Skocz do zawartości

dziwna sprawa- amortyzator

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Vitam! Od niedawna jestem posiadaczem mojego pierwszego BMW (320D tourning 2002r). Przed kupne sprawdzałem samochód i wszystko było cacy oprócz tylnego amortyzatora. test pokazał 64 i 63%, jednak mechanik przy oględzinach stwierdził że amor jest padnięty, wyciekł i do wymiany. Czemu jednak test pokazał 63%? to jak z tym amorkiem działa czy nie?! Teraz zastanawiam sie amortyzatory jakiej firmy wybrać. Dlatego proszę o rade.

Sprawa druga zalany był Shell 5W40 ale ja kupilem Castroll Edge 5W30 wydaje mi się że zrobiłem dobrze, a nie byłem pewien czy moge zalac Edge 0W30. Autko ma 192tys przebiegu

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witaj mozesz smialo zalac castrolem ja tez na nim smigam,poprzednik jezdzil na mobilu,a co do amortyzatora jak widac ze amor jest tlusty znaczy ze olej wyciekl i wymianka
Opublikowano (edytowane)
wymienie nie wiem tylko jakiej firmy kupic, no i jeszcze kwestia gas/olej?? Edytowane przez Donpanda
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Amory możesz śmiało wymienić. Ja w poprzednim aucie czyli też e46 miałem podobny przypadek z amorami z tyłu. Miałem prawy mokry a na stacji pokazał 67% sprawności ale na szybkich zakretach auto się kładło tyłem i trzeba było uważać. Lepiej wydać te 600-700zł i bezpiecznie jeździć.
Krzysztof
Opublikowano
to jaką Firmę kris byś polecił bo głównie o to mi tu chodzi. w czwartek mam wolne a na piątek wieczór chciałbym mieć to już wszystko zrobione, będe jeszcze wyminiał wszystkie filtry, a pierwszy raz bede wymienial coś w beci, wiec chciałbym wcześniej wszystko kupic zeby od rana na spokojnie zaczać :D
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja kupiłem sachs'a. Lekko się zdziwiłem jak wyjąłem stare z tyłu i oprócz logo BMW było małymi literami napisane ... Sachs Bodge :norty: Dobre są też Bilsteiny ale to już zależy ile chcesz wydać. Ja staram się nie oszczędzać jeżeli od tego zależy moje bezpieczeństwo. Acha oprócz amorów kupiłem odboje, osłony ochronne i górne łożyska. Wszystko wyniosło ok 900-1000 pln. Ja miałem sedana do kombi chyba będą trochę "mocniejsze" ale cena powinna być zbliżona.
Krzysztof
Opublikowano

znalazłem w IC takie amorki Sachs'a i mają taki opis:

"Zawieszenie: dla pojazdów z wyposażeniem na trudne warunki drogowe"- 340zł

i tak zastanawiam sie czy do mojego kombi beda dobre

i jeszcze pytanie: czym różnią sie amorki na dwururce od tych z jedną rurą?? i które lepsze

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
kolego najlepiej jak bys sobie rozkodował swój nr VIN wtedy bedziesz wiedział jaki masz zawias i akie amorki masz kupic. Mozesz mies zawieszenie M , sportowe dostosowanie podwozia no albo te o którym pisałes

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano
Dobra panowie jutro lece po amorki. Którą firme wybrac SACHS czy KAYABA? Czym różnią się amorki z dwururką od tych z jedną? KAYAB'y jest np. jeden model z jedną rurką, "dla samochodów bez techniki M" myślałem że te z jedną są sportowe, ale z tego wynika że nie koniecznie. Pomóżcie panowie bo jutro zakupy, w czwartek montaż a w piątek długa trasa. W przyszłości zdarzy mi się też ciągać przyczepe, to pewnie też ma znaczenie przy wyborze amortyzatora.