Skocz do zawartości

318i (M43) Zapach paliwa w kabinie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Od jakiegoś czasu wyczuwam silny zapach benzyny (przypominający zapach wnętrza w Syrenkach)w kabinie w moim E46 318i Touring (M43), najsilniej jest to wyczuwalne przy uruchomieniu silnika oraz czasem przy zatrzymaniu np. na skrzyżowaniu.

Zastanawiam się co może być przyczyną, sprawdzałem zbiornik i odpowietrzenie zbiornika są szczelne. Ale wydaje mi się że ten zapach paliwa przedostaję się z kratek nawiewów to tak jakby z komory silnika.

Czy miał ktoś z Was taką przypadłość w swoim BMW ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ten zapach to jest czystej benzyny czy spalin ? Bo u mnie kiedys zapach spalin wchodzil przez kratki kiedy auto nie poruszalo sie a podczas jazdy bylo ok i okazalo sie ze poluzowal sie wydech przy kolektorze.
Opublikowano
Ten objaw nie jest normalny.Poszukaj nieszczelności w układzie paliwowym.Mam równierz m43 tylko,że 316i i nie wyczuwam odrobiny zapachu paliwa.pozdrawiam
Opublikowano
sprawdz czy jakis przewod nie strzelil albo pekl i paliwo pewnie kapie na silnik i daje pozniej przez wentylacje do srodka auta i pewnie bardziej czuc na wolnych obrotach.tez tak kiedys mialem w becie w benzynie przetarl sie na cybancie i sobie kapal.
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano
A więc problem z zapachem zlikwidowany. Okazało się że puściły prawie wszystkie oringi w szynie wtryskowej. Sprawdziłem na RealOEM kody części i zamówiłem w serwisie kpl oringów z podkładkami na każdy wtrysk. Naprawdę groszowa sprawa. I po temacie. :D