Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

przeczytalem wiekszosc watkow odnosnie spadku mocy w silnikach diesla BMW no i widze troche osob na tym forum zajmuje sie ta problematyka, prosze o jakies rady

zauwazylem ze ok 2500 obr/min pojawila sie dziura, wydaje mi sie ze, auto jakos ogolnie gorzej przyspiesza w dolnych predkosciach obrotowych, a dodatkowo wyraznie widac, ze jakby sie zacinalo przy jakichs 2500 obr/min (wyglada to tak jakby silnik nie dostawal paliwa) i dopiero po kilkakrotnym nacisnieciu pedalu gazu (slabe przyspieszanie) wkoncu zaczyna naprade dobrze przyspieszac, dodatkowo zauwazylem ze jak silnik ma jakies 1300-1500 obr/min i mniej (niska predkosc obrotowa) i zmienie bieg z mniejszego na wiekszy (npz 2 na 3) to po wcisnieciu gazu silnik tak jakby zaczyna sie dusic i gwaltownie spadaja obroty (praktycznie jak nie wcisne sprzegla to gasnie)

dodam, ze odma wymieniona, filtr powietrza tez, przewody podcisnieniowe sprawdzone sa dobre, uklad dolotowy wydaje mi sie ze jest szczelny, zaworki na turbo i egr wyczyszczone (nie wyskakuje zaden blad w INPA wiec chyba sa ok), wyczyszczony egr, zastanawiam sie teraz czy to turbo, a moze przeplywomierz jest padniety (pomimo braku bledu na kompie)

moze jakies wskazowki ???, jakies sposoby w jaki sposob sprawdzic turbo i przeplywke ???, zastanawiam sie jeszcze na filtrem paliwa bo nie wiem kiedy byl ostatnio wymieniany

prosze o jakies wskazowki co do dalszych poszukiwan usterki

Opublikowano
Z tymi samymi objawami walczyłem ponad rok.Pompa wtryskowa po regeneracji,wymienione:przepływomierz,zaworki turba i egr,pompa paliwa w baku ,wężyki podciśnienia,wszystkie filtry,wszystkie płyny ,odma,cały dolot czyszczony i szczelny,układ wydechowy ok.Przyczyna siedziała w turbinie a dokładnie w zacinających się łopatkach .Po samodzielnym czyszczeniu (instrukcja z forum VW) autko odzyskało nowe życie,ciągnie od 1800obr.równo w całym zakresie obrotów,jest ciszej,praktycznie nie słychać świstu.POLECAM.
BMW do końca.