Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
wlasnie skonczylem i poszlo rzeczywiscie banalnie , filtr knehta byl chwilowo niedostepny wiec boscha kupilem z aktywnym weglem, zobaczymy, mam nadzieje ze bedzie gitarka, byl jeszcze filtron za polowe ceny ale jakos neee:P) dodatkowo pianke czyszczaca uzylem cala operacja 30 min przez czekanie az pianka odparuje na wlaczonym silniku
  • 4 lata później...
Opublikowano
Odgrzeję kotleta i zapytam. Jest jeden filtr powietrza kabinowy ten pod maską jak na filmiku, czy przypadkiem gdzieś w kabinie jest schowany jeszcze jeden jakiś inny hmmm???
Jedź szybko tam gdzie wolno :)
Opublikowano
Wolę zapytać bo pamiętam w peugeocie tak miałem, ale dziękuje :cool2:.
Opublikowano
Nie, nie chodzi o zapach po prostu pytam bo kiedyś z takim czymś się spotkałem, a BMW może nie chciało być gorsze i też dało. Kto pyta nie błądzi jak to się mówi Jutro jadę po filtr wezmę klucz 8mm nasadowy i zmienię sobie filtr :D. Oczywiście wezmę ten z aktywnym węglem.
  • 1 rok później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dziś wymieniłem filtr na węglowy KNTECH, zastanawiam się przypadkiem czy gdzieś nie ma drugiego?

http://www.bmwstore.pl/pl/katalog/diagram/11_5736-zestaw-serw-inspekcja-i-wymiana-oleju/vE097423

Według linka powyżej widać, że jest jeszcze jakiś filtr w kształcie walca...

Nie masz jest tylko jeden.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Pytanie: jak czesto zmieniacie filtr kabinowy ?

Mam dylemat, bo zmienialem rok temu w czerwcu +ozonowanie, ale od tego czasu zrobilem max 8tys km (w zimie auto wyjezdzalo z garazu raz na tydzien-poltora, prawie tylko w bezdeszczowe/bezsniegowe dni). Pozatym auto 80% przebiegu w trasie+ miasto (ale w kurzu niejezdze)

Jest sens wymieniac ? *niechodzi o oszczednosc a o sens takiej wymiany w tej sytuacji, bo jak nietrzeba to kase wydam na co innego*

I druga sprawa:

Na ta chwile klima dobita i uzylem srodka PLAK ARCTIC: (w boze cialo szybka akcja, nic innego niebylo)

http://e-katalog.intercars.com.pl/#/produkty/3122223533331-PLAK_AIRCLIM_150ML_VANILL-preparat-do-odgrzybiania-typu--calagranat-cala.html

Efekt ? - po dluzszej jezdzie jak zostawie auto w sloncu i odpale po 10 minut chwilke czuc zapach "grzyzbow z lasu" :) *niejest to stechlizna, czy zapach skarpet*

NIewiem co jest grane :shock: Pewnie sie wybiore na ozonowanie znowu w tym sezonie, ale dziwna akcja z tym plakiem. Mialem kilka aut z klima i wiem jak smierdzi klima- u mnie zpaach jest nieco inny i tylko po chwilowym postoju po dluzszej trasie.

Opublikowano

OK widze, ze brak odpowiedzie wiec ten temat odpuszczam, ale...

Pytanie: czy ozonowanie moze uszkadzac/utleniac parownik klimy ? *czyli pojawiacy sie czasem problem w e90.

Ultradzwieki sa dwukrotnie drozsze, ale jesli OZON ma mi zniszczyc parownik to niebde sie zastawial.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Pytanie: czy ozonowanie moze uszkadzac/utleniac parownik klimy ? *czyli pojawiacy sie czasem problem w e90.

Ultradzwieki sa dwukrotnie drozsze, ale jesli OZON ma mi zniszczyc parownik to niebde sie zastawial.

Myślę, że użycie preparatu Plack było błędem. Kiedyś też tak zrobiłem i długo nie mogłem pozbyć się tego smrodu.

Teraz używam wyłącznie preparatów WURTH i CRC.

Opublikowano

Myślę, że użycie preparatu Plack było błędem. Kiedyś też tak zrobiłem i długo nie mogłem pozbyć się tego smrodu.

Teraz używam wyłącznie preparatów WURTH i CRC.

Niewiem, czy to wina plaka, ale byc moze. Jak sie pozbyles smrodu ?

Niewiem, czy ozon ma jakikolwiek wplyw na utlenianie parownika i chyba tu nieuzyskam odpowiedzi.

Opublikowano

Dzis bylem na ozonowaniu. Czas 30min.

Plak cos zasyfil, tylklo pytanie co ?, mogl sie dostac do filtra pylkowego jesli zaieg byl robiony na obiegu wewnetrznym ? Bo jesli nie to zmiana filtra nic nieda.

• 3 lata później...
Opublikowano

Odkopuje stary temat.

Mam problem z montazem obudowy fitra kabinowego. Otwory montazowe (podszybie plastik) sie lekko "wyrobily" i oryginalne sruby wchodza zbyt luzno i przeskakuja. NIetrzymaja dobrze obudowy filtra - te dwie sryby przy uszczelce od strony silnika. Czy niemacie z tym problemu ?

Przy okazji wlasnie z powyzszego powodu jedna sruba sie poluzowala, odkrecila i gdzies zaginela. Szukalem na realoem i bmw parts i niemoge znalesc nr katalogowych tych srub -jesli wiecie jak ich szukac to poprosze o podpowiedz. ( 2 sruby montazowe obudowy filtra kabinowego - te przy uszczelce od strony silnika), chyba, ze macie jakis patent na to, bo pewnie bede musial co pokombinowac.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Co dadzą Ci takie same śruby jak miałeś? Też wypadną, dopasuj coś czarnego o większej średnicy i tyle, tylko nie do regipsów :lol:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Co dadzą Ci takie same śruby jak miałeś? Też wypadną, dopasuj coś czarnego o większej średnicy i tyle, tylko nie do regipsów :lol:

W sumie racja, tylko niebardzo mam pomysl gdzie taike sruby szukac, zeby to jakos wygladalo pod maska. Chyba jedyne wyjscie to pomierzyc i szukac troche wielszej srednicy od innych aut gdzies w sieci bo w marketach budowlanych to znajde same do plyt gipsowych :)