Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam letnie 255/50 R19, czy takie same powinny być zimowe, czy lepiej zastosować jakiś inny rozmiar? Macie jakieś propozycję i doświadczenia?

pzdr.Marcin

Trzy największe litery w całym uniwersum: B M W
  • Moderatorzy
Opublikowano
Ja w X-ach zawsze mam wielosezonowe i nie zmieniam na zimę.
  • Moderatorzy
Opublikowano
Jeśli chcesz zimowe to raczej 17 bo najłatwiej dostać.
Opublikowano

marczello, zalecane rozmiary opon dla X5 E53

17'' 235/65 R17

18'' 255/55 R18

19'' 255/50 R19

20'' 265/45 R20

Opublikowano
Jeśli chcesz zimowe to raczej 17 bo najłatwiej dostać.

w razie problemu z dostaniem opon służę pomocą, mam dobre źródła i dostęp do wszystkich rozmiarów.

• Moderatorzy
Opublikowano

Ja cos jest do wszystkiego, tzn. , że jest do niczego....

Możesz tak uważać twoja sprawa ale nasze autka mają napędy 4X4 na stałe i świetnie sobie radzą.

Na zimówkach pewnie było by jeszcze lepiej choć jak dla mnie wystarcza mimo tego że zimą jeżdżę po "Szwajcarii Kaszubskiej".....

Opublikowano

Ja cos jest do wszystkiego, tzn. , że jest do niczego....

Możesz tak uważać twoja sprawa ale nasze autka mają napędy 4X4 na stałe i świetnie sobie radzą.

Na zimówkach pewnie było by jeszcze lepiej choć jak dla mnie wystarcza mimo tego że zimą jeżdżę po "Szwajcarii Kaszubskiej".....

To sobie zobacz w avatarze, czym jeżdżę.... :roll:

Choć poniekąd masz rację; 95% zimy to mokro lub sucho z temperaturami powyżej 0.

Zapuść się tylko w teren na tych wielosezonowych oponach zimą na biale, to wtedy pogadamy.... :wink:

• Moderatorzy
Opublikowano
hehe.. jak co roku bywam w lutym w Zakopanym no a tam ciężko z czarnym.....
Opublikowano (edytowane)
Tylko czy kupować nowe alumy do 17"? Edytowane przez marczello
Opublikowano
Też mam wrażenie że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. Jednak tradycyjnie wymian oponki co sezon. A może warto kupić alumy nowe z oponami 17"?
Opublikowano
Też mam wrażenie że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. Jednak tradycyjnie wymian oponki co sezon. A może warto kupić alumy nowe z oponami 17"?

warto mieć 2 komplety alusków..jeden zimowy i jeden letni zamiast co sezon przerzucać opony.. przy każdym montażu i demontażu istnieje ryzyko uszkodzenia felgi. druga sprawa to czy 17'' kółko do x5? jak już rozważasz wydać na nowy zimowy zestaw to czemu nie 18'' ? komfort ten sam, a efekt wizualny zdecydowanie lepszy.

Opublikowano
Ostatni sezon przejeździłem na 17'' 235/65 R17 na śniegu sprawują się dobrze, na suchym asfalcie przy jeździe na wprost nie odczujesz żadnych nierowności czy kolein, samochodem jeździ się bardzo komfortowo. Hamowanie z większych prędkości to już jednak (!) nie to samo co na 19".
Opublikowano

Odpowiedź sobie na pytanie ile jeszcze będziesz miał swego X-a , jesli zamierzasz sprzedać za jakiś czas i np. zmienić na nowszy to nie ma co się pakować w koszty. Ja kupiłem auto na rok, opony mam wielosezonowe i choć wiem że na zimę przydałby się zimówki to nie ma sensu się ładować w koszta.

Jeśli już chcesz całe koła to może lepiej używane ? Cena znacznie niższa, a w dobrym stanie też powinieneś znaleźć bez problemu. Pozatym raz wyjedziesz w śnieg i nowe felgi będą wyglądać jak używane :)