Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 86
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Heh, tak jak już kiedyś mówiłem dla mnie "mycie samochodu" to równiez pasją i potrafię całą sobotę spędzić na dworzu :)

a ja na dworze, ale to chyba to samo :D

M.i.k.l.i.k.
Opublikowano

Witam Forumowiczów,

Czysty samochód, jakiejkolwiek byłby marki świadczy o jego właścicielu. Dla większości z Państwa pielęgnacja posiadanych szachownic jest przyjemnością, pasją, relaksem, odpoczynkiem, który choć męczy jest przyjemny. Samochody użytkowe, czy traktowane jako narzędzie pracy również winne być czyste. Proszę zastanowić się, czy chcielibyście do siebie do domu czy firmy zaprosić fachowca, który wysiadając ze swojego samochodu ociera sie o brud i wnosi go Wam do pomieszczeń. Miło czytać posty Pana Wronowskiego czy innych Forumowiczów na temat pasji i chęci pielęgnacji aut.

Poza tym, czyż nie jest przyjemniej jechać błyszczącym E..., X..., Z... czy F...?

Czysty samochód to jak czyste buty u jego właściciela.

Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Czyszczenie APC - All Purpose Cleaner - w małym stężeniu i na to jakiś dressing, np 303 Aerospaceprotectant (będziesz miał czym konserwowac plastiki na zewnatrz)

APC http://www.showcarshine.pl/187-meguiars-all-purpose-cleaner-do-wszystkiego.html

303 AP http://www.showcarshine.pl/326-303-aerospace-protectant-473ml-do-wszystkich-powierzchni-silny-filtr-uv-gratis-mikrofiba.html lub mniejsze opakowanie http://www.showcarshine.pl/327-303-aerospace-protectant-473ml-do-wszystkich-powierzchni-silny-filtr-uv-gratis-mikrofiba.html

Pozdrawiam i polecam forum www.kosmetykaaut.pl

Opublikowano

W Inchcape powiedzieli mi, że jest środek do czyszczenia progów aluminiowych dostępny na zamówienie. Chciałem zamówić w ASO w Bydgoszczy i niestety stwierdzili, że nie ma czegoś takiego :?

Może ktoś zamawiał coś podobnego ?

i przy okazji - czym czyścicie końcówki wydechów ? - ludzi na mojej myjni to przerasta...

Opublikowano

Do wydechu nada się kazda pasta do chromu ajeśli chcemy juz coś bardzo dobrego to polecam pastę Meguiars do chromu...

Co do środka do czyszczenia progów to zmywa on tylko rdzawy nalot tudzież rdzawe kropki po zimie ale już utlenienia (czyt. "śladów w kształcie piany i zacieków) nie rusza... W tej chwili nie pamiętam ile on kosztowal ale jeśli w granicach 80 zł to lepiej (ZDECYDOWANIE) kupić IronX w car spa ( www.carspa.pl )

Pozdrawiam

Opublikowano

Utlenienia na aluminiowych progach powstaja od zbyt mocnej chemii na slabej jakości myjniach... wystarczy raz umyć za mocną chemią (ja tak zrobiłem dwa tygodnie po kupnie gdy nie miałem jeszcze pojęcia o car detailingu... oddałem do ROBO wash na myjnię ręczną i tam myli go aktywna pianą którą ktoś za długo trzymał na samochodzie...) i problem gotowy... Niczym się już tego nie usunie... Udało mi się to lekko "wyczyścic" Meguiars Ultimate Compound i zabezpieczyłem "woskiem w spreju" żeby jeszcze bardziej pokryc czyms te utlenienia...

Winne jest BMW wypuściło bubel (progi aluminiowe) które są bardzo delikatne... Każdy wie o tym problemie nikt sie do tego nie przyznaje... Jeszcze gdyby udało się odkręcic tą cała aluminiowa listwe żeby na chwile pozby się tych wypustek z ggumy, to może udało by się to spolerowac do końca...

Jak bedzie cieplej to wrzuce zdjęcia samochodu po nawoskowaniu i zrobieniu detali, przy okazji zrobi blizsze zdjecia progom..

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Dobrze na tlenki działa benzyna ekstrakcyjna, naprawdę dobry efekt. Trzeba tylko po wszystkim potraktować progi zwykłą pastą polerską do alu żeby odzyskały blask i to wszystko. Popróbujcie :D
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Co do mycia Panowie!

jako że jestem z branży i wiem jak to sie je to juz pisze:

1. Ja myje na bezdotykowej Ehrle --- zdecydowanie najlepsze, nie ma agresywnej chemii!!!!!!

2. Wystrzegać się myjni samoobsługowych gdzie są szczotki (tzw. szczotki na kiju) rysuje to jak cholera lakier w tych szczotkach są mikropiaski itp.

3. Myjnie reczne mają mega agresywną chemie, bo komu chce sie szurować samochód wiec im wiecej zeżre chemia tym lepiej! Znajmoy dostarcza chemie na myjnie reczne i sam swoją furą nigdy nie pojedzie na reczna bo sie smieje że jak sie spsika aktywną pianą i innym ustrojstwem to aż plastiki skwierczą!!!!!

Jak myc na bezdotykowej:

ja myje tak. Myje auto wszystkimi programami (bez szczotki) i jest czyste krople wysychają albo zdmuchuje predkosc.

Raz na jakiś czas porządnie umyje i potem przetre sciereczką (najlepsza jest ircha lub jakas mikrofibra) robie to poto żeby ściągnąć taki nalot co sie robi na samochodzie!!!! bo wkoncu w naszych warunkach drogowych bezdotykowa wszystkiego nie zniesie!!!

wtedy sie nie rysuje lakieru bo auto jest juz umyte i nie ma na nim pisaku i innych zabrudzen a tylko taki nalot.

Raz na 3 miechy myje dokładnie pod domem przy użyciu gabki i rekawicy.

Opublikowano
a propos rys pod światło - zastanawia mnie jak to jest, że na czarnym metaliku widać duużo więcej rys niż na zwykłym czarnym. Niby lakier metalic jest mocniejszy...
Opublikowano
a propos rys pod światło - zastanawia mnie jak to jest, że na czarnym metaliku widać duużo więcej rys niż na zwykłym czarnym. Niby lakier metalic jest mocniejszy...

Lakier mocniejszy ale bardziej odbija swiatlo.

• 1 miesiąc temu...