Skocz do zawartości

320d Ciegno od turbo czy chodzi poprawnie //video//

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam pytanie dotyczace ciegna od turbo (bypas). Eketrozaworek wymieniony ale czy dziala ok, bo przed zapalaniem jest wychylone a pozniej wcisniete.

http://w469.wrzuta.pl/film/8IeRwEwEp5F/dscf4999_1

Przed zapaleniem jest wyciagniete (to rozumiem bo nie ma podcisnienia)

Po zapaleniu jest schowane na max (tego nie rozumiem bo co od niskich obrotow na maxa ma dzialac)

Po dodaniu gazu sie wysuwa spowrotem (dziwne, czyli co sie wylancza, ze juz dosc cisnienia itp)

Wedlu mnie powinno byc wycigniete i jak dodam gazu to sie chowac zeby turbo dalo kopa.

Ja juz sam nie wiem co jest grane.

Opublikowano
Działa jak najbardziej poprawnie gwarantuje to tobie! Po odpaleniu cięgienko sie wciaga aby kierownice spalin optymalnie napedzaly wirnik turbo, po nacisnieciu gazu obroty wzrastaja i nie ma potrzeby tak szybko napedzac turbo (aby nie przeladowalo ) kierownice spalin ustawiaja sie neytralnie. Po wcisnieciu gazu elektrozaworek upuszcza podcisnienie i dlatego ciegienko wraca... Pozdrawiam
Opublikowano

A co może być przyczyną że takie cięgno, ale w E39 530d 2002r 193km wcale nie pracuje. Silnik ma słabą moc i dopiero trochę ciągnie powyżej 3 tyś obrotów.

Został wymieniony elektrozaworek, wyczyszczony Agr, układ dolotowy, sprawdzone wężyki podciśnieniowe, wymieniona odma.

Nie został jeszcze sprawdzony czujnik ciśnienia doładowania. Na kompie podobno nie pokazało błędów.

Na wirniku turbiny nie ma niepokojących luzów.

Mój znajomy ma taki problem i tak pytam z ciekawości - może mu coś podpowiem.

Z góry dzięki i pozdrawiam.

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

Opublikowano
A co może być przyczyną że takie cięgno, ale w E39 530d 2002r 193km wcale nie pracuje. Silnik ma słabą moc i dopiero trochę ciągnie powyżej 3 tyś obrotów.

Został wymieniony elektrozaworek, wyczyszczony Agr, układ dolotowy, sprawdzone wężyki podciśnieniowe, wymieniona odma.

Nie został jeszcze sprawdzony czujnik ciśnienia doładowania. Na kompie podobno nie pokazało błędów.

Zapieczone kierownice w turbinie.

E46 320d 175 PS@365Nm ...by Rogalotti
Opublikowano

Zapieczone kierownice w turbinie.

Na 100% to kierownice w turbinie, czy jest jeszcze jakaś ewentualność?

Czy może to naprawić średnio zaawansowany mechanik, czy raczej turbinę posłać do tych którzy profesjonalnie regenerują?

Czy przy ewentualnym czyszczeniu potrzebne będą nowe uszczelnienia?

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

Opublikowano
moze to naprawic zwykly mechanik tylko nie mieciu z garazu nie jest to skomplikowane poprostu sie czysci nagar ogolnie wszystko jest na wcisk kierownice sie zapiekaja od syndromu "PSJ" :mrgreen: :mrgreen: nie bede tlumaczyc :mrgreen:

bmw e46 330d automat 204 ps

bmw e46 320d manual 150 ps

a3 110 ps ahf

suzuki gsxr 1000 k3 175 ps 0-200 7sek :P

bylo a6 c5 2.5 tdi quattro ake -mile wspomnienie

Opublikowano
moze to naprawic zwykly mechanik tylko nie mieciu z garazu nie jest to skomplikowane poprostu sie czysci nagar ogolnie wszystko jest na wcisk kierownice sie zapiekaja od syndromu "PSJ" :mrgreen: :mrgreen: nie bede tlumaczyc :mrgreen:

Niezły skrót :mrgreen:

Tylko ten mój znajomy tak raczej nie jeździ (no chyba że jego żona).

