Skocz do zawartości

Na jaki olej zmienic w moim E46 328i????

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Zbliza mi sie wymiana oleju w moim E46 328i 1998 rok , silnik M52. przebieg 198000km. od poczatku zakupu czyli od 140000km jezdze na Mobil 5W-50 syntetycznym.Silnik nie wzial grama oleju od wymiany do wymiany , rzadnych dolewek Znajomi mi doradzil zeby wymienic na polsyntetyczny typu 10W40 gdyz od jakiegos czasu zaczyna mi sie troszke pocic spod gornego dekla glowicy od strony kolektorow ( tam gdzie wlewa sie olej, o ten dekiel mi chodzi ), Czy zmienic juz na gestrzy olej polsyntetyczny czy pozostac przy starym a zmienic na syntetyczny 10w40 gdyz martwi mnie to ze troche leje ???

CZEKAM NA ODPOWIEDZ

POZDRAWIAM

Opublikowano
Ja bym wymienił uszczelkę (jeśli chodzi ci o górną uszczelkę pod pokrywą zaworów) i dalej lał syntetyk.
Opublikowano

Witam

Na wstępie :lol: :lol: :lol:

Zmień uszczelkę pod deklem zaworów i lej nadal syntetyczny olej (choć nad mobilem to bym się zastanowił...)

Żeby Cię uspokoić - 323i e36 M52, przebieg ~245kkm, cały czas syntetyk 5W-40. Od wymiany do wymiany nie dzieje się nic szczególnego.

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

Opublikowano

Mobila bym sobie odpuścił...

Z pełnych syntetyków Motul, Castrol, Valvoline, to są oleje które warto polecić.

Pozdrawiam

Opublikowano
zmiana oleju może i miałaby sens, gdyby rzeczywiscie go ubywało pomimo braku widocznych wycieków. Ale w Twojej sytuacji rozwiązaniem jest wymiana uszczelki pod pokrywą zaworów a nie zmiana oleju. W moim poprzednim autem cały czas syntetyk do 215 kkm kiedy sprzedałem auto

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
mam u siebie to samo, rowniez przecieka mi troche pokrywa zaworow, ale pierwsze slysze aby ktos mowil aby zmienic olej na inny niz wymienic uszczelke :D fajni znajomi nie powiem. ja kupilem auto rok temu i wtedy sie posilo spod dekla na te blaszke co jest nad kolektorem nie wiem na czym wczesniej auto jezdzilo ale ja zalalem olej KROON 5w30 i na takim jezdze. oleju tez nie dolewam pomiedzy wymianami bo nie ma takowej potrzeby, teraz przyszedl czas wymienic te uszczelke bo widze ze wiecej sie poci niz kiedys ale do glowy mi nie przyszlo zeby zalac gestszy olej zamiast zmienic uszczelke :duh:

🙃🙃

Opublikowano
Witam. Zbliza mi sie wymiana oleju w moim E46 328i 1998 rok , silnik M52. przebieg 198000km. od poczatku zakupu czyli od 140000km jezdze na Mobil 5W-50 syntetycznym.Silnik nie wzial grama oleju od wymiany do wymiany , rzadnych dolewek Znajomi mi doradzil zeby wymienic na polsyntetyczny typu 10W40 gdyz od jakiegos czasu zaczyna mi sie troszke pocic spod gornego dekla glowicy od strony kolektorow ( tam gdzie wlewa sie olej, o ten dekiel mi chodzi ), Czy zmienic juz na gestrzy olej polsyntetyczny czy pozostac przy starym a zmienic na syntetyczny 10w40 gdyz martwi mnie to ze troche leje ???

CZEKAM NA ODPOWIEDZ

POZDRAWIAM

Do tego silnika wg Shella:

Premium HELIX ULTRA AB 5W-30 (bardzo drogi i tylko w 1 litrowych opakowaniach, 50 zł netto bezpośrednio od dystrybutorów shella)

Standard HELIX ULTRA 5W-40.

Na 5W40 Shella jeździłem w 325i. Olej godny polecenia (jeśli jest z pewnego źródła).

Lej tylko syntetyk.

Wymień uszczelki.

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg