Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak gaszę autko to słychać taki swoisty zgrzyt - pisk. Raz ciszej, raz głośniej. Mój mechanik mówi, że diesel tak ma.....ale mam wątpliwości.

Aby wyeliminowac tą usterke wymieniłem już :

- pasek

- teleskop napinacza

- rolke napinacza

- łozysko

- pasek

- napinacz "kiwaczka"

troche sie wykosztowałem, a efekt niestety mizerny.

Mieliście podobne doswiadczenia? czy rzeczywiscie tak musi byc ?

pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A ja Ci radze zmienic mechanika sam widzisz ze opowiada głupoty i karze Ci wymieniac wszystkie rzeczy po kolei

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

• 3 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Opublikowano
Mam to samo w 330d i na 100% dwumas ale narazie jeżdże dopuki nie padnie całkiem. Jeśli cię denerwuje bardzo to trzeba wymienić koszt około 2000zł z robocizną!!! :D pozdrawiam.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak gasisz silnik i masz zgrzyt i pewnie nawet tak silnikiem dosyć zatrzęsie to na 99 masz koło dwumasowe. Niestety bez wyjęcia raczej nie da się sprawdzić czy to walnięte koło dwumasowe.

Masz dwie drogi wymiany tego elementu. Albo wymienisz na nowego dwumasa i dasz ok 1750-1800 zł za sam dwumas i 500-600 za sprzęgło, albo dasz 1950-200 tysiące za zestaw zwykłego koła zamachowego z sprzegłem i tłumikami w tarczy sprzęgła ( tak jak w każdym starszym samochodzie). Koło dwumasowe i sprzęgło masz z LUK, a ten zestaw ze zwykłym kołem jest z valeo bo tylko valeo produkuje taki zestaw. Ceny dotycza modelu 136 produkowanego do 2001 roku. Niestety do 150 po 2001 roku nie występuje taki zestaw.

pozdro