Skocz do zawartości

320D 136km - Jaki filtr ODMY??

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Czyli rozumiem że w rzeczywistości spalanie też spadło?? bo to co pokazuje komputer można se wsadzić....

Rozumiał bym różnice 0,5L ale 2 czy 3L to nie jaże , no ale trudno, zobacze czy u mnie jak wymienie to będzie mniej palić

Pozdrawiam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kupiłem filtr odmy a raczej separator z końcówką 224, wyjąłem u siebie i okazuje się że mam zwykły filcowy filtr który już zarósł po 7 latach, praktycznie całość była zalepiona. Separator który kupiłem pasuje idealnie i problem mam z głowy,

Wynika z tego że na początku lat produkcji w M47N stosowany był filterek starego typu.

Lepiej bierzcie się za wymianę.

Pozdrawiam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na koniec dodam że jak od rana ruszałem na zimnym silniku to zawsze zamiałczała turbina, po wywaleniu tej zasyfionej odmy nastała cisza, nic nie słychać.
Pozdrawiam
Opublikowano
Ostatnio wymienialiśmy z bratem ten separator we Freelanderze (ten sam silnik co w BMW) i wyciągneliśmy jeszcze fabryczny zestaw (!) Osiem lat bez wymiana, masakra. Na zachodzie mają serwis w dupie chyba bardziej niż w Polsce. U nas auto to jest precjozo, a na zachodzie przedmiot codziennego użytku jak buty czy ekspres do kawy. Tanie jak się popsuje to sę zmieni na nowy.
  • 4 miesiące temu...
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Odkopie trochę temat bo już się pogubiłem

Moje auto 320d 136 KM. (produkcja: listopad 2000)

1. Znaczy się mam filtr odmy taki filcowy ?? ??

2. Czy do wersji 136 konnej można założyć filtr (separator plastikowy) ???

3. Kupując w ASO dostane filcowy filtr ?? czy dostane już plastikowy ?? Czy mogę sobie wybrać jaki chcę ??

4. Jeśli muszę zakładać filtr filcowy to czy muszę wymieniać razem z obudową czy wystarczy że wymienię sam filcowy wkład (ASO sprzedaje same wkłady czy tylko cały komplet z obudową?) ??? różnica w cenie ok 90 zl więc warto wiedzieć zawsze na bro więcej zostanie :]

BMW E46 320D 2000r.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Niedawno tez wymienialem odme niebawilem sie w filterki itd kupilem caly komplet w serwisie i wszystko gra,dali co trzeba
Opublikowano
Niedawno tez wymienialem odme niebawilem sie w filterki itd kupilem caly komplet w serwisie i wszystko gra,dali co trzeba

Czyli jak rozumiem kupiłeś odmę z separatorem plastikowym?... :norty:

Opublikowano
No właśnie czy jest odma do 136KM w postaci plastikowego separatora a nie filcowego filtra?? Jeśli nie to czy wymieniać sam filcowy wkład z uszczelką za 90 zl czy całą odme z plastikowa obudową za 170 zl
BMW E46 320D 2000r.
Opublikowano

Obudowy sa inne. Wiec nie wiem jak chcecie ta z filterkiem zamontowac. Mozna cos tam podpilowac ale czy warto i czy bedzie dzialac to niech kazdy sam decyduje.

Ta dla 150km (ta sama co rover 75 2.0cdti) to lustrzane odbicie tej od 136km.

150km

http://images46.fotosik.pl/203/dbbe88260fa1b8bb.jpg

136 km

http://img718.imageshack.us/img718/3401/992915380.jpg

Opublikowano
OK czyli do 136 jest tylko filcowy filterek. To teraz jeszcze pytanie czy jest sens zmieniać tą obudowę czy wystarczy sam filcowy filtr (a obudowę wyczyścić ??
BMW E46 320D 2000r.
Opublikowano
Bylo juz na forum. Niby filterek co 70 000 km (~4 zmiany oleju) a calosc co 120 000. Ale jak nikt przed toba nie wymieniał jeszcze to sprawa raczej prosta -> całość. W obudowie jest zawor podciśnienia i dostaniesz nowa uszczelke pod obudowe przy zakupie.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
OK czyli do 136 jest tylko filcowy filterek. To teraz jeszcze pytanie czy jest sens zmieniać tą obudowę czy wystarczy sam filcowy filtr (a obudowę wyczyścić ??

Tak jest sens wymiany calego kompletu niezluj paru zlotych i zrob to jak nalezy a nastepne wymiany to tylko san filterek wymienisz

Opublikowano
Bylo juz na forum. Niby filterek co 70 000 km (~4 zmiany oleju) a calosc co 120 000. Ale jak nikt przed toba nie wymieniał jeszcze to sprawa raczej prosta -> całość. W obudowie jest zawor podciśnienia i dostaniesz nowa uszczelke pod obudowe przy zakupie.

no to wszystko jasne, jutro wizyta w ASO

pozdrawiam

BMW E46 320D 2000r.
  • 2 lata później...