Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 630
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
140 km/h :lol:

Ale jak zrobie geometrie to postaram sie 145 :)

raz sie zyje ja bym pojechal 150

BMW nie dla idiotów :naughty: :diabel_smiech: , LPG :naughty:
Opublikowano

Dla sprostowania :) 1Mach = 100km/h :cool2:

Chyba coś ci sie pokręciło :wink:

1 Mach to jest stosunek prędkości ciała stałego do prędkości dzwięku, gdzie 1Mach = prędkość dźwięku, lecz nie jest liczbą stałą bo jest zależna od środowiska w którym dzwięk się rozchodzi np. prędkośc dzwięku nad powieżchnią ziemi wynosi ok 1200km/h zaś na 10000m jest to lekko ponad 1000km/h, a z kolei w wodzie prędkość dzwięku wynosi ponad 5000km/h i nadal jest to jeden Mach, ale w danym środowisku. Najszybciej dzwięk rozchodzi sie w stali.

Czyli Kai okazał się największym debeściakiem :!: jechał swoim BMW ponad 2500km/h :lol: :lol: :lol: :norty:

No właśnie... KIOKIO, co to 1 Mach to ja wiem, ale na pytanie "ile jechałeś tą beemką na maxa" zawsze odpowiadam, że coś ponad 2 Machy - brzmi dumnie :)

Ponadto zamiast mówić "zatrzymałem się na parkingu/stacji benzynowej" mówię, że "miałem międzylądowanie", a zamiast "o k...., koniec autostracy" mówię "podchodzimy do lądowania" :)

:dance:

Kai
Opublikowano
prędkośc dzwięku nad powieżchnią ziemi wynosi ok 1200km/h

Dokładnie (ale to tak upierdliwie dokładnie) 1223 :)

Oj Marco żebyś za dokładny nie był :wink: bo prędkośc dzwięku to akurat zalezy w dużej mieże od jego gęstości, czyli w upalne dni dzwięk rozchodzi się szybciej a w mroźne wolniej, bo jak wiadomo temperatura ma wpływ na gęstość powietrza. Tak aby zakończyć te wywody z fizyki dodam że prędkośc dzwięku zmienia się o ok 5m/s (18km/h) na każde 10*C, dlatego napisałem ż eok 1200 bo nie patrzyłem na termometr za oknem :lol: :lol: :lol: 8)

A nie na opak: zimno (większa gęstość, mniejsza objętość) - szybciej, ciepło (mniejsza gęstość, większa objętość) - wolniej :)

Kai
Opublikowano
prędkośc dzwięku nad powieżchnią ziemi wynosi ok 1200km/h

Dokładnie (ale to tak upierdliwie dokładnie) 1223 :)

Oj Marco żebyś za dokładny nie był :wink: bo prędkośc dzwięku to akurat zalezy w dużej mieże od jego gęstości, czyli w upalne dni dzwięk rozchodzi się szybciej a w mroźne wolniej, bo jak wiadomo temperatura ma wpływ na gęstość powietrza. Tak aby zakończyć te wywody z fizyki dodam że prędkośc dzwięku zmienia się o ok 5m/s (18km/h) na każde 10*C, dlatego napisałem ż eok 1200 bo nie patrzyłem na termometr za oknem :lol: :lol: :lol: 8)

A nie na opak: zimno (większa gęstość, mniejsza objętość) - szybciej, ciepło (mniejsza gęstość, większa objętość) - wolniej :)

dokładnie im większa temperatura powietrza tym większa, ale objętość właściwa a gęstość spada to i prędkość dźwięku spada

Załóżmy kółko fizyczne :twisted2: http://www.bmww.webpark.pl/zygi.gif

B-artek M-onika W-ojtuś (synek)

Moje byłe BMW http://www.bmww.webpark.pl/M5drive.gif Moje też byłe BMW

Opublikowano

Dzięki za wsparcie techniczne Barto. Wiesz, ja bym z tym nie wyjechał, ale jak już KTO :nana: zaczyna tworzyć nowš fizykę, to trzeba go skorygować :)

Spoko, może nowy dział: "Kółko fizyczne użytkowników BMW, czyli jak przekroczyć granicę prędkoci wiatła.".

