Skocz do zawartości

getrag 260.0.1346.90 jaki olej do takiej skrzyni ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

może ktoś mi pomoże :)

mam taką skrzynię w e30 i chciałbym wymienić w niej olej , nie ma żadnych naklejek więc nie wiem jakim ja zalać :(

czy można dojść do tego po tych numerach?

Opublikowano
jak nie ma blaszek koloru pomaranczowego albo zielonego to zwykly przekladniowy 85W90 i najlepiej GL3 maks GL4

szukałem na allegro i cieżko znaleźć GL3 :) ?

Opublikowano
obojetne co mu zalejesz moze to byc zwykly HIPOL i tez pojedzie, z tym ze moja sugestia jest taka zeby nie zlewac strarego tylko dolac ubytek, bo jak na auto z pol milionowym przebiegiem skrzynia moze zaczac szumiec po takim zabiegu
Opublikowano
obojetne co mu zalejesz moze to byc zwykly HIPOL i tez pojedzie, z tym ze moja sugestia jest taka zeby nie zlewac strarego tylko dolac ubytek, bo jak na auto z pol milionowym przebiegiem skrzynia moze zaczac szumiec po takim zabiegu

braków nie mam , chodzi mi o wymiane na świerzy

i skąd ta sugestia takiego przebiegu ? :lol:

Opublikowano

Witam

Wszystkie oleje mineralne do skrzyń biegów o klasie gęstości SAE80 spełniające specyfikację MIL-L-2105 lub API-GL-4. Można zalać ATFem (najlpiej DII), można też olejem mineralnym o niższej klasie gęstości, jeśli skrzynia ma chodzić lekko, np SAE40.

AMEN :]

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

Opublikowano
a probowales swaja zalewac atf, jezeli nie ma zadnej blaszki????

Witam

Jeśli do mnie pytanie, to tak. Miałem w poprzednim aucie (e30,316i) skrzynię zalaną ATFem i dwa lata śmigałem bez problemów i kłopotów z wrzuceniem biegu w zimie. Z tego, co się orientuję to w e30 nie ma żadnych blaszek kolorowych na skrzyniach.

Pozdrawiam

Opublikowano
To ze masz tam 5 pagonow to nie znaczy ze sie znasz, naprawiam takie trupy od prawie 20tu lat i jakbys kiedys byl np pod 325iX( ze szwajcarii) albo pod M3 e30 to bys widzial piekna zielona blaszke i sprobuj tam wlac atf powodzenia, a widzialem juz rozne wymysly polskich jasko mechanikow od ursusa albo zetora i wierz mi ze bys sie zalamal zlewajac olej ze skrzyni z ktorym splywaja trociny. Po za tym widzialem juz zielona blaszke w 518i z M43 i w jakiejs e30 tez. Moze w e30 nie bylo blaszek ale skad mozesz wiedziec po ilu jasko mechanikach jest jego auto moze ktorys wsadzil skrzynie z emki kupujac na szrocie skrzynie za 150 zl bo idiota ze szrotu nie wiedzial ze to z MPowera. Takze nie wmawiaj mi glupot bo wiem co naprawiam, a to ze mam jedno koleczko a nie 5 pagonow nic nie znaczy, a to ze jestem na tym forum to tylko dlatego ze od roku mialem zagryche co gorsza ze swoim autem i nikt z tego forum nie umial mi pomoc nawet tacy fachowcy z 5 pagonami i na koniec jak juz sobie sam poradzilem znajduja sie fachowcy ktorzy mnie pouczaja jak mam uzywac auta z gazem, ale jak ja montowalem pierwsze w polsce instalacje gazowe to wam mamusie podcieraly nosy!! A teraz kolego mozesz mnie wyrzucic z tego smiesznego forum bo i tak ja sie tutaj niczego nie dowiem czego bym nie wiedzial!! CIAO
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Co do blaszek nie wiem jak to jest w e30, ale w mojej nie było żadnych kolorów. Po prostu zminiałem olej i patrze a ty czerwony, normalnie jak atf, wiec wlałem mu taki (mobil 220) i śmiga aż miło. Po wymianie jakieś rok temu i przejechanych 40 tysiącach nic się dzieje. Ale fakt nie każda skrzynia chodzi na tym oleju i odwrotnie.

pozdro

Opublikowano
To ze masz tam 5 pagonow to nie znaczy ze sie znasz, naprawiam takie trupy od prawie 20tu lat i jakbys kiedys byl np pod 325iX( ze szwajcarii) albo pod M3 e30 to bys widzial piekna zielona blaszke i sprobuj tam wlac atf powodzenia, a widzialem juz rozne wymysly polskich jasko mechanikow od ursusa albo zetora i wierz mi ze bys sie zalamal zlewajac olej ze skrzyni z ktorym splywaja trociny. Po za tym widzialem juz zielona blaszke w 518i z M43 i w jakiejs e30 tez. Moze w e30 nie bylo blaszek ale skad mozesz wiedziec po ilu jasko mechanikach jest jego auto moze ktorys wsadzil skrzynie z emki kupujac na szrocie skrzynie za 150 zl bo idiota ze szrotu nie wiedzial ze to z MPowera. Takze nie wmawiaj mi glupot bo wiem co naprawiam, a to ze mam jedno koleczko a nie 5 pagonow nic nie znaczy, a to ze jestem na tym forum to tylko dlatego ze od roku mialem zagryche co gorsza ze swoim autem i nikt z tego forum nie umial mi pomoc nawet tacy fachowcy z 5 pagonami i na koniec jak juz sobie sam poradzilem znajduja sie fachowcy ktorzy mnie pouczaja jak mam uzywac auta z gazem, ale jak ja montowalem pierwsze w polsce instalacje gazowe to wam mamusie podcieraly nosy!! A teraz kolego mozesz mnie wyrzucic z tego smiesznego forum bo i tak ja sie tutaj niczego nie dowiem czego bym nie wiedzial!! CIAO

Witam

Skąd ta wrogość Czacha?? Czy napisałem coś, czym Cię uraziłem, czy wmawiam Ci coś?? Co do blaszek - napisałem,że z tego co się orientuję to ich nie ma,co oznacza, że ja takiej nie spotkałem i nic więcej. A skąd wiem, jaką skrzynię ma autor tematu? Zwyczajnie bardzo dokładnie napisał jaką ma skrzynię w tytule tematu. I nie jest to skrzynia od M3, ani od iX. Spuść trochę z ciśnienia, bo jeszcze jedna taka dygresja-agresja bez żadnego powodu i dostaniesz ostrzeżenie. Nie zamierzam Cię z tego forum wyrzucać, tak samo jak nie zamierzam Cię tu trzymać na siłę - zapewniam. Jeśli masz wiedzę, to się nią dziel, a jeżeli masz zamiar się wyżywać, bo jesteś niespełniony, to rób to w garażu naprawiając te wszystkie emki i montując pierwszy w Polsce gaz. Jedyne czego się tu od Ciebie wymaga, to przestrzeganie regulaminu.

Pozdrawiam