Skocz do zawartości

lpg dziwny objaw E34 520 24v

przemo23

Rekomendowane odpowiedzi

witam

mam dziwny objaw z swoja E34 a mianowicie z instalacja gazową (firma BRC ale która generacja nie wiem , po przygazowaniu do okolo 2000 tys obr z benzyny przechodzi na gaz)

np po całej nocy postoju odpalam rano samochód lub po dłuższym postoju po chwili gdy chce przełaczyc na gaz zaczyna sie dziwny dzwiek wydobywac z tego przełacznika (jakby jakies zwarcie czy co ) samochód nie ma mocy nie da sie jechac ,( tak jakby nie dostawał gazu) , jak wciskam gaz to nie chca rosnac obroty ani nie chce sie rozpedzac , slychac tez jakies dziwne odgłosy jakby puknie czy ciche strzelanie.

Dodam ze nie zawsze tak sie dzieje ale gdy juz ten objaw wystapi to musze przelaczyc na benzyne i jechac az temperatura wzrosnie do pionu wtedy probuje przelaczac na gaz i zaczyna normalnie chodzic

koledzy co to moze byc ???

wiem ze powinna to byc sekwencyjna inastalacja alejakkupywałem samochód było wszystko ok ponad rok i teraz ten problem

http://img11.imageshack.us/img11/6204/e340211.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Ile km na nim przejechałeś?Pewnie jest całkowicie zabity grafitem.Po rozgrzaniu auto potrzebuje sporo mniej gazu.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

Ile km na nim przejechałeś?Pewnie jest całkowicie zabity grafitem.Po rozgrzaniu auto potrzebuje sporo mniej gazu.

ja przejechałem okolo 35 tkm ale nie wiadomo ile poprzednik przejechał

dzieki kolego za porade , wymienie ten filtr i napisze czy pomogło

• Zasłużeni forumowicze
Trochę dziwne żeby awaria tego przełącznika miala związek z temperaturą.Jak pisze Loki sprawdz elektrozawór czy się otwiera(podaj mu prąd bezpośrednio)
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

• 2 tygodnie później...
Z Twojego opisu wnioskuję że masz 1 lu 2 generację. Problem występuje tylko na zimnym silniku więc stawiam na trzy możliwości. Nazbierał się olej w parowniku który to kiedy jest zimny przbiera konsystencję mazi i blokuje ruch membrany 2-go stopnia. Opróżnienie oleju może nie wystarczyć. Osady wytrącające się gazu osiadaja na zaworkach i ośkach na których pracują. Pomaga rozebranie i czyszczenie. Biorąc pod uwagę przebieg instalacji gazowej możliwe jest też że membrany parownika są już sztywne ze starości. Proponuję od razu wymianę membran połączoną z dokłądnym czyszczeniem.

• 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
witam. wymiana filtra jednak nie pomogła. poza tym samo przełącza się z lpg na pb. wyżej wymienione objawy pojawiają się do całkowitego rozgrzania silnika czyli dojścia wskaźnika do pionu i jeszcze przez około 20 minut jazdy, później jest ok.