Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mimo, że mamy jeszcze kalendarzowe lato to powoli rozglądam się za kompletem felg na zimę. Obecnie jeżdzę na fabrycznych felgach 17 cali z oponami 205/50/R17 Runflat, niestety w mojej okolicy drogi są dość kiepskie - jazda nie jest zbyt komfortowa i zastanawiam się nad zmianą felg na cal mniejsze -tj. na 16 cali. Tutaj pytanie, w jakim rozmiarze szukać felg do E87, jakie ET, rozstaw wiem, że 5x120 i jakie wymiary opony do felgi cal mniejszej. Pozdrawiam i liczę na odpowiedzi.

PS. Czy te felgi pasowałyby http://www.allegro.pl/item744244765_nowe_felgi_momo_corse_black_16_cali_5x120_raty.html ?

Opublikowano

tu masz wszystko co Cie interesuje,

viewtopic.php?f=40&t=58141

jesli chcesz ogolnie wyzbyc sie 17stek to najtansze opony na 16stki to 205/55 najłatwiej ja dostac i dtalego cena jest najnizsza tych wymiarów, a ogolnie na zime to mozesz kupic stałowki 15stki i do tego kolejny standard 195/65

tutajh obrazowo przejdziesz z jednego rozmiaru w inny

viewtopic.php?f=40&t=68460

Opublikowano
ale chyba seria 1 nie jest homologowana do 15" ?? Producent nie podaje mozliwości założenia takich felg.

Prawo jest sztuką dobra i słuszności ;)

Moje BMW: F32 420d '14, E87 116i '07, a ponadto: F10 520xd '16, F20 118i '15 , X1 sdrive18i '12.

poprzednie: E61 520dT '08, E90 318i '10, E91 318d '07, E87 116i '05, E39 520i '00, E36 318i '93, E34 530i '89, E30 316 '86.

Moja przygoda z BMW od 1990r.

Opublikowano
ale chyba seria 1 nie jest homologowana do 15" ?? Producent nie podaje mozliwości założenia takich felg.

A co to ma do rzeczy? Skoro tarcza, z zaciskiem i wszystkimi pierdołami odpowiednio chowa sie w feldze to co za róznica czy srednica koła bedzie uzyskana iekszym profilem opony a mniejszym calem felgi, czy wiekszym calem felgi a mniejszym profilem.

Dla przykladu 205/55/16 ma niemalże taka sama co 195/65/15 ( róznca wynosi jakies 2,5mm na srednicy wiec jakies 1,2mm na promieniu )

Opublikowano
Chodzi o to, że właśnie "tarcza, z zaciskiem i wszystkimi pierdołami"

nie mieści sie w feldze 15 calowej...

Tego niestety nie potrafie stwierdzic, gdyz nie mam 1, ale wracajac do sedna mojej wypowiedzi , mozna sobie dowolnie ( w granicach rozasadku również i przy zachowaniu wlasciwej trakcji) dobierac, zastepowac mniejszymi felgami z wieksza opona , lub wieksza lefga z mniejszym profilem gumy.

Ten wzór, moim zdaniem jest zbyt "krzykliwy" wyzywajacy" do czy to 1 czy 3, do Golfa predzej.

Opublikowano
Chodzi o to, że właśnie "tarcza, z zaciskiem i wszystkimi pierdołami"

nie mieści sie w feldze 15 calowej...

Tego niestety nie potrafie stwierdzic, gdyz nie mam 1, ale wracajac do sedna mojej wypowiedzi , mozna sobie dowolnie ( w granicach rozasadku również i przy zachowaniu wlasciwej trakcji) dobierac, zastepowac mniejszymi felgami z wieksza opona , lub wieksza lefga z mniejszym profilem gumy.

Ten wzór, moim zdaniem jest zbyt "krzykliwy" wyzywajacy" do czy to 1 czy 3, do Golfa predzej.

podobna dyskusja toczyła się na podforum piątki albo trójki...i tam padło jeszcze hasło, iż auto powinno mieć takie wymiary felg/opon itp. do jakich zostało homologowane, a minimum dla jedynki to właśnie 16" - i jeśli np. za granicą trafi się upierdliwy policjant to może zatrzymać dowód (cytuję za innym Kolegą, także ja NIE WIEM czy jest to prawdą).