Kai
Opublikowano
Dzięki za wsparcie techniczne Barto. Wiesz, ja bym z tym nie wyjechał, ale jak już KTO� :nana: zaczyna tworzyć nowš fizykę, to trzeba go skorygować :)

Spoko, może nowy dział: "Kółko fizyczne użytkowników BMW, czyli jak przekroczyć granicę prędko�ci �wiatła.".

A może z jaką prędkościa jechać żeby czerwone światło widoczne było jako zielone????? to bardziej praktyczne :mrgreen:

B-artek M-onika W-ojtuś (synek)

Moje byłe BMW http://www.bmww.webpark.pl/M5drive.gif Moje też byłe BMW

Opublikowano
Dzięki za wsparcie techniczne Barto. Wiesz, ja bym z tym nie wyjechał, ale jak już KTO� :nana: zaczyna tworzyć nowš fizykę, to trzeba go skorygować :)

Spoko, może nowy dział: "Kółko fizyczne użytkowników BMW, czyli jak przekroczyć granicę prędko�ci �wiatła.".

A może z jaką prędkościa jechać żeby czerwone światło widoczne było jako zielone????? to bardziej praktyczne :mrgreen:

ok, więc:

Długość fali dla światła zielonego to 495-566nm, a dla czerwonego to 627-780nm, więc czerwony jest falą dłuższą, którą można "skrócić" do zielonej przez zbliżanie się do źródła z odpowiednią prędkością (Doppler).

Po krótkich przeliczeniach, zakładając średnio:

czerwony 700nm, zielony 530nm, prędkość światła 300 000 000 m/s,

prędkość to około: 72900000m/s, czyli 262 miliony km/h.

Kurna, tego to nawet BMW nie osiągnie :)

Kai
  • Moderatorzy
Opublikowano
Prędkość dźwięku w powietrzu ( gazie ) zależy od tempreratury ( pierwiastka kwadratowego z temperatury wyrażonej w Kelwinach ) im WIĘKSZA jest temperatura tym WIĘKSZA jest prędkość dźwięku. Ktoś tu naprawdę tworzy nową mechanikę płynów!!
Opublikowano (edytowane)

gratuluje zaawansowanych metod badawczych.

Nie zmieniają one jednak faktu , że :

Prędkość dźwięku w powietrzu (a także ogólnie - w gazach) wyraźnie zależy od temperatury (ściślej od pierwiastka kwadratowego z temperatury wyrażonej w kelwinach). Im większa jest temperatura powietrza, tym szybciej poruszają się jego cząsteczki i tym większa jest prędkość dźwięku.

W typowych warunkach, jakie spotykamy na co dzień w atmosferze ziemskiej, zmiana temperatury powietrza o 10 stopni Celsjusza spowoduje zmianę prędkości dźwięku o ok. 5 m/s.

nie dyskutujmy już o tym

Edytowane przez Frank
Opublikowano

ogólnie bierze się to z podstawowego wzoru o gazach

pV/t = const;

czyli jak rośnie temeratura to albo zwiększa się ciśnienie i/lub objętość

jeżeli objętość jes taka sama(co tu ma miejsce) to musi wzrosnąć ciśnienie a z jego wzrostem rośnie gęstość gazu(w tym wypadku powietrza) dla danej temeratury.

A prędkość fali jest proporcjonlna do gęstości ośrodka w którmy się rozchodzi.

Ot cała tajemnica. Czyli im cieplej tym gęściej(mów się nawet ale duchota) i tym szybciek rozchodzi się dzwięk.

A tezaz zagadka, to jakim cudem światło(w końcu fala) rozchodzi się w próżni

Zadna fala tam nie powinna się rozchodzić :). Ponoć nie da się usłyszeć własnego krzyku, wybuchu itp. A światło pocina jak bmw na autobanie

[OO=( )( )=OO]

Bardzo Miły Właściciel :]

Opublikowano
Prędkość dźwięku w powietrzu ( gazie ) zależy od tempreratury ( pierwiastka kwadratowego z temperatury wyrażonej w Kelwinach ) im WIĘKSZA jest temperatura tym WIĘKSZA jest prędkość dźwięku. Ktoś tu naprawdę tworzy nową mechanikę płynów!!