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

Opublikowano
Dziekuje za wypowiedzi :) No juz wiem ja to dziala ale nadal mocy malo wiec jak turbio niby OK to tylko czujnik cisnienia zostal i przeplywka. Bez kompa chyba nic nie kupuje. W miedzy czasie wymiana poduszke silnika bo te drgania dobijaja :)
  • 1 rok później...
Opublikowano

Podepnę się pod temat.

Sprawa wygląda tak że po odpaleniu samochodu cięgno w gruszce w ogóle się nie chowa i podczas przy gazówki żadnej reakcji cięgna. Czy to może być przyczyną braku odpowiedniej mocy samochodu? Czy to objaw "padniętej" gruszki czy zapieczonych łopatek ? pod komputerem wyskoczył mi błąd : "charge air-pressure control 65"

Proszę o pomoc, gdyż czyściłem już EGR i i dwa elektrozawory, jeden od turbiny, drugi od ERG i dalej brak mocy. Jak można sprawdzić czy elektrozawory działają poprawnie?

Opublikowano
nie zawsze! przyczyną może być pompa vacum, nieszczelność układu vacum. Czy pedał hamulca jest twardy i hamowanie przypomina bardziej SPOWALNIANIE??
Opublikowano

Twardy nie jest, i jak mocno depne w pedał to hamuje mocno aż załącza sie ABS i czuć bicie w pedale hamulca.a nieszczelny układ może powodować brak odpowiedniego podcisnienia i brak ruchu cięgna geuszki? A jak sprawdzić vacumpompe? Wężyki też zmieniłem(ale nie wszystkie) i jest tak że jak ściągnę przewód z elektrozaworu który idzie do gruszki to jest zasysane powietrze, tylko ciekawe czy nie za niskie jest to Ciśnienie bo nie zasysa cięgna gruszki. bo jak strzykawką zasysam przez przewód to cięgno się chowa, może jest zła vacumpompa i nie daje odpowiedniego podciśnienia, a może po prostu jest padnięty elektrozawór sterujący turbinką bo tak bym tłumaczył ten błąd. sam już nie wiem, może zacząć teraz od zmiany elektrozworku i zobaczyć czy wróci moc i gruszka zacznie poprawnie pracować. A gdyby były zapieczone łopatki turbiny to dało by się ruszyć to cięgno ręcznie, czy stawiało by opór?

CO do czujnika w kolektorze to też czyściłem i bez zmian, tylko zaczął czasami falować silnik i w okolicach 2tys obrotów czuć taki przeskok jakby przez chwile się spalinami zamulił. mi się wydaję ze to mogą być padnięte te elektrozaworki, a jest jakiś sposób żeby je sprawdzić?

Przy okazji zapytam, czy jak spalą sie 2 świece żarowe lub nie będą odpowiednio dogrzane to istnieje możliwość nie odpalenia samochodu?

Opublikowano

jeśli heble są w porządku to pompka vacum jest sprawna. Twoim problemem jest zaworek N75 sterowania turbiny. Wymień na nowy i po kłopocie.

czy jak spalą sie 2 świece żarowe lub nie będą odpowiednio dogrzane to istnieje możliwość nie odpalenia samochodu?

nie w tych temperaturach...w zimę rozruch będzie trudniejszy.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
wymieniłem świece( w tym jedna urwałem :/ ) 3 były spalone, problem z odpalaniem tkwił w zapowietrzającym się układzie paliwowym, dokładnie przy filtrze paliwa. kolejnym etapem będzie wymiana elektrozaworu N75 , czy to jest ten co steruje turbinką? i czy te dwa elektrozawory ( od erg i turbo są takie same jeśli chodzi o parametry i funkcje?)