Skocz do zawartości

Jaki olej silnik i skrzynia 530d 2001r 193000km

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

1. Zalałem oststnio silnik olejem "Castrol Magnatec Diesel 10W-40". Zrobilem na nim 3 tys km. Z tego co wyczytałem na forum do tych silnikow zaleca się 0W-30 i 5W-30. Czy powinienenm zalać któryms z tych olejów? Jeżeli tak to którym i czy nie bedzie przeszkadzać to że już jeździłem na 10W40. Dodam tylko że poprzedni właściciel podobno jeździł na tym samym oleju ale nie wiem jak długo.

2. Ostatnio zmieniłem olej w skrzyni biegów /manual/. Wlałem "EP Hypoid Gear Oil 80W90 Carlube". Znajomy mnie nastraszył że to musi być odpowiedni olej. Więc drugie pytanie to takie że chciałem się dowiedzieć jaki olej mam wlać do skrzyni. Nie mam żadnej naklejki na skrzyni więc nie mam pojęcia jaki powinienem wlać olej. Jeżeli ten który wlałem jest zły to czy nie ucierpi na tym skrzynia po przejechaniu na nim 500km.

Szukałem na ten tema odpowiedzi ale za bardzo konkretów nie znalazłem.

Z góry dzięki.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kolego do silnika tylko 0W albo 5W bo inaczej turbawka szybciej klęknie.

Polecam Castrol SMX Powerflow 0W30 nawet serwis taki wlewa, co do skrzyni manualnej to tylko MTF-LT2 i nic innego , do dyfra Castrol SAF-X0

Pozdrawiam
Opublikowano
Witam.

1. Zalałem oststnio silnik olejem "Castrol Magnatec Diesel 10W-40". Zrobilem na nim 3 tys km. Z tego co wyczytałem na forum do tych silnikow zaleca się 0W-30 i 5W-30. Czy powinienenm zalać któryms z tych olejów? Jeżeli tak to którym i czy nie bedzie przeszkadzać to że już jeździłem na 10W40. Dodam tylko że poprzedni właściciel podobno jeździł na tym samym oleju ale nie wiem jak długo.

Z góry dzięki.

Najlepiej IMHO 5W-30lub 0W-30 ważne, żeby miał normę BMW LL-04

To że 10W-40, to nic. No problem.

Ja u siebie 162k km mam 0W-30 Castrol Edge, ale moje odczucia są takie, że wcześniej (u poprzedniego właściciela, przed moją wymianą) na Mobilu chyba S1 5W-30 chodził "ciszej" ale to tylko odczucie.

AD 2 - nie mam wiedzy, ale pewnie szukajka coś by znalazła.

Pozdr.

Sześciocylindrowiec swobodnie poruszający wyobraźnię

-=GHOST IN THE SHELL=-

Opublikowano

Czyli rozumie że te oleje które podaliście powinienem wlać mimo tego że teraz jest 10w-40 i bez względu na przebieg?

Poprawcie jeżeli coś żle zrozumiałem.

Opublikowano

Temat omawiany wielokrotnie ----opcja szukaj .........

Producent BMW

Model 530d, -Touring (M57, E39) (5 Series)

Silnik DT

Rok 2001 - 2004

Zastoswanie Zalecenia Pojemność (ltr)

Silnik (DT) Zalecany Edge Sport 0W-40 (f, g) 7.0

Dobry Edge 0W-30

Dopuszczalny Edge 5W-30

Przekładnia ręczna - (a, d) ©

Przekładnia automatyczna - (b, e) ©

Mechanizm różnicowy SAF-XO (e) ©

Płyn chłodniczy (50%) Zalecany Antifreeze NF ©

Dobry Antifreeze

Płyn hamulcowy Zalecany Response DOT 4

Dobry SRF Racing Brake Fluid

Dyferencjały - tył/przód (z nieograniczonymi dyferencjałami przesuwnymi lub dyferencjałem lepkościowym) SAF-XO

Dyferencjały o ograniczonym przesuwie - wielopłytkowe/elektrohydrauliczne Zalecany BMW Part No. 83 22 9 407 870 / BMW Part No. 83 22 9 407 871

