doswiadczenia to potwierdzi?

Opublikowano (edytowane)

ok. ten sam sprzedawca wystawia komplet za ~1700 dwumas+sprzeglo ale rowniez sam dwumas w podobnej cenie, nie rozumiem o co tu chodzi, nie sa to male pieniadze - nie chce sie nadziac. Ile Ty dales za komplet do swojego samochodu jesli to nie tajemnica?

nagralem ten dzwiek, od okolo 19sekundy zaczynam wciskac pedal sprzegla na kilka centymetrow, przy odrobine podkreconych glosnikach na pewno jest slyszalny

http://www43.zippyshare.com/v/72474163/file.html/

Edytowane przez andreus
Opublikowano
kolego ja dałem prawie 1800 od niego za zestaw Luka. nie wiem czemu ma takie aukcje. Ja od niego kupiłem zestaw i nie mam żadnych wątpliwości do jakości towaru.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Przyszła i kolej na mnie, chrobotanie w okolicach 1200-1800 obr. Na liczniku ok 194 tyś km co do tego nie mam 100% pewności czy prawdziwy. Od razu wiedziałem o co chodzi, dodam że poza tym żadnych innych objawów nie było. Zamówiłem komplecik u tego pana co mateusz88 podał. Jutro będzie u mnie lecę do mechanika i montujemy. Mam nadzieje że będzie w porządku i ustanie ten nieprzyjemni dźwięk jeśli nie. To pozostaje raczej jedyny scenariusz i to najczarniejszy z najczarniejszych :/
Opublikowano
jesli komus to pomoze to kupilem komplet dwumas + sprzeglo o numerze kat 415 0374 10 i 624 3158 10 - widzialem gdzies w innym temacie dyskusje ta temat czy bedzie pasowalo do 320d 150km. Potwierdzam pasuje, odczucia? super, roznica jest naprawde kolosalna, jestem bardzo zadowolony, koszt ~1600zl tez nie ma tragedii
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam, u mnie w 320d jest tak, że przy ruszaniu drgania wchodzą na karoserie(dosyć mocne), tak od 1-1,5k obrotów, jak dam więcej to ustaje. czy to może być objaw koła dwumasowego?

dodam zę mam wydech zespawany na sztywno(czeka na wspawanie złączki elastycznej)

Opublikowano
jesli komus to pomoze to kupilem komplet dwumas + sprzeglo o numerze kat 415 0374 10 i 624 3158 10 - widzialem gdzies w innym temacie dyskusje ta temat czy bedzie pasowalo do 320d 150km. Potwierdzam pasuje, odczucia? super, roznica jest naprawde kolosalna, jestem bardzo zadowolony, koszt ~1600zl tez nie ma tragedii

Ale nie rozumiem możesz napisać jaśniej co pasuje do czego i jakie masz auto i co zakladales ?

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano

Witam!

Troche pozno sie wlaczam w rozmowe hehe

Widzialem tutaj moj cytat na temat sztywnego kola.

Tak posiadam je w swoim autku. Teraz jezdze juz na nim prawie dwa lata i jak narazie bez wiekszych problemow. I mam nadzieje ze tak pozostanie. Zestaw VALEO. Za calosc zaplacilem jakos 1500 zl. Zrobilem juz na nim jakies 35 tys km. W razie jakis pytan prosze pisac:)

Pozdrawiam!

Opublikowano
Ale nie rozumiem możesz napisać jaśniej co pasuje do czego i jakie masz auto i co zakladales ?
Samochod to e46 compact 2003/10 150 6bieg.
Opublikowano

To może ja coś dodam od siebie :-) sam zastanawiałem się nad zmianą na sztywne koło, ale po konsultacjach :P zamówiłem dwumas :D dostałem zestaw ze sztywnym kołem :evil: rozpakowałem i popatrzyłem sztywne koło jest a amortyzator drgań przeniesiony jest na tarczę sprzęgła ( wygląda inaczej niż zwykła tarcza)

1 pytanie-

czy jak się rozsypie tarcza z tego zestawu to skąd wtedy taką dostać? Sprzedawane są całe zestawy - nie znalazłem tarczy sprzęgłą do sztywnego koła sprzedawanej osobno...

Nie codziennie się wymienia sprzęgło ale każdy wie że łatwo je wykończyć i co wtedy???

Ja nie zaryzykowałem

Oddałem i wymieniłem na cały zestaw LUK-a ( dwumas tarcza docisk łozysko)

Jak na razie 1000km i bajka :D

Opublikowano
Trzeba szukać w używkach z innych modeli i oczywiście podpasować pod wieloklin wałka sprzęgłowego skrzyni biegów, oraz czy wejdzie średnicowo na bieżnie koła zamachowego.
Opublikowano

Witam mam pewien problem i myślę że jeśli umieszczę go w tym temacie to bedzię ok.A więc przy wrzucaniu 1 lub 2 biegu słychać stuknięcie i przy mocnym przyśpieszaniu na przypuśćmy 2 biegu czuć wibracje dochodzące z tylu auta ,i z tego co wiem to gdy gasze auto i nim trzepie to do wymiany są poduszki silnika ?Dodam że gumy na wale powymieniane pare dni temu .Proszę o podpowiedz co to może być.

Pozdrawiam