Skocz do zawartości

E34 520i 1990 problem z odpalaniem na zimnym

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

jestem nowym uzytkownikiem, autko kupiłem jakieś 3 tygdnie temu, usunąłem pierwsze usterki i niestytety zrobiło się chłodniej i pojawiły się kolejne. Auto ma problem z odpalaniem na zimnym, rozrusznik kręci, czasami załapie na pół sekundy (już jakby się rozkręcał) i gaśnie a czasami kręci i nic. Jak było ciepło, powyżej 20 stopni i postał 3-4 dni to też nie łapał za pierwszym razem, odpalał po 3-4. Dzisiaj rano przy ok 13 stopniach kręciłem kilkukrotnie i nic.

Wstępnie myślę o wymianie świec, nie wiem kiedy poprzedni właściciel to robił, czyszczenie styków przy kopułce. Przeczytałem też gdzieś, że może to być problem z czujnikiem temperatury silnika. Kable chciałbym zostawic na koniec bo to większy wydatek. Będę wdzieczny za wskazówki jeżeli ktoś miał podobny problem. Ewentualnie jeżeli znacie na terenie Krakowa jakieś dobre zakłady, osoby, które mogą sprawdzić samochód na komputerze - proszę o info.

Auto jeździ na na lpg i benzynie, odpalam tylko na benzynie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W pierwszej kolejności czujnik temp płynu i przewody(ale jeżeli chodzi o przewody to powinien przeplatać i zapalić)Chyba że jedno i drugie do wymiany?
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
Opublikowano

Akumulator jest jak najbardziej sprawny, rozrusznik kręci bezproblemowo.

Skłaniam się ku czujnikowi temperatury. Jak samochód załapie to nie podnosi obrotów, trzyma ok 700 obr/min. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, moze jakies zdjęcie gdzie ten czujnik się znajduje. Wiem jak go sprawdzić, tylko najpierw muszę go zlokalizować i wymontować. Jeszcze jedno pytanie, przy tych silnikach jest automatyczne ssanie, czy jest jakaś pożliwość mechanicznego podniesienia ssania podczas odpalania?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Czujnik temp nr 14

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=HB11&mospid=47369&btnr=11_0788&hg=11&fg=35

Nie ma możliwości zwiększenia obrotów(no chyba że będziesz grzebał przy przepustnicy ale odradzam)Wyczyść krokowca.

Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.