Prawo jest sztuką dobra i słuszności ;)

Moje BMW: F32 420d '14, E87 116i '07, a ponadto: F10 520xd '16, F20 118i '15 , X1 sdrive18i '12.

poprzednie: E61 520dT '08, E90 318i '10, E91 318d '07, E87 116i '05, E39 520i '00, E36 318i '93, E34 530i '89, E30 316 '86.

Moja przygoda z BMW od 1990r.

Opublikowano

greg23 no fakt, mozna sie czepiac jesli wymiar/ średnica koła jest nie dopuszczalnie mała ale ja logicznie dopatruje sie tylko 2 powodów.

1 to fatk, iz systemy typu ABS i DSC moga działac w sposób zaburzony w wyniku mniejszej srednicy a za tym innej predkosci obrotowej koła

2 to własnie przekłamanie predkosci rzeczywistej do tej wskazanej przez prędkościomierz.

Tyle, ze idac dalej pisałem ze My nie zmniejszamy w sposób znaczny srednicy koła, tylko balansujemy osiagnieciem wiekszego komfortu przez zastosowanie wiekszego porofilu oponu z mniejsza fega i te dwa punkty juz nie moga miec tu zadnego powiazania, tak samo nie przychodzi mi na mysl zadne rozsadne i logiczne powody aby Policja mogla sie przyczepic....

Opublikowano
A ja widzę powód do "przyczepienia się". W razie jakiegokolwiek wypadku, czego oczywiście nikomu nie życzę, powołany biegły wyda opinię, w której nie omieszka wspomnieć o "kreatywnym" rozmiarze felg i podkreśli, że moglo mieć to wpływ etc. Wybór należy do posiadacza - osobiście nie ryzykowałabym '15.
Opublikowano
A ja widzę powód do "przyczepienia się". W razie jakiegokolwiek wypadku, czego oczywiście nikomu nie życzę, powołany biegły wyda opinię, w której nie omieszka wspomnieć o "kreatywnym" rozmiarze felg i podkreśli, że moglo mieć to wpływ etc. Wybór należy do posiadacza - osobiście nie ryzykowałabym '15.

Zawsze jak wsiadasz do samochodu to obok siada pewnie śmierć i czeka kiedy popełnisz błąd?

Z takim podejsciem to faktycznie zamknac sie tylko w pokoju bez klamek i siedzieć.

Niech sobie autor tematu robi jak uważa. :8)

Opublikowano
zamień się :) dam ci moje oryginalne 16tki :) Ja też zmieniam ,ale chcę na większe mam również z3 i tam 18" i wydaje mi się ,że nie ma tragedii z jazdą :) oczywiście moim zdaniem 17 czy 19 cali to bez runflata .
  • 3 tygodnie później...
  • 5 tygodni później...
Opublikowano
U mnie wybór padł na felgi Borbet LV5 z oponami Kleber Krisalp 205/55/R16. Niestety poprawa komfortu prowadzenia samochodu jest bardzo niewielka.
Opublikowano
U mnie wybór padł na felgi Borbet LV5 z oponami Kleber Krisalp 205/55/R16. Niestety poprawa komfortu prowadzenia samochodu jest bardzo niewielka.

Ładne te felgi, mnie trochę byłoby szkoda na zimę. U nas na południu dużo sypią solą i zajeb*** dziury są w zimie i po :x Ja na zimę dałem stalówki z oryginalnymi kołpakami BMW i opony Dunlop SP Winter Sport 3D 205/55/R16 i nie narzekam na komfort jazdy.

Opublikowano
U mnie brak komfortu jest z powodu sportowego zawieszenia (opcja 226). Z tego co czytałem to jest ono twardsze o 25% niż zawieszenie M (opcja 704)

http://img689.imageshack.us/img689/3726/dscf1692.jpgTak się prezentuje moje auto na felgach Borbet LV5

U mnie w aucie też występuje ta opcja:

226 SPORTLICHE FAHRWERKSABSTIMMUNG

Ale to bym przetłumaczył jako sportowy nastaw zawieszenia, na pewno nie jest twardsze do M. Chyba, że mam złe informacje.