Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Dzisiaj nastał dzien który narazie bardzo mile wspominam zamontowałem do siebie instalecje BRC SEKWENCJE fly 56 i jak do dnia dzisiejszego byłem wielkim przeciwnikiem gazu tak dzisiaj bardzo sie zdziwiłem że w pracy silnika nie ma żadnej różnicy a o ile taniej to wychodzi. :D :dance: Edytowane przez Radek540V8
www.klinika-bmw.pl
Opublikowano
5500zł dwa lata gwarancji bez limitu kilometrów montaż naprawde bardzo profesjonalny nie widac że jest instalacja gazowa :D
www.klinika-bmw.pl
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

gdzie zakładałeś....??

Ja się grzye czy do siebie nie wrzucić LPG....mógłbym jeździć i jeździć i jeździć..... :mrgreen: :mrgreen:

Black - Mighty - Wonderful
Opublikowano
w tym tygodniu również zakładam sekwencję do swojej Beci, jak do tej pory zrobiłem w 5 miesięcy 23 kkm, więc szybko mi się zwróci

BMW 528i, vito 110 CDi,

Zajazd pod Sosnami, Małkinia

Bar Sosenka, Rockwool polska, Małkinia

Zajazd Chodowiak, Chodów k/Siedlec

Opublikowano

no to spoko, ja od jakiegos czasu tez jestem zwolennikiem gazu ale tylko sekwencji

tak w ogole to sa 2 rodzaje sekwencji, BRC 24 ma wtrysk gazu do kolektora ssacego a drugi rodzaj ma osobne wtryskiwacze tyle ze jest drozsza

Opublikowano
no to spoko, ja od jakiegos czasu tez jestem zwolennikiem gazu ale tylko sekwencji

tak w ogole to sa 2 rodzaje sekwencji, BRC 24 ma wtrysk gazu do kolektora ssacego a drugi rodzaj ma osobne wtryskiwacze tyle ze jest drozsza

Po pierwsze, to patrzę i uwierzyć nie mogę, jak się poglądy ludzi w oczach zmieniają :) LPG jednak nie jest taki zły :)

pavoolon - wtrysk gazu do kolektora ssącego... a drugi rodzaj, to jaki? wtrysk do kolektora wydechowego?

Jak się nazywa "sekwencyjny" to znaczy, że jest jakaś sekwencja, czyli musi być parę wtryskiwaczy, które sekwencyjnie się włączają :) A innej drogi, niż wtrysk do kolektora ssącego nie ma...

Kai
Opublikowano

jak dziala silnik to wiem, pisalem tego posta nawet go potem nie sprawdzajac i jest tam wymieszane kilka rzeczy w jednym zdaniu. chodzilo mi o to ze BRC 24 jest uproszczona wersja i nie mozna jej np chipowac w odroznieniu od normalnej - no i obie sa sekwencyjne nie : >? a wtrysk jest na rozgalezionej czesci kolektora blisko zaworow i kazdy wtryskiwacz ma osobne sterowanie. a druga czesc zdania to jakis mix pozostaly po wycinaniu i wklejaniu tylko za cholere nie wiem skad on sie tam przyplatal bo mialo tam byc napisane co innego :twisted2:

PS no a faza ciekla to juz calkiem inna bajka :norty:

Opublikowano
jak to do kolektora ssącego, chyba do komory spalania. W przypadku wtrysku tuz przed zawory co wydaje mie sie troche bezsensu mogło by dojsć do wystrzału gazowego bo gaz mógłby wybuchnąć jeszcze w kolektorze. ja zawsze myślałem ze gaz wtryskiwany jest do komory spalania a zaworem dostaje sie tylko powietrze tak jak jest to w wersji benzynowej. Mowa o wtrysku sekwęcyjnym. A cena zależy od rodzajów wtryskiwaczy ich wydajności i sterowania czyli kompem. hmmmm

B-artek M-onika W-ojtuś (synek)

Moje byłe BMW http://www.bmww.webpark.pl/M5drive.gif Moje też byłe BMW

Opublikowano
Ja mam tą wersje najbardziej rozbudowaną można z nią stoijc jak się chce z czipowaniem nie ma problemu.
www.klinika-bmw.pl
Opublikowano
Dzisiaj nastał dzien który narazie bardzo mile wspominam zamontowałem do siebie instalecje BRC SEKWENCJE 24 i jak do dnia dzisiejszego byłem wielkim przeciwnikiem gazu tak dzisiaj bardzo sie zdziwiłem że w pracy silnika nie ma żadnej różnicy a o ile taniej to wychodzi. :D :dance:

Powiesz coś o spalaniu :?: Jakie było benzyny, jakie jest teraz gazu:?:

Opublikowano
jak to do kolektora ssącego, chyba do komory spalania. W przypadku wtrysku tuz przed zawory co wydaje mie sie troche bezsensu mogło by dojsć do wystrzału gazowego bo gaz mógłby wybuchnąć jeszcze w kolektorze. ja zawsze myślałem ze gaz wtryskiwany jest do komory spalania a zaworem dostaje sie tylko powietrze tak jak jest to w wersji benzynowej. Mowa o wtrysku sekwęcyjnym. A cena zależy od rodzajów wtryskiwaczy ich wydajności i sterowania czyli kompem. hmmmm

Barto, żadna instalacja gazowa nie ma systemu wtrysku bezpośredniego. Wtrysk bezpośredni w silnikach benzynowych dopiero wchodzi na rynek (FSI VW), tylko szczerze mówiąc nie wiem po co... Każdy gaz jest wtryskiwany przed zaworem w kolektor ssący, nawet instalacje z wtryskiem gazu w fazie ciekłej.