DOKŁADNIE, przecież tak napisałem :mrgreen:

Tylko BMW jest ważne...

http://ot.mklub.net - Ciemna strona wpływu BMW na umysł człowieka :-]

Opublikowano
ogólnie bierze się to z podstawowego wzoru o gazach

pV/t = const;

czyli jak rośnie temeratura to albo zwiększa się ciśnienie i/lub objętość

jeżeli objętość jes taka sama(co tu ma miejsce) to musi wzrosnąć ciśnienie a z jego wzrostem rośnie gęstość gazu(w tym wypadku powietrza) dla danej temeratury.

A prędkość fali jest proporcjonlna do gęstości ośrodka w którmy się rozchodzi.

Ot cała tajemnica. Czyli im cieplej tym gęściej(mów się nawet ale duchota) i tym szybciek rozchodzi się dzwięk.

A tezaz zagadka, to jakim cudem światło(w końcu fala) rozchodzi się w próżni

Zadna fala tam nie powinna się rozchodzić :). Ponoć nie da się usłyszeć własnego krzyku, wybuchu itp. A światło pocina jak bmw na autobanie

To wynika z korpuskularno-skalarnej budowy światła. Światło nie tylko jest falą fizycznie istniejących fotonów, ale również falą elektro-magnetyczną, a taka fala dla propagacji nie wymaga ośrodka fizycznego.

Więcej o to nie pytaj, bo będą wykłady, a to ciężki temat :/

Kai
Opublikowano
Hehehe :D Widze, za zrobilo sie troszke OT :D Moze dowiem sie czegos ciekawego :D

BMW - Bedziesz Mial Wrazenia

Pozdrawiam

Reaven

• Członkowie klubu
Opublikowano
Widze, za zrobilo sie troszke OT :D Moze dowiem sie czegos ciekawego :D

Na pewno ciekawszego niż ile poleci jakieś tam auto :duh: :mrgreen:

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano
Jasne :D lUbie fizyke i ciekawia mnie takie zagadnienia mimo, ze nie zawsze moge zabrac glos bo wtorny analfabetyzm daje sie we znaki a uczelnie skonczylem juz jakis czas temu :wink:

Pozdrawiam

Reaven

• Członkowie klubu
Opublikowano
Szczerze mówiąc to ja zaglądam do tego wątku tylko po to, żeby takie właśnie wypowiedzi czytać :cool2:

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano
Czasami lepsze niz czasopisma naukowe :mrgreen: Tylko trzeba by ujednolicic stanowisko bo raz jedno a raz drugie i juz sam nie jestem pewien kto ma racje :twisted2:

Pozdrawiam

Reaven

Opublikowano
to może teraz coś z chemii :mrgreen:

To coś z chemii ogranicznej :)

Zagadka: jaką drogą (chodzi o konkretny narząd wewnętrzny) wchłaniany jest etanol (eksperymenty z metanolem odradzam) do krwioobiegu ssaka, zakładając, że dawka podana jest doustnie?

:)

Kai
Opublikowano
to może teraz coś z chemii :mrgreen:

To coś z chemii ogranicznej :)

Zagadka: jaką drogą (chodzi o konkretny narząd wewnętrzny) wchłaniany jest etanol (eksperymenty z metanolem odradzam) do krwioobiegu ssaka, zakładając, że dawka podana jest doustnie?

:)

jak to jaką?, drogą pokarmową, a ściślej to alkohole sa wchłaniane już natychmiast po spożyciu w jamie ustnej poprzez przesączanie i poprzez parowanie, alkohol dostaje sie bezpośrednio do płuc, najwięcej alkocholu wchłania sie w jelitach :mrgreen:

Wygrałem coś??

a ta lekturę proponuje do przeczytania można się dowiedzieć ciekawszych rzeczy niż tylko ile wyciąga beemka http://www.eodn.elk.edu.pl/publikacje/81.htm

Tylko BMW jest ważne...

http://ot.mklub.net - Ciemna strona wpływu BMW na umysł człowieka :-]

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.