Dobry SAF-XJ

łożyska kół LMX Grease

Środek smarowy/ Pojemność uwagi

a. Ręczne skrzynie przekładniowe: zespoły z pomarańczową wywieszką z napisem 'ATF Oil', TQ DEXRON III; zespoły z zielona wywieszką z napisem 'Special Oil', SMX-B. Wywieszki są umieszczone obok korka wlewu oleju

b. Automatyczne skrzynie biegów: ZF 3HP22, ZF 4HP22, ZF 4HP22EH, 4HP24, A4S270R/310R/310Z (z czarną tabliczką znamionową), Transmax E / TQ DEXRON III; A5S310Z, ZF 5HP 19, ZF 5HP 24, ZF HP30 (z zieloną tabliczką znamionową), Produkt specjalny; wszystkie pozostałe: sprawdzi? wywieszk? podaj?c? specjalne wymagania dotycz?ce nape?nienia dla pracy bezobs?ugowej. Nale?y zawsze sprawdza? w podr?czniku/ na wywieszkach prawid?owy gatunek oleju

c. Nie podano pojemno?ci

d. Zespo?y r?cznych skrzy? biegów z ?ó?t? naklejk? z napisem 'MTF-LT-1': BMW Part No. 83 22 9 408 942; zespo?y z ?ó?t? naklejk? z napisem 'MTF-LT-2': BMW Part No. 83 22 0 309 031; zespo?y bez naklejek: EP 80W / Dynadrive. Naklejki s? umieszczone obok korka wlewowego oleju.

e. U?ywaj tylko zatwierdzone przez BMW p?yny do przek?adni automatycznych i oleje do przek?adni g?ównej

f. Wszystkie modele z komputerem pok?adowym: okres wymiany oleju zale?y od warunków eksploatacji, typowo wynosi 15000 - 18000 mil/24000 - 30000 km (zale?nie od roku produkcji)

g. Zalecenia dla lepko?ci oleju do sil. Diesla: -30°C do 30°C, 5W-30, powy?ej -30°C, 5W-40, 5W-50; -20°C do 30°C, 10W-30; powy?ej -20°C, 10W-40, 10W-60. Oleje wyszczególnione i zatwierdzone przez BMW jako tzw. 'Oleje Specjalne', do u?ywania przez ca?y rok: 0W-X, 5W-X

Uwagi ogólne

1. Uk?ad kierowniczy ze wspomaganiem (modele wyposa?one), bez kombinowanego uk?adu zawieszenia samopoziomuj?cego si? i systemu wspomagania hamulców): TQ DEXRON III

2. Wspomaganie kierownicy, zawieszenie samopoziomuj?ce i wspomaganie uk?adu hamulcowego (je?li jest - zbiornik w przedziale silnika): E24, E28; sprzed 9/87 stosowa? Produkt specjalny/LHM; po 9/87 stosowa? wy??cznie Produkt specjalny; E32 i E34; pocz?wszy od 9/91 stosowa? wy??cznie Produkt specjalny. Nale?y zawsze sprawdzi? prawid?owy typ p?ynu podany na wywieszce zbiornika.

3. Zawieszenie samopoziomuj?ce (modele wyposa?one, zbiornik w baga?niku): Produkt specjalny lub LHM. Przed sierpniem 1987: Produkt specjalny. Produkt specjalny i CHF 4548 mog? by? mieszane, ale ?adnego z nich nie mo?na miesza? z p?ynem LHM

4. P?yn sprz?g?owy: Response DOT 4 / SRF Racing Brake Fluid; (z wyj?tkiem modeli E36/E46 M3 z sekwencyjn? skrzyni? biegów M-Transmission i E46 z sekwencyjn? skrzyni? biegów S5D 320Z: Produkt specjalny)

Copyright © OATS Ltd. 2009

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

czesc

chcialbym wymienic olej w skrzyni automat. Dzwonilem do dwoch warsztatow w Warszawie zapytać o cene uslugi:

- w Samko podali cenę 300 zł

- w Midparts chcą 650 zł

W obu przypadkach cena obejmuje olej, filtr i robociznę.

Czy ktos orientuje się skąd może się brać ponad dwukrotna różnica w cenie? Czy w Samko jest kiepska jakość, czy Midparts jest zbyt drogi? Czy ktoś wymieniał olej w Samko i może się podzielić doświadczeniami z tym warsztatem?

dzieki

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
byc moze samko chce wlac olej wlasciwy (texaco) i tanszy, natomiast midparts chce wlac niewlasciwy (pewnie esso) i drozszy

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1