Kai
Opublikowano
Wtrysk bezpośredni w silnikach benzynowych dopiero wchodzi na rynek (FSI VW), tylko szczerze mówiąc nie wiem po co... Każdy gaz jest wtryskiwany przed zaworem w kolektor ssący, nawet instalacje z wtryskiem gazu w fazie ciekłej.

:naughty: :naughty: a Carisma i silnik 1.8 GDI...?? Pierwszy benzyniak z bezposrednim wtryskiem... :!:

Swoja droga tez mi sie wydaje, ze wtrysk LPG to nie do kolektora, bo w takim razie na czym polega roznica pomiedzy wtryskiem a nie-wtryskiem....??

Opublikowano
... :naughty: :naughty: a Carisma i silnik 1.8 GDI...?? Pierwszy benzyniak z bezposrednim wtryskiem... :!:

To ona ma bezpośredni wtrysk gazu do cylindra ?!!! :mrgreen: bo o tym mówią koledzy (o wtrysku gazu)

Swoja droga tez mi sie wydaje, ze wtrysk LPG to nie do kolektora, bo w takim razie na czym polega roznica pomiedzy wtryskiem a nie-wtryskiem....??

Taka różnica, że nie masz wtryskiwacza ;)

Ja to zawsze "łopatologicznie" tłumaczę, że :

I i II generacja gazu to odpowiednik gaźnikowego zasilania silnika (nawet problemy są podobnego typu - regulacja, a nawet wystrzały itp ...), tylko II generacja jest nieco lepsza, bo to jakby gaźnikowy z elektroniczną regulacją

III generacja - wtrysk jednopunktowy

IV generacja - wtrysk wielopunktowy (nie bezpośredni !)

Wtrysk gazu jest oczywiście zawsze do kolektora ssącego (ewentualnie w III generacji wtrysk mógłby być przed kolektorem, do rury dolotowej, ale to nie ma sensu ...)

Raczej trudno sobie wyobrazić przeróbkę na gaz z wtryskiem bezpośrednim (wyjmowanie głowicy, wiercenie itp. i przede wszystkim jak zmieścić wtryskiwacze LPG w głowicy ...)

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano
To o Carismie bylo apropos tekstu kolegi ktory mowil, ze dopiero wchodza na rynek benzyniaki z bezposrednim wtryskiem (FSI w VW)
Opublikowano

Może ja się nie znam na Carismach, ale GDI to chyba diesel, a nie benzyna ?

A benzyniaki z wtryskiem bezpośrednim, to już nie taka super nowość ...

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano

GDI to benzyniak.... :mrgreen:

Kumpel mial taka ...swoja droga fajny zryw mialo to autko...

GDI ( Gasoline Direct Injection)....

Opublikowano
Carisma GDI to napewno benzyniak ale fabryka wycofała się z tej jednostki napędowej bo cos z nią było nie tak tylko nie wiem co i w VW pewnie też tak będzie :D. A wracając do tematu wtrysku gazu to wtryskiwacze benzynowe i te od gazu są zamontowane w kolektrze ssącym
www.klinika-bmw.pl
Opublikowano

a Carisma i silnik 1.8 GDI...?? Pierwszy benzyniak z bezposrednim wtryskiem... :!:

a nie jest to przypadkiem diesel?

dobra, już doczytałem, to benzyna, ale swoją drogą, któtko były te silniki

dostępne...

Ponadto uważam, że bezpośredni wtrysk benzyny to zbyt duże skomplikowanie układu zasilania (wrtyskiwacze wysokociśnieniowe) i głowicy, które nie daje adekwatnych wyników...

Na tym, ze w "nie wtrysku" masz gaz w całej objetości kolektora i możliwe są wystrzały, a we wtrysku gaz wtryskiwany jest przed zaworem w suwie ssania i jeżeli dawka jest odpowiednio dobrana, to od razu cała trafia do cylindra. Dodatkowo możliwe jest podanie idealnie takiej dawki, jak potrzeba.

Kai
Opublikowano

Ponadto uważam, że bezpośredni wtrysk benzyny to zbyt duże skomplikowanie układu zasilania (wrtyskiwacze wysokociśnieniowe) i głowicy, które nie daje adekwatnych wyników...

no tu sie nie zgodze do konca. coprawda nie wiem jak z trwaloscia tej jednostki bo jezdzil nia krotko, ale autko naprawde mialo super kopa jak na 1.8... przecietny silnik 2.0 czy nawet 2.2. w autach tej samej klasy mozna bylo zostawic w tyle.....

ale to juz na inny temat