Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam Panowie,ostatnio założyłem 4 nowe amortyzatory sachsa do mojej e 46 i na pierwszy rzut oka widać że przód mam wyżej niż przed wymianą,a przecież amory z tego co wiem nie mają wpływu na wysokość nadwozia.Dodam że z tyłem nic się nie zmieniło.Mam opcję "226"

-sportowe dostosowanie podwozia.Założyłem dedykowane amory.Co może być przyczyną że przód mi się podniósł? jestem pewien że to nie złudzenie.pozdrawiam

Opublikowano
Mylisz się kolego. Amortyzatory mają jak najbardziej wpływ na wysokość auta. Opowiem może na własnym przykładzie w E39. Kupiłem komplet 4 sprężyn KAW 50/20. Założyłem do fabrycznych Bilsteinów B4 i auto ani centymetra nie zeszło. Co gorsza, mechanik nie chciał mnie wypuścić z garażu, bo powiedział, że na wyboju sprężyna może wylecieć z zamka. Jedynym wyjściem było kupno krótszych amortyzatorów (Sachs Advantage). Po wymianie kompletu samochód wreszcie usiadł. Wniosek z tego taki, że dobór amortyzatora ma jak najbardziej znaczenie jeżeli chodzi o wysokość samochodu.
Opublikowano

Panowie dzięki za Wasze odpowiedzi.Ja jednak będę się upierał przy tym że po wymianie amorów nadwozie w moim przypadku jest wyższe /ale tylko z przodu/,i zgłupiałem w końcu co może być przyczyną bo w większości kogo się nie zapyta to twierdzi że amory na to nie mają wpływu.Ja założyłem właśnie sachsa advantage + nowe odbojniki. Dodam jeszcze że nawet prawdopodobnie jakość prowadzenia się popsuła zwłaszcza w ostrych np.90 stopni zakrętach.Przednia oś mi się ślizga w taki sposób w jaki wcześniej tego nie było.Mam po prostu wrażenie że przód nie jest dobrze dociążony właśnie przez podniesiony środek ciężkości.Od razu po wymianie jak zjechałem z podnośnika to zobaczyłem że przód mam wyższy,ale pomyślałem że to ze względu na to że zawias musi się ułożyć,ale zrobiłem już na pewno z 5 tysięcy i nic się nie zmieniło.Poza tym teraz jak np. muszę wjechać na podnośnik to te "łyżki" ,które się podkłada pod poduszki wchodzą łatwiej niż

wcześniej /nie trzeba aż tak mocno łapać za błotnik/, /"Łyżki" oczywiście są w najniższej pozycji,tak jak zawsze./.Nie wiem co o tym wszystkim myśleć.pozdrawiam