Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Szukam opinii na temat felg i opon (firm) z tej aukcji: http://www.allegro.pl/item731111516_bmw_x5_6_7_super_nowe_kola_22.html

Wogóle się nie znam na tym więc proszę was koledzy o radę:

1. Czy te koła wogóle będą pasować do X5 z 2004 r.?

2. Czy nie będą opcierać podczas jazdy?

3. Czy zna ktoś produkty firm z aukcji i może coś o nich powiedzieć?

i na koniec dla osób, które nie znają się tak dobrze jak inni na kwestiach technicznych a też chcą mi pomóc

4. Czy wam się podobają?

Dzięki z góry za rady i podpowiedzi.

Opublikowano

w odpowiedzi na Twoje pytania:

1. Sprzedający nie podał podstawowych danych tj ET oraz średnicy otworu centrycznego (CB). Dla X5 (x53) felga 10x22'' ET 40 CB 72,6 i takich parametrów powinieneś szukać

2. nie będą obcierać gdyż przy dobrze dobranym profilu opony średnica samego koła pozostaje zbliżona do oryginału np 18''. Jednak przy rozmiarze 22'' nie żałuj grosza, zdecyduj się na felgi oryginalne lub markowe. Unikaj chińszczyzny oraz replik. Postaw na jakość gdyż chodzi o twoje bezpieczeństwo.

3. Antera to całkiem dobra i uznana marka, choć osobiście nigdy nie jeździłem na żadnych felgach tego producenta. odradzam opony TOYO, poszukaj Dunlop lub Continental.

4. Ten wzór osobiście mi się nie podoba, nie lubię felg typu ''full chrome'' co innego jeżeli posiadają jedynie 'błyszczące' akcenty.

dużo też zależy od kolorystyki Twojego auta, bo szczerze to chromy nie pasują do każdego koloru nadwozia.

zapoznaj się z oferta z tego linku.

http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=10160058 lub www.etabetawheels.pl

Możesz tam zamówić felgi które zostaną zrobione i wzmocnione konkretnie pod Twoje auto, nie musisz się zastanawiać czy coś będzie pasowało czy nie..masz 100% pewności. marka EtaBeta może jeszcze mało znana w PL ale na zachodzie bardzo uznana (min przez Riegera, Lumma Design, MTM i wielu innych znanych tunerów).

pozdr.

Opublikowano
w odpowiedzi na Twoje pytania:...

Wielkie dzięki za odpowiedź. O takie informację mi właśnie chodziło. Z aukcji zrezygnowałem i trochę się zastanawiam nad zasadnością kupna kół w takim rozmiarze, oczywiście w kontekście naszych pięknych dróg.

PS: Kolor auta to ciemny granat.

Opublikowano

Zajmuję się felgami zawodowo i w dzisiejszych czasach wielu z naszych klientów decyduje się już na zakup obręczy 21'' 22'' a nawet 23''!, standardem stały się już 20''..przeważnie są to Q7, Cayenne, X5 i X6 czyli najpopularniejsze obecnie SUV. Zasadność montażu takich felg w kontekście stanu dróg faktycznie może napawać trwogą, ale nie każdego...powiem uczciwie że ostatnio mój wuja, 58 letni posiadacz x70 dał się namówić na założenie 22'' felg (tak tylko na testy) i od miesiąca na nich jeździ..jego zdaniem jeździ się tak samo kiepsko jak na 20'' które miał wcześniej..jednak auto zrobiło się 'twardsze' to z uwagi na nieco niższy profil opony... ja osobiście, jako zwolennik dużego koła po jeździe testowej tym konkretnym autem stwierdziłem to samo.. Nie zdarzyło się jednak, aby któryś z klientów skarżył się na zbyt duży dyskomfort po zamontowaniu felg o rozmiarze powyżej 20'', zapewne dlatego, że był to ich świadomy wybór i liczyli się z utratą komfortu na rzecz wyglądu auta... niestety w naszych warunkach musi być coś za coś.. albo komfort, albo wygląd.. dlatego jeżeli zależy Ci na komforcie optymalnym rozwiązaniem jest montaż felg 20'' z dobrymi oponami.. wtedy jakoś to wygląda i w miarę miękko się jeździ.

p.s. w mojej opinii do twojego koloru auta full chrome akurat będzie pasował..;) pozdr