Skocz do zawartości

320d stukanie z tyłu? okolice górnego mocowania amortyzatora

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam 320d touring 2000r 136KM

ostatnioo coraz głosniejsze i denerwujące mam stuki na dziurach dochodzące z okolic górnego mocowania amortyzatora po prawej stronie co tam sie mogło wyrobić zużyć ? czy ktoś dobierał sie do amora z tyłu w touringu? czy poradze sobie sam z wymianą ?(posiadam podstawowe narzędzia umiejętności, kanału brak)

Dodam ze wykluczm stuki zawieszenia ( sprawdzenie/wymiana u mechanika gum, simerblocków, wymiana wszystkiego co było złe na nowe 2 miesiące temu)

Słychac to na dziurach gdzieś za głową pasażera na tylnej kanapie po prawej

Opublikowano
Może sprawdź poduszkę amortyzatora, koszt to około 30zł a wymiana naprawdę prosta. Mi kiedyś ona właśnie wydawała takie metaliczne stukanie szczególnie na kostce.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
dokładnie tak jak kolega wyżej napisał. Do wymiany poduszka amortyzatora cena 16 zł za sztuke. MEYLE HD utwardzona cos ok 30 zł za sztuke

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano
Mam dokładnie to samo. Głuche stuki z tyłu po prawej stronie. Zawieszenie , gumy sprawdzone kilka razy. Niby wszystko OK. Chyba wymienię obie poduszki na raz (prawą i lewą). Jak pomoże to napiszę.

Był: Nissan Almera 1.5, 2001

Był: VW Passat 1.8,1999

Jest: BMW 318 E46,2000

Opublikowano
Może sprawdź poduszkę amortyzatora, koszt to około 30zł a wymiana naprawdę prosta. Mi kiedyś ona właśnie wydawała takie metaliczne stukanie szczególnie na kostce.

Tak jak ziomek.....dokladnie . PODUSZKI- ja to zrobiłem oid razu po sprowadzeniu auta do polski- tam bylo cicho a na naszych dziurach stukało.

Wymiana banalanie prosta. Odginasz tapicerke w bagarzniku, wykrecasz amorka, kluczem przytrzymujesz trzpień amorka a innym odkrecasz nakretke.zamieniasz poduszke i montujesz.

Opublikowano

Radzę się dokładnie upewnić, żebyś na darmo nie płacił.

Parę dni temu, głowę dał bym sobie uciąć, że stuki słychać na górnej częsci amora, za zagłowkiem tylnej kanapy.

Dobrze że mnie pokusiło, sprawdzić jeszcze tuleje ławy tylnej. Okazało się że wszystkie cztery do wymiany.

Ludzie, często wymieniają tuleje wachacza tylnego ( te przy progach ) i myślą że napewno zawiecha jest ok... bo wymieniali niedawno.

Tulejek jest trochę w zawieszeniu i tak samo mogą się uszkodzić, choćby ze starości.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mam dokładnie to samo. Głuche stuki z tyłu po prawej stronie. Zawieszenie , gumy sprawdzone kilka razy. Niby wszystko OK. Chyba wymienię obie poduszki na raz (prawą i lewą). Jak pomoże to napiszę.

miałem dokładnie tak samo tez z prawej strony, dziwnym trafem zuzywaja sie one szybciej. Moze dlatego ze w e46 ta prawa strona nizej stoi

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano (edytowane)

Wymieniałem poduszki pod tylnymi amorkami wczoraj. Co do wymiany to jest może i prosta , ale dość czasochłonna. Jeżeli ktoś to robi pierwszy raz , jak ja ,niech szykuje 3 godziny.

W wersji Touring z 1 -1.5 godz czasu schodzi ze zdemontowaniem tapicerki z całego bagażnika. Trzeba uważać by nie połamać całej masy plastików. Nie można odgiąć , jak ktoś wcześniej pisał , kawałka tapicerki żeby dostać się do śrub, trzeba zdemontować tapicerkę prawie do blachy. Wszystkie boczki, nawet osłony mocowań pasów. Później ze 30 min na składanie.

Kilka rad:

- przygotować nietypowe klucze np. 16 płaski

- konieczne klucze nasadowe długie np. 10 , najlepiej grzechotki

- torksy , chyba 4-ka

Jak to przy rozbieraniu bywa , śruby nie zawsze chcą się odkręcić itp. więc trzeba mieć jakiś odrdzewiacz. Bardzo istotna uwaga : żeby wyjąć amortyzator nie trzeba odkręcać jego górnej śruby - tej trzymającej poduszkę od góry. Wystarczy odkręcić 2 śruby mocujące poduszkę do nadkola, odkręcić i wyjąć śrubę na dole amortyzatora i już można wyjąć cały amortyzator. Wspomnianą śrubę na końcu amorka można sobie na spokojnie wykręcić poza autem . Jest to duże ułatwienie. Ja musiałem się posiłkować imadłem i wcale nie było łatwo- były strasznie zapieczone.

