Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, czy mógłby ktoś napisać jakie są objawy padającego czujnika wałka rozrządu oraz czujnika wału korbowego ? Z góry wielkie dzięki za pomoc. Pozdrawiam.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Spadek mocy, większe spalanie, moze byc glosniejsza praca silnika. Sprawdz na kompie bo jesli jest walniety to napewno wyjdzie.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
I jeden i drugi moze powodowac te objawy. Czujniki walka rozrzadu masz 2 w swoim silniku a walu korbowego 1.
Opublikowano
Generalnie w moim aucie jest problem z płynnym ruszeniem, ja już nauczyłem się tak operować sprzęgłem aby ruszyć normalnie jednak ktoś kto nim nie jeździ nie ruszy poprawnie. Podczas próby normalnego wolnego ruszenia auto wykonuje tak zwanego kangura i sprawia wrażenie jakby gubiło w tym momencie zapłon. Z problemem borykam się od prawie roku i ostatnio pewien znajomy podrzucił pomysł aby sprawdzić te właśnie czujniki dlatego właśnie pytałem o występujące objawy podczas gdy są niesprawne. Gdy chcę ruszyć dynamicznie nie ma żadnego problemu, gdy chce się ruszyć powoli np. podjeżdżając co chwile w korku jest z tym pewien problem i występują właśnie wyżej opisane utrudnienia. Czy ma ktoś może jakieś pomysły ? Auto ma moc jak należy, nie łapie lewego powietrza i sprzęgło też jest ok. Pod komputer nie podłączałem gdyż nigdzie we Wrocławiu nie mogę znaleźć nikogo z GT1 ani chociażby INPĄ a myślę, że te uniwersalne kompy jakimi dysponują w większości warsztatów na niewiele się zdadzą i raczej nie wykryją bardziej szczegółowych usterek.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Proponuje samemu zakupic interfejs dignostyczny, ja kupilem na allegro za 130 zl i wszystko dziala "INPA, DIS" sporo osob na tym forum kupuje od nerwusa i sa zadowoleni dlatego zobacz sobie w dziale diagnoza komputerowa.
Opublikowano
Chciałbym do końca roku zmienić auto, nie wiem czy tak się stanie ale jeśli tak to nie ma sensu dla jednokrotnego użycia inwestowania 250zł w fejs od nerwusa, bo tyle właśnie sobie zażyczył gdy jakiś czas temu do niego pisałem. Wole komuś zapłacić stówkę za diagnozę jednak nie znam nikogo we Wrocławiu kto by to miał.
Opublikowano

witam,

w 80% odrzuciłbym wadę czujnika położenia wałka rozrządu. usterkę tą przechodziłem i mniej więcej wiem jakie są objawy:

link do mojego postu odnośnie uszkodzonego czujnika poł. wałka rozrządu:

viewtopic.php?f=69&t=84388

zgadzam się, że najrozsądniej jest podpiąć pod kompa - bo tak to możemy strzelać z możliwymi przyczynami takiego stanu rzeczy ((przepływka, pompa paliwa, sprzęgło (choć piszesz że niby ok))

poważanko :cool2:

• 7 lat później...
Opublikowano
I jeden i drugi moze powodowac te objawy. Czujniki walka rozrzadu masz 2 w swoim silniku a walu korbowego 1.

Mozesz mi pokazac oba czujniki polozenia walka rozrzadu ?

Opublikowano
Odkopałeś post po 8 latach i nie wiadomo o jakich silnikach jest mowa, do dzisiaj to mogą mieć inne ale chyba benzynowe. Dlatego jest ważne aby w tytule pisać oznaczenie silnika.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.