Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wg instrukcji 8,25, wg strony castrola 8,3. Czy to jest stan max juz po wejściu oleju z filtr oleju? Ja wlałem 8,4l i mam stan (na drugi dzień na zimnym silniku) pomiedzy kreskami. Sprawdziłem od razu stan w układzie chłodzenia i jest OK, pod autem sucho... Niepokoi mnie ta sytuacja. Jak jest u Was?

Dolałem reszte , którą miałem, czyli w sumie 8,5 litra i teraz stan jest max. Nie rozumiem co jest grane, wymieniałem też odme na ten nowy typ, nie wiem czy to ma zwiazek.

Opublikowano

Wg instrukcji 8,25, wg strony castrola 8,3. Czy to jest stan max juz po wejściu oleju z filtr oleju? Ja wlałem 8,4l i mam stan (na drugi dzień na zimnym silniku) pomiedzy kreskami. Sprawdziłem od razu stan w układzie chłodzenia i jest OK, pod autem sucho... Niepokoi mnie ta sytuacja. Jak jest u Was?

Dolałem reszte , którą miałem, czyli w sumie 8,5 litra i teraz stan jest max. Nie rozumiem co jest grane, wymieniałem też odme na ten nowy typ, nie wiem czy to ma zwiazek.

Ta różnica nie ma znaczenia podejżewam że castrol podaje 8,3 bo nie ma pól setek w opakowaniu, jaka odma to nie ma znaczenia, tylko uważaj żeby nie przelać powinno być maksymalnie przy wyższym punkcie, ale najlepiej żeby pozim był pomiędzy , różnica poziomów może wynikać np. z tego że auto stało pod innym kątem , zrób pomiar jak samochód bedzie stał w tym samym miejscu na zimnym silniku i jak stan edzie pomiędzy to będzie ok tylko nie przekrocz górnego poziomu, mi przelali i odciągali bo znajomy z serwisu mówił , że lepiej za mało niż za dużo

a stan jest po wejściu oleju w filtr

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
dzięki za odp. może ktoś kto ma ten silnik napisze ile dokładnie mu wchodzi
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
U mnie 8,4 z filtrem

i miales poziom max?

Opublikowano

Hej,

U mnie 8,5l z filtrem i było na miarce ponad połowę. Ilość oleju zawarta pomiędzy środkiem obu oznaczeń na miarce oleju wynosi ok. 1,5l.

Pozdrawiam,

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
dzieki koledzy za odp., wynika ztego , że instrukcja jest co najmniej nieprezycyzja
  • 13 lat później...