Stare poduszki nie były wcale w takim strasznym stanie , prawa miała lekko pękniętą gumę i poddawała się pod silnym naciskiem.

Po całej operacji bardzo miłe zaskoczenie - tył jak nowy , super wytłumienie, zero stuków. Jednym słowem POMOGŁO .

Przy okazji warto wymienić osłony amortyzatorów i odboje (u mnie były popękane).

Koszt: poduszki Topran po 2x17 zł ,(Febi ok 45zł /szt) odboje 2x 13 zł, osłony amorków 2x12 zł. Koszt robocizny w warsztacie wyniósłby ok. 100 zł ,ale wolałem to zrobić sam bo po warsztatowej wymianie pół plastików w bagażniku byłoby pewnie połamanych.

Edytowane przez slawoj78

Był: Nissan Almera 1.5, 2001

Był: VW Passat 1.8,1999

Jest: BMW 318 E46,2000

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
a co to dokladnie sa te poduszki, chodzi o odboje???

e34 520i '90 M50B20; 2006-2007

e34 520i '94 M50B20; 2007-2009

e46 320d '02 M47N; 2009-2015

e91 318d '09 N47; 2015-....

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam.Ostatni zauważyłem stukanie ,z tyłu po prawej stronie.Na kostce nic nie puka dopiero powiedzmy jak najadę kołem na głębsza nierówność typu zapadnięty w asfalcie kanał,to słychać pojedyncze stuknięcie.

Doradźcie czy to ta poducha?

Bezpieczeństwo Moc Wygoda
Opublikowano
Witam.Ostatni zauważyłem stukanie ,z tyłu po prawej stronie.Na kostce nic nie puka dopiero powiedzmy jak najadę kołem na głębsza nierówność typu zapadnięty w asfalcie kanał,to słychać pojedyncze stuknięcie.

Doradźcie czy to ta poducha?

Najprawdopodobniej w tym przypadku masz do wymiany tuleje wahacza podprogowe. Czyli te które są pod progiem bliżej zewnętrznej strony auta. Ale musisz sprawdzić dla pewności, zanim zaczniesz wymieniać

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Może ktoś wie o co chodzi z tym, że w Touringu automacie E46 2005 w trakcie postoju na D z wciśniętym hamulcem też coś stuka na tylnym po lewej stronie, ale właśnie tylko na zahamowanym biegu Drive. :?:
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Mam pytanie? czy jest możliwe ze wybite mocowanie górnego amortyzatora może być odpowiedzialne za kołysaniem dupą samochodu na nierównościach...
Opublikowano

Teoretycznie wszystkie luzy w zawieszeniu mają większy lub mniejszy wpływ na zachowania nadwozia.

Przy mocowaniu amora dodatkowo słyszał byś stukania.

Jeśli to co opisujesz porównać można do przestawiania (uskoku) tyłu po wjechaniu na dziurę, to polecam ustawić zbieżność tylnej osi.

Opublikowano
Witam! Mam wymienione wszystko co miało luzy. Robiłem zbieżność i asymetrie ale i to nie dało efektu. próbowałem z kołami, bo mam 17 cali225, zakładałem 15cali, lepiej ale nadal pływa? zaważyłem luz na mocowaniu górnego amortyzatora myślę ze to może być też jedna z przyczyn ale mi nic jeszcze nie stuka! jak by ktoś miał coś podobnego to poście.pozdrawiam
Opublikowano
...zaważyłem luz na mocowaniu górnego amortyzatora myślę ze to może być też jedna z przyczyn...

Jeżeli ręczysz za zawiechę i zbieżność a zdiagnozowałeś luz na mocowaniu, to albo dokręć amor i mocowanie do kielicha albo wymień na nowe.

Często luzuje się sam amor od drgań i wystarczy dokręcić do tej poduchy. A jak nie to poduchę wymienić.

Jeśli wszystko inne masz sprawne to powinno przestać.

P.S

Koła nie mają dużego wpływu, jeśli zawiecha nie ma luzów. Ja mam 18" i jest dobrze odkąd ustawiłem zbieżność tylnej osi.

Opublikowano
Można powiedzieć, ze jest to typowy problem w E 46. U mnie wykryty na badaniu okrsowym, tzw. stuk z tyłu zawieszenia. Wymiana objęła dwa łozyska i dwa odboje. Efekt - całkowite wyeliminowanie sktuku, przy jeszcze oryginalnych amortyzaatorach.