Skocz do zawartości

rozrzad e46 320d nie moge zdjac pokrywy rozrzadu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
nie moge zdjac pokrywy rozrzadu odkrecilem wszystkie sruby z zewnatrz i nie da sie jej zdjac .moze jest jeszcze jakas od wewnatrz bloku pomozcie jesli ktos wie ...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Człowieku, mieszasz jak mieszalnik, do czego chcesz się dostać?? Jeśli chcesz zdjąć pokrywę rozrządu to Jakub ma rację że trzymają ją wtryski i pewnie 1000 innych rzeczy, zresztą po tym co piszesz to lepiej zleć to jakiemuś mechanikowi.
Pozdrawiam
Opublikowano

A jaka jest różnica między pokrywą zaworów a pokrywą rozrządu :norty:

A tak na poważnie, to początkującemu mechanikowi pewnie chodzi o tą osłone silnika zeby dostać się np. do filtra powietrza i odmy. Jesli tak, to zapewne nie odkręcileś wszystkich śrub, zapomnialeś o tych z tyłu, przy ścianie grodziowej. Żeby je odkręcić, a najpierw zobaczyć, trzeba zdemontować obudowę filtra kabinowego.

Opublikowano

chlopacy nie mam pojecia przy czym wy kreciliscie czy przy ciagnikach czy przy detach

chce wyjac wal i do tego musze tozebrac rozrzad ,zdjac lancuch z walu wiec nie pierdolcie mi tu o odmie.odkrecilem panewki glowne i korbowodowe i wszystkie sruby z zewnatrz pokrywy i nie chce zejsc wiec pytam czy moze ktos zdejmowal pokrywe od rozrzadu i jak ja zdjal

Opublikowano

Widze ze szykuje sie powazna robota. Ale jesli nie bedziesz precyzyjnie okreslal o co ci chodzi to nie spodziewaj sie ze zgadniemy odpowiedz na twoje lakoniczne pytania, wiec sie nie bulwersuj. Wystarczylo zebys od razu napisal co robisz i na jakim jestes etapie a pewnie dostalbys odpowiedz na jaka oczekujesz i obylo by sie bez sarkazmow.

Wracajac do twojego problemu, to polecam zaopatrzyc sie w TIS (jesli jeszcze go nie masz). W takich powaznych naprawach jest nieoceniony. Pobieznie przejzalem co jest w tym temacie i nie znalazlem wiekszych haczykow. Zakladam ze gore i dol masz juz zwalony w tym glowice i gorna obudowe lancucha rozrzadu, kolo pasowe (tlumik drgan), pompe wody tez. Pozostaje tylko odkrecic 12 srub na okolo dolnej pokryw (w tym jedna na srodku) i pokrywa lancucha powinna zejsc. Ale jest to tylko czesciowo pokrywa lancucha rozrzadu bo ten lancuch co idzie od walu napedza pompe paliwa a dopiero drugi idzie od pompy na rozrzad.

Jedynie co przychodzi mi na mysl to moze podczas sciagania glowicy (a wczesniej walkow) nie zabezpieczyles napinacza hydraulicznego i cos sie zaklinowalo.

• 6 lat później...
Opublikowano

w głowicy pod wałkiem rozrzadu masz jeszcze jedna srobke pod A zdaje sie i jeszcze jedna pod napinaczem paska klinowego trzeba odkrecic ta durza srube imbusem 17mm i jak bedziesz miał zdjete wszystkie graty to ja po prostu zbij naturalnie miske olejowa musisz odkrecic ogolnie kupa roboty mi pekl wal i tez bede demontowal caly silnik na czesci

ps posiadam sprawna głowice po regeneracji pompe paliwa i pare innych rzeczy jesli byl by ktos zainteresowany prosze sie zgłosic tanio sprzedam graty

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Myślę, że po przeszło 6 latach raczej sobie poradził :shock:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.